СТУДЕНТАМ Є ЧОМУ НАВЧИТИСЬ…

Гостями Хмельницької АЕС бувають не тільки урядовці, представники територіальних громад, політичних партій, громадських організацій, а й студенти різноманітних вишів. Підвищений інтерес до діяльності енергетичного об’єкта зумовлений використанням великої кількості технічних засобів, технологічних процесів, про які біль­шою чи меншою мі­рою розповідається у теоретичній частині вузівських навчальних програм. Нещодавно з основними напрямками роботи електростанції познайомились студенти факультету «Гідроенергетика» Національного університету водного господарства та природокористування, який функціонує у Рівному. Враховуючи їх спеціалізацію, інженери інформаційного центру відділу роботи з громадськістю та ЗМІ визначили відповідні місця відвідин підрозділів електростанції – навчально-тренувальний центр та гідротехнічний цех.

У навчально-тренувальному центрі студенти познайомились із основними напрямками підготовки оперативного персоналу, серед яких набуття практичних навичок на повномасштабному тренажері. Потім у супроводі працівника гідротехнічного цеху екскурсанти побували на території греблі ставка-охолоджувача та об’єктах технологічного призначення. З уст фахівця вони довідались, що водосховище електростанції займає площу майже двадцять два квадратних кілометри, де знаходиться сто двадцять кубометрів води. Гідротехнічні споруди потребують ретельного обслуговування та контролю. Саме такі обов’язки покладені на персонал гідротехнічного цеху.

Під час екскурсії студенти познайомились із методикою фіксації технологічних параметрів гре­блі,  складовими технічного обслуговування водоскиду, насосних станцій, дренажного каналу. За словами керівників навчальної практики Національного університету водного господарства та природокористування Оксани Клюхи та Володимира Тимощука, відвідини Хмельницької АЕС мають велике пізнавальне значення, бо ж у вузі на факультеті «Гідроенергетика» студенти займаються дослідженням і техніко-економічним обґрунтуванням параметрів водопровідних споруд гідроенергетичних установок за умов стаціонарних та інших режимів їх роботи. Велика увага спрямована на вивчення перехідних процесів у напірних комунікаціях гідроенергетичних установок, дослідження основних  характеристик течій рідини, що утворюються в нижньому б’єфі низьконапірних руслових ГЕС, в каналах і безнапірних тунелях дериваці­йних ГЕС, а також енергозбереження на насосних станціях за рахунок покращення способів автоматизації водоподачі.

Пізнавальною стала інформація про методи підтримки технологічних параметрів води, яка використовується для охолодження різних пристроїв електростанції,  вирощування риб, які беруть участь у біомеліорації. Як було наголошено, раніше наявність молюска дрейсени створювала серйозні проблеми в роботі станційного обладнання, зараз вона сприяє покращенню фізикохімічних показників води. Спеціалісти електростанції навчились контролювати її популяцію.

Після закінчення екскурсії, керівники наукової практики висловили побажання й надалі підтримувати тісні стосунки із спеціалістами Хмельницької АЕС, які мають колосальний досвід в експлуатації гідротехнічних споруд.

Олександр Шустерук

Фото автора