Вода виводить радіонукліди

На Хмельниччині багато джерел з цілющою водою.

Одним із найбільших багатств краю є диво-вода Збручанського родовища, яка вже набула світової слави. Про цiлющу воду, що тисячолiттями стiкала в рiчку Збруч в околицях містечка Сатанів, науковці і медики довго не знали. Лише перекази та легенди свiдчили про її життєдайну силу, яка допомагала людям позбавитися багатьох хвороб.

На лiвому березi Збруча, поблизу мiстечка Сатанова жив монах-вiдлюдник. До нього йшли хворi з навколишнiх сiл, яких він лiкував якоюсь цiлющою водою. Люди пили ту воду та видужували. Лише влiтку 1965 року за п’ять кілометрів вiд Cатанова, на лiвому березi Смотрича під час геологiчних дослiджень вдарив водяний фонтан висотою у понад п’ятдесят метрів.

Фармацевт-провiзор Cатанiвської аптеки Нiна Андрiївна Несторова звернула увагу на запах сiрководню у водi та почала на практицi перевiряти силу цiєї води. Її невтомна праця привернула увагу до мiсцевого родовища науковцiв. Виявлено, що вода не має аналогiв за вмiстом мiнералiв, мiкроелементiв. Згодом зразки цiєї води доставили в Одеський науково-дослiдний iнститут курортологiї, і у 1972 роцi вчена рада iнституту оприлюднила пiдсумки дослiджень сатанiвської мiнеральної води, за якими збручанська „Нафтуся” не має рiвних за ефективнiстю. Вода має жовчогiнну, сечогiнну, протизапальну та дезинтокацiйну дiї.

Збручанська „Нафтуся” підсилює жовчовиділення, знижує холестерин, сприяє виходу дрібних конкрементів із жовчних та сечовивідних шляхів. Ця вода виводить з організму радіонукліди, відновлює склад крові.

Збручанська «Нафтуся» прозора на вигляд, має слабкий запах сірководню. Це гідрокарбонатна-магнієво-натрієва вода малої мінералізації, подібна до трускавецької «Нафтусі». Але на відміну від неї - сатанівська вода містить йод, бром, мідь, марганець, фтор, двовалентне залізо, метаборну кислоту, фосфор. З усіх мінеральних вод - Збручанська «Нафтуся» - єдина, яка в своєму складі має фосфор, цінні мікроелементи, що входять до складу мозку і кісткової тканини.

До речі, вчені столичного інституту геологічних наук АН України своїми експериментами довели, що після спеціального курсу лікування тих, хто за час перебування в Чорнобилі „набрав” підвищені дози радіонуклідів (з харчами, водою, повітрям), активне застосування мінеральної води із Збручанського родовища поступово відновлює найважливіші показники крові. При цьому відновлюється не лише функція кістково-мозкової тканини - кровотворення, але й поліпшується якість та збільшується кількість гемоглобіну в крові.

Мінеральна вода „Збручанська” належить до лікувально-столових гідрокарбонатних вод з підвищеним складом органічних речовин. Її застосовують для профілактики і лікування хронічних захворювань печінки та жовчовивідних шляхів, гепатитах, холецеститах, хронічних хворобах нирок та багатьох інших захворюваннях.