Експерти визначили позитивні аспекти роботи підрозділів ХАЕС

Збіглий тиждень для багатьох керівників підрозділів Хмельницької АЕС видався напруженим: крім вирішення нагальних виробничих питань довелось сприяти роботі місії технічної підтримки Московського центру Всесвітньої асоціації операторів АЕС (ВАО АЕС), яка опікувалась реалізацією програми «Вивчення передового досвіду впровадження сучасних методів контролю з виконання персоналом правил­ техніки безпеки при виконанні ремонтних робіт». Експертам були створені гарні умови для повного ознайомлення із системою охорони праці під час ремонтів, наглядовими діями за її дотриманням, підготовкою та навчанням з питань охорони праці.

В завершальній стадії візиту іноземним гостям була запропонована і культурна програма – відвідини Межирицького Свято-Троїцького монастиря та Острозького Державного історико-культурного музею-заповідника. Такий перебіг подій став нагодою для так званого неформального спілкування із зарубіжними фахівцями.

Представникам Московського центру Всесвітньої організації операторів АЕС (ВАО АЕС), які працюють на Кольській, Смоленській та Калінінській АЕС, ще жодного разу не випадало побувати в Україні, тому пропозицію взяти участь у пізнавальній екскурсії вони сприйняли з великим піднесенням.

Поки тривав переїзд від Нетішина, автор цих рядків зробив короткий екскурс в історію краю. Гостей здивувало, що за кілька кілометрів від міста енергетиків вони перетнули колишній кордон між Польщею та Радянським Союзом, який проіснував до 1939 року.

Окрасою всієї округи вважається Межирицький Свято-Троїцькій монастир, який є пам’яткою архітектури ХV-ХVII століть. Гості звернули увагу на охайність території, яка закріплена за культовою спорудою. На початку дев’яностих років тут було відновлено діяльність чоловічого монастиря. Відтоді за всіма спорудами доглядають ченці.

На території монастиря на незнайомців звернув увагу один із ченців. Після короткого роз’яснення про статус новоприбулих, він мовив: «А ми постійно молимося, щоб Всевишній відвернув небезпеку він діючих АЕС…».

Оглядини інтер’єру місцевої церкви відбулися у супроводі того ж ченця. Він спочатку навчив екскурсантів правильно накладати на себе Боже знамення, а потім розповів про історію створення святої обителі.

Зведення головного монастирського храму– Троїцької церкви, пов’язують з храмобудівною діяльністю князя Костянтина Острозького, відомого своєю просвітницькою діяльністю: відкриттям Острозької академії, випуском шедевру слов’янського книгодрукування – Острозької Біблії. В історії монастиря були періоди підйому і занепаду, але головне, що він вцілів під час різних воєн. Відтак є можливість показати нащадкам збережені традиції архітектури давніх святих споруд.

Вражені від побаченого, гості поцікавились під чиєю юрисдикцією перебуває Свято-Троїцький монастир. Принаймні відповіді про те, що він належить Московському патріархату, вони  не очікували. А пояснення тут просте: державна інформаційна політика північного сусіда грішить нагнітанням обстановки навколо України у різних соціально-економічних напрямках, у тому числі і у сфері культури.

- Нас переконують, що на Західній Україні усі релігійні конфесії захоплені автокефальною церквою, - зауважив один із експертів.

Що таке міжконфесійна терпимість іноземні гості довідались під час відвідин Острозького Державного історико-культурного музею-заповідника. З давніх часів на території древнього Острога мирно співіснували різні віросповідання. На теренах міста були споруджені православні, католицькі, іудейські храми. За часів князя Костянтина Острозького на території, де мешкали полоненні татари, діяла  мечеть. Свідченням про ті далекі події  в Острозі є вулиця Татарська. Сьогодні у місті діють храми, які належать Київському та Московському патріархатам, протестантським християнським течіям, римо - католикам, на стадії початку будівництва греко-католицька церква.

Оглядини пам’яток давньої архітектури мимоволі спонукали до спілкування про сьогоднішні взаємини Росії та України. Гості із судньої країни не в захваті від певних ускладнень в  соціально-економічних стосунках двох держав, бо будь-які чвари, зазвичай, не сприяють добросусідським відносинам.

У ході спілкування вдалось розвіяти низку стереотипів про Україну, що продукуються у ЗМІ Росії. Мимоволі приходить переконання, що найважливішим є безпосереднє спілкування за принципом: побачив, пережив -  переконався. Представники Московського центру високо оцінили доброзичливість та відкритись не тільки представників Хмельницької АЕС, а й місцевого населення.

На тлі вражень від оглядин старовинних пам’яток у неформальній обстановці довелось почути деякі висновки від проведення місії технічної підтримки щодо ознайомлення із системою охорони праці при виконанні робіт на Хмельницькій АЕС.

- Ми задоволені результатами роботи, - сказав радник Московського центру Всесвітньої асоціації операторів АЕС Сергій Абдуллаєв, - вдалося побачити багато цікавого та корисного у сфері охорони праці на Хмельницькій АЕС. Свої висновки про результати партнерської перевірки ми оприлюднимо у звіті. Від себе додам, що вартими уваги для впровадження досвіду з охорони праці на інших АЕС, які є членами Московського центру Всесвітньої асоціації, є напрацювання в процесі підготовки та навчання з питань охорони праці. Позитивно вразив стенд для випробування обладнання у навчально-тренувальному центрі. Варто запозичити проведення конкурсів дитячих малюнків «Охорона праці очима дітей».

Фахівців з Росії супроводжував  начальник відділу охорони праці Хмельницької АЕС Сергій Романко. Він почув щирі слова вдячності на адресу генерального директора ВП ХАЕС Миколи Панащенка та керівників підрозділів електростанції за сприяння плідній роботі міжнародній місії.

Олександр Шустерук

Фото  автора