Життєрадісна, відповідальна, ерудована

Саме за такими критеріями можна дати лаконічну характеристику начальнику лабораторії палива відділу ядерної безпеки Хмельницької АЕС Олені Арсеніній. Багато працівників електростанції, чия виробнича діяльність пересікається з ядерною безпекою та паливом, неодмінно відзначать хорошу вдачу цієї жінки. Не часто можна побачити щиру посмішку на обличчі багатьох відповідальних керівників,  в Олени Вікторівни вона природна. А ще ця жінка має хороше почуття гумору, бо ж недарма з’явилась на білий світ саме 1 квітня.

Коли виробничі справи вимагають великої відповідальності, то не має сумніву, що Олена Арсеніна налаштує своїх колег на ефективне вирішення будь-яких питань. Задатки хорошого організатора у неї проявились ще у дитинстві, вона могла переконати своїх друзів іти у далекий туристичний похід і брала на себе всю відповідальність. Без участі Олени не відбувались вечори відпочинку, вона встигала відвідувати танцювальний гурток, була  солісткою шкільного хору. Пізніше друзі дивувались: чому дівчина для здобуття вищої освіти обрала точні науки.

Трудову діяльність Олена Вікторівна розпочала у відокремленому підрозділі «Хмельницька атомна електрична станція» 1989 року на посаді інженера ядерно-фізичної лабораторії відділу ядерної безпеки та надійності, а через чотирнадцять років одержала пропозицію очолити лабораторію палива відділу ядерної безпеки.                                                                            

За словами начальника відділу ядерної безпеки Віталія Литуса, Олена Вікторівна зарекомендувала себе висококваліфікованим, грамотним та ініціативним  спеціалістом з високим рівнем фахових технічних знань,  здатна виконувати відповідальні та складні роботи, швидко та ефективно вирішувати поставлені перед нею завдання. Колеги по роботі також відзначають,  що як досвідчений керівник  вона вміє не тільки навчати персонал, а й ділитися з ним  накопиченим досвідом роботи. Саме це сприяє вирішенню складних виробничих завдань. Вони завжди відповідальні, адже виробнича діяльність стосується якості ядерного палива, його належного зберігання, використання, а також транспортування від­працьованих ядерних відходів. У цих питаннях має місце постійна співпраця з МАГАТЕ та іншими міжнародними організаціями.

Коли незалежна держава Україна на початковому етапі налагоджувала відносини зі світовими ядерними інституціями, Олені Арсеніній довелось брати участь у розробці бази даних з ядерних матеріалів. Практичну допомогу з обліку ядерних матеріалів надавала Швеція, співпраця проходила під егідою МАГАТЕ. Ці програми ефективно діють і зараз.

Перед кожною паливною кампанією Олена Арсеніна певний час проводить у відрядженнях на російських підприємствах, які постачають тепловиділяючі збірки для діючих реакторів нашої електростанції. Це відповідальна місія, але досвідчена жінка з поставленими завданнями успішно справляється.

Кілька років тому Хмельницька обласна державна адміністрація відновила давню традицію представлення на «Дошці пошани» кращих представників області, які досягли на виробництві, у соціально-культурній діяльності значних здобутків. Приємним сюрпризом для рідних та знайомих Олени Арсеніної стало те, що вона удостоєна бути у складі когорти пошанованих людей області. Під час урочистостей з нагоди Дня Незалежності України у Хмельницькому на її адресу прозвучали щирі слова вдячності за старанну працю.

По життю Олена Вікторівна намагається бути скромною і неохоче ділиться своїми досягненнями. Для неї приємніше бачити, коли інші не пасуть задніх і намагаються утвердитись у житті.

Вона -  прихильниця здорового способу життя. Активно займається йогою, бо переконана, що саме вона допомагає знайти гармонію зі світом. Цю жінку часто можна побачити серед нетішинських туристів, які «штурмують» Говерлу та інші вершини Карпат. Одного разу вона від­важилась на екстремальний сплав човном по бурхливому Черемошу. У таких походах завжди поруч є чоловік Микола Іванович, який працює начальником зміни другого енергоблока. Він завжди переживає за дружину і готовий прийти на виручку.

- Ми часто у житті намагаємось шукати позитивні емоції, - каже Олена Вікторівна, - але жодні наші захоплення не зрівняються з тим, коли на світ з’являються діти.

Подружжя Арсеніних виховало сина Андрія та дочку Ольгу. Вони вже самотужки торують свою життєву стежину. Для дітей є підстави для гордості за своїх батьків, які стали справжнім взірцем.

Олександр Шустерук

Фото  автора