Зарахування до страхового стажу періоду, протягом якого особа отримує допомогу по безробіттю

Відповідно з Законом України  України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» від 08.07.2011 року №3668 для встановлення права на призначення пенсії за віком як чоловікам, так і жінкам передбачена необхідна наявність страхового стажу не менш ніж 15 років. А для встановлення розміру пенсії за віком на рівні мінімального, що відповідає величині прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, передбачено наявність страхового стажу не менш ніж 35 років для чоловіків та 30 років для жінок.

Основні принципи та вимоги для зарахування певних періодів до страхового стажу чітко визначені у статті 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Під час проведення зустрічей з громадянами, які перебувають на обліку в центрі зайнятості міста, представники управління Пенсійного фонду України в місті Нетішині щоразу акцентують увагу на зарахуванні до страхового стажу  періоду, протягом якого особа отримує допомогу по безробіттю. Для обчислення пенсії враховують заробітну плату (дохід) за весь період страхового стажу починаючи з 01.07.2000 року. Заробітну плату  (дохід) за цей період враховують за даними, що містяться в системі персо­ніфікованого обліку (частина перша статті 40 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

У Законі  передбачено, що до страхового стажу зараховують періоди, протягом якого особа отримувала допомогу по безробіттю (окрім одноразової її виплати для організації безробітним підприємницької  діяльності) та матеріальну допомогу в період професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації (абзац 3 частини першої статті 24 Закону).

При цьому  для обчислення коефіцієнта заробітної плати (доходу)  за періоди, які включають у  страховий стаж, враховують мінімальний розмір заробітної плати (частина друга статті 40 Закону).

У разі якщо виплату допомоги по безробіттю здійснювали неповний календарний місяць і в цьому самому місяці особа  працевлаштувалася  (звільнилася), заробітну  плату для обчислення пенсії за такий місяць визначають як суму допомоги по безробіттю, розрахованої пропорційно до кількості днів, протягом яких особа отримувала цю допомогу, виходячи з мінімального розміру заробітної плати, та отриманої цього місяця заробітної плати.