СИЛОЮ ОБРАЗОТВОРЧОГО МИСТЕЦТВА ДiТИ ЗАСУДЖУЮТЬ ВiЙНУ

У східному напрямку сьогодні спрямовані помисли і сподівання багатьох громадян нашої держави. Там нині точиться війна. Страшна, підступна…Від таких реалій аж ніяк не вдається відгородити наше підростаюче покоління. Дітлахи тонко відчувають переживання своїх рідних та знайомих. І мимоволі ними й переймаються. Але дитячому єству більше імпонує слово «мир». У цьому можна було переконатися під час акції, яку було реалі­зовано в школах Нетішина з ініціативи НАЕК «Енергоатом»: малюнки для бійців, які знаходя­ться на передовій.

Два дні поспіль на уроках малювання учні чотирьох нетішинських шкіл реалізовували себе у створенні образотворчих композицій на анти­воєнну тематику. Першими про себе заявили учні ЗОШ №1. Учитель малювання Наталія Литвинко окреслила деякі напрямки, за якими можна було створити композиції. Згодом діти поринули у світ своїх фантазій. За допомогою олівців, акварельних фарб вони у своїх малюнках використали такі символи, як «серце, що сприймає переживання, але й дарує любов, всепрощення», «голуби миру» тощо.

У ЗОШ №2 учитель малювання Світлана Жигадло також настроїла своїх вихован­ців на створення малюнків на патріотичну темати­ку, наголосивши, що дитячі роботи потраплять до рук солдат, які захищають рідну землю на східних рубежах.

Масово від­гук­нулись на пропозицію підготувати серію малюнків для бійців АТО у ЗОШ №4. Тут у акції одночасно взяли участь два класи. Діти переважно використовували олійні фарби. Багато малюнків було виконано на основі стилізованих державних атрибутів – гарба, прапора. Юні художники у роботах нагадували, що бійців чекають живими вдома.

За допомогою креативу вирі­шили підтримати українських воїнів вихованці учителя молодших класів Нетішинського НВК Ганни Митюк. Діти за допомогою відбитків своїх долонь створили велику художню композицію, яку передали для учасників АТО на сході України. Своїх учнів Ганна Олександрівна надихнула на написання віршів на антивоєнну тематику.

- Вірші учні мого класу написали, як мовиться, від щирого серця, - каже Ганна Митюк, - і хоча вони далеко не досконалі, якщо оцінювати за поетичними критеріями, це не надто важливо. У римованих рядках простежується патріотизм, прагнення миру, підтримка тих, хто став на захист нашої держави. Ми всі усвідомлюємо, що на передовій нашим воїнам доводиться нелегко. Але кожен дитячий малюнок, кожен лист, написаний учнівською рукою, може зігріти серце, додати мужності та відваги.

Усі творчі роботи учнів нетішинських шкіл разом із гуманітарною допомогою від НАЕК «Енергоатом» вже відправлені у місця дислокації українських військових на східній території.

Олександр Шустерук

Фото автора