З бджолами тет-а-тет

Віктора Івановича Бондарця найчастіше можна застати у трьох іпостасях: за кульманом, на березі річки чи у лісі з фотоапаратом і нарешті на дачі за доглядом бджіл. Кульман – професійна складова, адже він працює  після закінчення відповідного вузу начальником КП «Архітектурно-планувальне бюро», фотоапарат – захоплення, що доповнює його щире зацікавлення орнітологією, дослі­дженням фауни краю. А бджільництво увійшло у його повсякденність випадково. Посприявши одному товаришеві у вирішенні проблеми він отримав у якості вдячності... вулик. Власне, його йому пообіцяли, а Віктор не звернув на те уваги. Дарувальник навпаки навесні об’явив, що сім’я у вулику добре перезимувала, і Віктору слід придбати дещо з реманенту та приїхати у Кривин, аби відбулось знайомство з бджолами. Саме тоді його вперше вкусила бджола, до того ж в ніс, який відразу розпух, ніби бараболя. Приятель Юра запевнив, що це добрий знак. Це й правда, адже з того маленького вулика на 18 рамок він накачав близько півтора пуда меду. Відтоді промайнуло майже 15 років, Віктор Іванович придбав ділянку землі у Кривині і обзавівся  новими бджолосім’ями. Разом з Володимиром Казмірчуком, іншими пасічниками вивозить вулики поближче до медоносів. Як засвідчує практика, не все те мед, що зберуть бджоли. Приміром з гречаного поля місцевого колгоспу гарного меду не буває. А от з різнотрав’я, липи, малини, ожини, м’яти, лабазника, акації можна отримати гарний за якістю мед.

Віктор помітив, що робота біля бджіл знімає бронхові запалення. Пилок чудово допомагає при гастритах.  Настоянка з меду на спирту прекрасно заліковує рани. Мед у постійному раціоні сім’ї, знайомих Віктора.

Загалом, це прекрасний і водночас корисний відпочинок, - констатує бджоляр. -  Спостерігання за цими комахами дає багато позитиву і роздумів.

 Віктор Гусаров