Завод ядерного палива відкладається, ХАЕС також?

 Державна інспекція з ядерного регулювання України у 2014 році розгляне заявку на видачу ліцензії спільному українсько-російському підприємству "Завод з виробництва ядерного палива", першу чергу якого планується запустити у 2015 році. Про це повідомив головний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки України Михайло Гашев 6 лютого на колегії ДІЯРУ. Він також зазначив, що з реалізації проекту будівництва двох енергоблоків на Хмельницькій АЕС жодного просування поки що не було.

"У 2014 році будемо розглядати заяву на ліцензію. У принципі, у 2014 році вже є всі передумови до того, щоб розпочалася активна фаза будівництва заводу", - сказав головний інспектор на колегії.

Як вже повідомлялося, 13-14 січня 2014 року в Києві пройшли загальні збори акціонерів ПрАТ «Завод з виробництва ядерного палива», на якому акціонери - український Держконцерн «Ядерне паливо» і російська компанія «ТВЕЛ» - прийняли рішення про анулювання емісії на $ 84 млн через відсутність коштів українського акціонера. Україна не змогла внести $ 42 млн до статутного фонду ПрАТ «Завод з виробництва ядерного палива.

Передбачається, що найближчим часом буде оголошено повторну емісію акцій для фінансування проекту. А поки для продовження першочергових заходів та робіт у рамках проекту акціонери прийняли тимчасовий бюджет спільного підприємства на перший квартал 2014 року.

«Акціонерами СП знайдено формулу, за якої заходи у рамках проекту будуть продовжені, нормальне функціонування СП буде забезпечено. Важливо профінансувати проект до кінця зими, коли розпочнеться етап будівництва, пов'язаний із зведенням будівель та інфраструктури. Незважаючи на деякі робочі складності, впевнені, що завод буде введено в експлуатацію у відповідності з графіком - до кінця 2015 року», - зазначив директор Департаменту із співпраці з країнами СНД і Східної Європи паливної компанії «ТВЕЛ» Олег Григор'єв.

У ході зборів акціонерів міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький заявив, що в бюджеті України на 2014 рік гроші на фінансування проекту передбачені й український акціонер СП виконає свої фінансові зобов'язання не пізніше лютого поточного року.

Щодо будівництва двох енергоблоків на Хмельницькій АЕС, головний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки України Михайло Гашев 6 лютого на колегії ДІЯРУ сказав, що з реалізації проекту будівництва жодного просування поки що не було: "З точки зору просування чогось у залізі не було, та й у 2014-му не буде. Але з точки зору документації були розглянуті, проведена експертиза та узгоджені після доопрацювання три серйозні документи. Це технічні вимоги до ТЗ на реакторне відділення, технічні вимоги до ТЗ на перший контур реакторної установки і основні концептуальні проектні рішення, де, природно, ми врахували всі сучасні вимоги з безпеки, у тому числі всі постфукусімські", - сказав Гашев.

Він додав, що запланований на 2014 рік розгляд проекту або попереднього звіту по двох блоках на Хмельницькій АЕС навряд чи відбудеться: "Те, що заплановано у 2014 році, що ми почнемо розгляд проекту або попереднього звіту, - навряд чи цього року відбудеться".