Успiхам сприяє командний дух

З нагоди Дня енергетика заступника начальника електроцеху з експлуатації Хмельницької АЕС Юрія Головенька було відзначено  званням «Заслужений енергетик України». Напередодні Нового 2014 року відбулася зустріч нашого кореспондента з досвідченим енергетиком.

Юрій Миколайович (на знімку) трудову діяль­ність на Хмель­ни­цькій АЕС розпочав у 1985 році. З 1987 року він обіймає посаду заступника начальника електроцеху з експлуатації.

- Юрію Миколайовичу, дозвольте від імені читачів нашого часопису привітати з державною від­знакою і побажати міцного здоров’я та всіх земних гараздів.

- Щиро дякую! Взагалі то я належу до тої категорії людей, які спокійно ставляться до відзнак і вшанувань, бо звик самокритично визначати виробничі успіхи і негаразди. Зараз у службі експлуатації працює сто чоловік, з них дев’яносто - це оперативний персонал. Без перебільшення скажу, що це професіонали, які ставляться з великою відповідальністю до виконання виробничих обов’язків. За це їм низький уклін. У нашій сфері  випадкових людей просто не може бути. Головним мірилом є фахова осві­та. У вісімдесяти відсотків працівників нашої служби  за плечима вища освіта. Набереться добра когорта й тих, хто закінчив два, а подекуди і три вузи. Специфіка роботи на ХАЕС  вимагає постійного поглиблення знань не тільки під час планових навчань за участю інструкторів навчально-тренувального центру, а й у ході самопідготовки. Тільки так можна сподіватись на успішне вирішення питань з надійної експлуатації обладнання. Колективом однодумців я можу тільки пишатися. Принаймні за двадцять шість років перебування на посаді заступника начальника ні на йоту не пошкодував, що, обрав саме ту, заповітну,  спеціальність. Кожному з нас важливо бути серед людей і працювати в ім’я людей.

- Ви окреслили певний психологічний аспект, без якого годі сподіватися на успіх.

- Саме так. У роботі зі складним обладнанням один працівник неспроможний осягнути всі аспекти. Нормальне виробництво забезпечує команда, яка нагадує добре зіграний оркестр. Зіграність досягається не за один рік. Як я наголошував, у нас немає випадкових людей. Кожен має право на помилку, яку виправлять колеги, але ніхто не має права на обман,  бо це може зруйнувати навіть найстабільнішу команду однодумців. А наші фун­кції можна окреслити лаконічно: на­дійна експлуатація електротехнічного обладнання електро­станції. Це велике господарство.

- У техніці прийнято оперувати такими поняттями, як технології першого, другого­ і решти поколінь. Пристрої та устаткування різних модифікацій  запроваджені на нашій електростанції.  Життя на місці не стоїть, все прагне вдосконалення. Юрію Миколайовичу, напевно, приємно, коли відбуваються процеси реконструкції, модер­нізації?

- Мені з дитинства запам’яталась приказка, що старець у молодіжній свитці парубком ніколи не стане. Це стосується і обладнання. Слід завжди орієнтуватись на передовий світовий досвід і намагатися впроваджувати його найкращі надбання. Приємно, що процеси модернізації відбуваються і на нашій електростанції. Свого часу мені довелося побувати на виробничій базі німецького заводу «Бенінг», який займається виготовленням агрегатів безперебійного живлення. Нині таке обладнання встановлено на системах безпеки та інших об’єктах нашої електростанції. Основна його роль – не допустити збоїв в роботі ХАЕС.

Хороші результати маємо після реконструкції генераторів у машзалі. Щоб вона здійснилась, керівництву електроцеху довелося докласти багато зусиль. Сьогодні надійна видача енергетичних потужностей через відкритий розподільчий пристрій 750/330 кВ здійснюється за допомогою нових елегазових вимикачів. Хочу наголосити, що на ХАЕС експлуатується багато сучасного та надійного обладнання, його потрібно грамотно експлуатувати, щоб нинішнім молодим спеціалістам не довелось згодом, як мовиться, закочувати рукави.

- Юрію Миколайовичу, ви опікуєтесь великим колективом професіоналів. У народі кажуть, що не хлібом єдиним живе людина…

- Я намагаюсь бути обізнаним з уподобаннями моїх колег. Принаймні більшість з них веде активний та здоровий спосіб життя. Є любителі подорожей, риболовлі, городництва та садівництва. Коли людина має якесь хобі, то з нею завжди цікаво спілкуватись. Будь-яке захоплення стимулює до творчості, пошуку. Коли працівник черпає позитивні емоції поза виробництвом, то й на роботі він працюватиме з вогником у очах. У цьому неодноразово переконувався особисто.

- А від чого може покращитись настрій у заступника начальника?

- Коли все електротехнічне обладнання працює як швейцарський годинник. Також і від того, коли відчуваєш хорошу родинну атмосферу. Свого часу пишався, що виховав доньку Олену. Тепер горджуся, що маю онуків. Приємно прово­дити час з внучкою Олесею, яка має вроджені артистичні здібності. Майже три місяці тому на світ з’явився і внучок Юрчик. Тепер я маю і рідного тезку, - посміхнувся Юрій Миколайович.

- Наша розмова відбувається напередодні Нового року. Що хотіли би побажати  нашим читачам?

- Насамперед того, що не купиш ні за які гроші - здоров’я. Кожна людина прагне для себе тільки добра. То хай воно примножиться. У душі кожного мають знайти прихисток найкращі людські чесноти.

Олександр Шустерук

Фото  автора

Президент відзначив з нагоди Дня енергетика

Традиційно, до Дня енергетика Президент України підписав укази про вручення нагород і звань.

За значний особистий внесок у розвиток вітчизняного електро­енергетичного комплексу, багаторічну самовіддану працю, високий професіоналізм та з нагоди професійного свята Віктор  Янукович нагородив: орденом «За заслуги» II ступеня - Сергія Мартищенка, начальника реакторного цеху № 1 ЮУ АЕС; орденом княгині Ольги III ступеня - Ольгу Перовську, апаратника Запорізької АЕС; Анатолія Сергієнка, електрослюсаря ЮУ АЕС.

Почесне звання «Заслужений енергетик України» присвоєно Михайлу­ Гашеву, першому заступнику голови ДІЯРУ, Головному державному інспектору з ядерної та радіаційної безпеки; Юрію Головеньку, заступнику начальника електроцеху ХАЕС; Віктору Коржу, заступ­нику начальника цеху - начальнику служби ЗАЕС; Юрію Лук’янчуку, старшому електромонтеру ЮУАЕС; Павлу Сидоренку, начальнику реакторног­о цеху №1 РАЕС; Михайлу Чернеженку, головному спеціа­лісту з енерго­блоків - начальнику зміни блока ЗАЕС.