Завдання завтрашнього дня

Панівна роль літератури у суспі­льному та культурно-мистецькому житті закінчилась у дев’яностих роках минулого сторіччя. З країни масового захоплення читанням класиків та свіжих зразків красного письменництва ми поступово перетворились на споглядачів чужої інформаційної продук­ції, часто низькопробної, заідеологізованої, позначеної втратою моральних орієнтирів і яких би то літературних збагачень. Поодинокими зразками творчих пошуків радували нас письменники, що вже набули зрілості і на зламі історичних перетворень не зламались та залишились провідниками певних ідеалів. Такий стан справ настільки дивний, що не вкладається у схему «буремні роки – буремна література», вироблену практикою переходу 19 століття у 20-е, коли сузір’я імен зашкалювало, а літературні напрямки нараховували десятки «ізмів», від критичного до соціалістичного, від декадентського до войовничого тощо.

Отже, українська література здебільшого скотилась до обслуговування дріб’язкових історичних ремі­нісценцій, так і не висунула трибуна чи філософа з своїх рядів. Винна історична епоха, чи які інші чинники -  визначити важко. Зауважу, що з подібним станом справ погодились не всі, певні літературні сили намагаються ставити «Завдання завтрашнього дня», як це зробило Хмельницьке відділення Національної спілки письменників України, видрукувавши 2014 року збірку творів молодої літератури Хмельниччини з вищеозначеним напрямком. Це сорок дев’ять молодих авторів, серед яких троє – представники Нетішина: Дарія Демчук, Тетяна Давиденко, Ольга Прохорчук. Непоганий дебют для молодого міста, з якого у непередбачуваний політ літератури ще не випускали виплеканих на власному грунті птахів. Особливо знаменно це у контексті присудження Ользі Прохорчук всеукраїнської премії ім. Василя Симоненка за кращий літературний дебют. Відзначимо, наша вихованка минулого року видрукувала книгу поезій «Привези мені сонця», що відразу освітила дорогу до Національної спілки письменників України.

Голова Хмельницької обласної організації Національної спілки письменників України (НСПУ) Василь Горбатюк з нагоди презентації «Завдань завтрашнього дня» і 15-річчя Нетішинської міської літературної студії «Натхнення», що діє при центральній міській бібліотеці, заві­тав на гостини. Будній день не дав можливість зібрати всіх винуватців події, тим не менш зібрання стало резонансною подією.

Голова літературної студії  Віктор Гусаров зазначив, що зусилля місцевих літераторів формуються у логічний процес поступу  на літературній ниві і вже двоє нетішинців є членами НСПУ – прозаїк Микола Руцький та поетеса Ольга Прохорчук. З-під пера учасників літстудії за півтора десятиліття вийшло понад 20 книг: Віктор Гусаров – «Средоточие», «По улице Высоцкого», «Весна прийде»; Ганна Митюк – «Мить натхнення», «Струни душі», «Математика у лісовій школі»; Віра Ковальчук – «Калиновий рай», Микола Руцький – «Вертеп смерті», «Вони виборювали незалежність України», Світлана Лелях - «На зболених крилах любові»; Богдан Фединчук – «Діти місячного сонця», «Люстрація любов’ю»; Наталія Яковлева - «Відродження», Людмила Рудков­ська - «Уже тому, що я людина», «Сонячний сувій». Причетні студійці і до «Поетичного альбому» та «Многоточия» Сергія Ремнякова, самвидавської книги Галини Симонової «Гостья» тощо.  За ініціативи міського краєзнавчого музею побачили світ два випуски «Нетішинських талантів дивосвіт». Посмертно видано книгу Миколи Заріцького «Я потяг і вагон». У десятках альманахів та колективних збірників розсипано твори студійців. Троє обтяжені лауреатськими званнями: Ольга Прохорчук – лауреат всеукраїнської літературної премії ім. Василя Симоненка, Микола Руцький – Хмельницької обласної ім. Я. Гальчевського «За подвижництво у державотворенні» та Віктор Гусаров – Хмельницької обласної ім. Ю.Сіцінського «В галузі історико-краєзнавчої роботи за збереження пам’яток минувшини».

Літературна студія визнавалась кращою в області і є  постійним місцем спілкування творчих людей. Налагоджено зв’язки і з творчим осередком сусіднього міста Острога, маємо віртуальні спілкування за допомогою скайпу з літстудійцями Шепетівки.

З огляду на такий потенціал і певні здобутки Віктор Гусаров запро­понував обласній організації НСПУ приділити найвіддаленішому на Хмельниччині осередку літераторів більшу увагу, залучати, особливо молодь, до семінарів, засідань спілчан тощо.

- Саме конкурс, а після нього  семінар допоміг розкрити талант Ольги Прохорчук, - відзначив  голова  Хмельницького відділення Національної спілки письменників України Василь Горбатюк, представляючи збірник «Завдання завтрашнього дня». Літератори звернули увагу на творчий потенціал юного дарування, оголосивши одним з переможців конкурсу. Згодом у очному знайомстві під час творчого семінару за участю кращих з кращих стало зрозуміло, хто насправді володіє словом, спроможний доносити власні думки яскраво та доступно. Ще під час семінару Ольгу було рекомендовано до вступу у спілку письменників. Згодом з’явилась книга поетеси, самобутня, гарно оформлена, з глибокими спостереженнями і власними висновками щодо сучасного життя. Книга набула гарного розголосу, отримала позитивну критику, зрештою була визнана як найвдаліший дебют та номінована літературною премією.

Василь Гор­батюк вручив екземпляр «Завдань завтрашнього дня» мамі поетеси Аллі Іва­нівні (донька знаходиться за межами України), яка принесла на студію медаль та диплом лауреата. Сту­дійці щиро пораділи за «натхненницю».

Представляючи Тетяну Давиденко, промовець звернув увагу на ту обставину, що дівчина пише прозу, тобто опановує близький йому жанр, не настільки показовий, як поезія, але за внутрішньою напругою, широтою зображення життя, синтаксичними і семантичними  можливостями значно об’єм­ніший. Василь Іванович наголосив на драматургії новели, що вміщена у збірнику і побажав нових творчих злетів. Тетяна, яка ни­ні опановує тво­­­рчу спеціальність у Рівненському державному  гуманітарному університеті, представила на суд студійців нову новелу і запевнила, що відчуває потребу самовдосконалюватись, шукати нові форми подачі роздумів та власних спостережень засобами літератури. Голова Хмельницької обласної організації Національної спілки письменників Василь Горбатюк запросив Тетяну Давиденко та ще одну зірочку з рядів молодих нетішинських літераторів Дарію Демчук на семінар у м.Хмельницький.

Так співпало, що на початку року вийшла книга нетішинського автора Богдана Фединчука «Люстрація любов’ю», передмову до якої написав Микола Руцький. Він і представив книгу студійцям. Твори автора просякнуті гумором, любовними перипетіями, різнобарвними асоціаціями. Про це говорили під час невеликого обговорення видання. Крім того з короткими творчими звітами виступили Ганна Митюк, Віра Ковальчук, Людмила Ходак, Тетяна Яковлева.

Марія Омельчук, господиня центральної міської бібліотеки, в стінах якої проводяться зібрання літсту­дійців,  поділилась враженнями від спілкування з творчими людьми, які власними творами поповнюють книжковий фонд, привносять власну ауру у роботу бібліотеки, заставляють вірити, що новий наступ красного письменництва не за горами, що із завданнями завтрашнього дня місцеві літератори впораються «на відмінно».

 Віктор Павлов

Фото Олександра Шустерука