За чіткими орієнтирами

Олексій Синюта  особливо не переймався думками про вибір професії: мама і батько були працівниками Хмельницької АЕС. Приклад їх життя давав підстави для наслідування, адже підприємство у найскрутніші часи стабільно і високопродуктивно працювало на народне господарство України, при цьому надаючи трудівнику  солідні соціальні гарантії.

В урочний час він подав документи на теплофізичний факультет Київського політехнічного інституту. Зауважує, що пам’ятає стипендію  у 40 карбованців, яких вистачало, за виразом відомого подільського поета І.Йова, «на кіно, на книжки, і на дешеве нерозбавлене вино».

Закінчивши вуз, повернувся у місто, де промайнула юність, і став працівником Хмельницької АЕС. Дозиметрист, згодом начальник зміни цеху радіаційної безпеки. Наступний етап – опанування низки професій працівника реакторного цеху. Пройшов шлях від оператора управління реактором до начальника зміни цеху, у 2004 році в якості провідного інженера управління реактором брав участь у пуску енергоблока №2. Здається, це було вчора, а вже на календарі 2014-й, ювілейний для цього енергоблока. За цей час отримав другу вищу освіту у рідному вузі, тільки вже безпосередньо пов’язану з атомними станціями, був  ліцензований на право управління реакторною установкою. Нині в рамках підготовки на нову посаду начальника зміни управління блоками працює провідним інструктором відділу підготовки навчально-тренувального центру Хмельницької АЕС. Відтак відповідальність зростатиме у рази. Проте, Олексій розуміє, що хтось має брати на себе тягар відповідальності. А коли ти підготовлений, то тобі й карти в руки.

Він ще після приходу в колектив разом з Олександром Хомичем, нинішнім лідером молоді Атомпрофспілки, розворушив профспілковий загал реакторників. Крім культурно-спортивних заходів, що до сьогодні є найпопулярнішими у профспілковому русі станції, став порушувати суто виробничі питання. Відгуком на його наполегливість було обрання спочатку заступником, а тоді і головою цехкому реакторного цеху. Після утворення ради оперативного персоналу стає заступником голови цієї структури. Не просто «приживались» оперативники у тлі проф­спілкового руху станції, адже запити у них специфічні, такі, що подекуди виглядають як претензії на зверхність. Проте, поступово профком став погоджуватись з місцем і роллю оперативників у житті станції.

Головна мета безпосередньо Олексія – наповнити Колдоговір важливими для життє­діяльності колективу пунктами, впровадити най­кращі його положення в практику, відстояти здобутки. Півтора року тому Олексія обрали членом ЦК Атомпрофспілки.  І в цій іпостасі він вже зарекомендував себе, як людина підготовлена, широкомисляча, послідовна.

Як сам визнає,  «за державу обидно». Тож готовий відстоювати ті позиції, які найважливіші для життя колективів Атом­профспілки, у тому числі і найближчого за духом – Хмельницької АЕС. Вважає, що слово не має розходитись з ділом, а орієнтири профспілкового життя мають бути чіткими, гарно виписаними.

Олексій багато спілку­ється з колегами. З 2007 року «підсів» на Диснай, куди приїздив з доповідями про здобутки колективу, власними поглядами на технічні проблеми. А останнім часом відвідує  цей форум атомників під час відпусток та за власні кошти – має необ­хідність обмінюватись думками. До того ж, Олексія обрали капітаном команди

«Збірна міст України». Мусить, як мовиться, разом з серйозним серйозно займатись гумором. Це допомагає бачити життя у всій палітрі багатогранності. Такої палітри духовної і прозаїч­ної наповненості він чекає і від колег по профспілковому руху.

Віктор Гусаров

Фото  автора