Завдяки спонсорам, меценатам та добрим друзям

Становлення Нетішинського міського краєзнавчого музею можна умовно розділити на періоди. Перший – власне ідея створення і нагромадження експонатів. У 1994 році був створений краєзнавчий центр. Другий – повноцінне функціонування. Все робилось за умови постійних пошуків та консультацій. Знаходились і скептики, які сумнівались у можливостях нетішинських ентузіастів. Міська влада зуміла переконати депутатів у необхідності для міста повноцінного музею. З 27 вересня 2001 року у нашому місті існує Нетішинський міський краєзнавчий музей. Зараз у його експозиційних залах загальною площею тисяча квадратних метрів розміщено понад дві тисячі експонатів. Це документи, монети, банкноти, нагороди, колекції мінералів, зразки флори, фауни, старовинні вироби народних умільців, ужиткові  та етнографічні речі. Особливе місце відведене для історії міста Нетішин та ХАЕС. На фотодокументах можна побачити обличчя людей, що стали хрещеними батьками будівництва, монтажу на всіх важливих об’єктах. Кожна експозиція оформлена тематично із поєднанням сучасного дизайну. На сьогодні основний фонд музею складається з-понад 13 тисяч експонатів, а в науково-допоміжному більше десятка тисяч експонатів. Музейні працівники також займаються екскурсійною діяльністю. На базі краєзнавчого музею вчителі міських шкіл проводять тематичні уроки. Вже стало доброю традицією постійно організовувати різнопланові виставки, як у музеї, так і у мистецькій галереї „АРТ-Пласт”. Про діяльність Нетішинського міського краєзнавчого музею добре відомо в наукових колах нашої держави. Він став своєрідною візитною карткою міста енергетиків та будівельників.

За словами директора Нетішинського міського краєзнавчого музею Оксани Кононюк, жоден заклад, який націлений на збереження історії, пам`яток минувшини, не може існувати без щирої підтримки меценатів та спонсорів. Правда, є ще інша категорія – друзі музею, які допомагають знаходити цікаві експонати, беруть участь у підготовці різнопланових виставок, культурно-мистецьких заходів. Серед них Тетяна Мачулянська, Валерій Пейко, Віктор Гусаров, Олексій Троценко, Галина Фурманчук, Андрій Стадницький та інші.

Нетішинський міський краєзнавчий музей провідні науковці неофіційно називають «живим». У цьому закладі завжди відкриті двері для допитливих відвідувачів.

Олександр Шустерук