Знову у «Книзі рекордів України»

Наступного року громадськість нашої держави, представники української діаспори у різних країнах світу відзначатимуть 200-річчя від Дня народження Тараса Шевченка. Саме це надихнуло викладацький та студентський колективи Національного університету «Острозька академія» на організацію унікального рекорду, який присвячено увічненню пам’яті великого Кобзаря. Ректор цього вищого навчального закладу, Герой України Ігор Пасічник запропонував провести масове читання творів Шевченка у вигляді поетичного марафону і зробити це у День на­родження вузу – 19-річчя відновленої Острозької академії. Розпочалась ретельна підготовка до реалізації унікального культурно-мистецького проекту. Студенти у вільний він навчань час проводили репетиції, вивчаючи на пам’ять обрані поезії Тараса Григоровича.

Святкування Дня народження острозького вишу розпочалось в урочистій обстановці. Студенти та численні гості почули  вітання ректора Ігоря Пасічника, заступника голови Рівненської облдержадміністрації Олексія Губанова, міського голови Острога Олександра Шикер­а, поета Олеся Ундіра. Вже традиційно Ігор Демидович на святкування прибув у стилізованому костюмі пасічника. Багато студентів мали вигляд бджіл, або зображення медоносної комахи на своїх обличчях. За словами ректора, бджоли є най­праце­любнішими створіннями на нашій планеті, саме таку рису повинні перебрати на себе всі, хто переступив поріг Острозь­кої академії.

Офіційна церемонія тривала не довго. Всі учасники заходу перемістились на стадіон, щоб взяти участь у встановленні унікального рекорду­.

За дорученням Національного проекту «Книга рекордів України» автору цих рядків випала нагода провести процедуру реєстрації досягнень колективу Національного університету «Острозьк­а академія».

Групи студентів вишукувались на біговій доріжці стадіону. Поетичний марафон розпочався. Стоголоссям пронеслося перше декламу­вання творчості Тараса Шевченка, а потім естафету продовжували інші учасники дійства. Це супроводжувалось передаванням з рук в руки української національної святині «Кобзаря».

Великий інтерес  присутніх викликала участь у реалізації проекту представників вузів Канади, які зараз перебувають у стінах Острозької академії в рамках реалізації освітньої програми «Канада. Україна. Світ». Вони на пам’ять хором цитували поезії Тараса Шевченка, в яких він закликає любити Україну, боротись за свою свободу. До поетичного марафону приєднались учасники фешмобу, які продемонстрували танцювальну композицію у національному стилі та відтворили на стадіоні стилізований «живий» портрет великого Кобзаря.

Завершальною естафетою дійства стала участь усіх, хто був присутнім на трибунах стадіону, в цитуванні поезій. Слідом за ректором Національного університету «Острозька академія» Ігорем Пасічником вони повторили рядки з віршів «Думи мої, думи…» та «Заповіт».

Під час проведення поетичного марафону було встановлено, що у його проведенні взяли участь 2 тисячі 100 учасників. Це унікальне національне досягнення. Встановлення рекорду ознаменувалось врученням Дипломів Національного проекту «Книга рекордів України» організатору поетичного марафону, колективу Національного університету «Острозька академія» та автору проекту – ректору, професору, Герою України Ігорю Пасічнику. В документах зазначено: «Категорія «масові заходи»: «Най­більше масове виконання поетичних творів Тарас­а Шевченка у вигляді поетичного мара­фону». Диплом є підтвердженням факту реєстрації досягнен­ня як рекорду України і виступає свідченням загального визнання.

Сьогодні старовинний Острог по праву можна назвати містом рекордів. Принаймні цьогоріч тут було представлено найбільшу складену газету розміром 440 квадратних метрів. Два роки тому колектив Національного університету «Острозька академія» під егідою Національного проекту «Книга рекордів України» з нагоди                                  60-річчя від Дня народження Назарія Ярем­чука, 40-річчя визнання пісні Володимира Івасюка «Червона рута» на міжнародному рівні і                                                     45-річчя заснування легендарного ВІА «Смерічка», який очолював Левко Дутківський, продемонстрували «Найбільше письмове вшанування історії української пісні». Це була суцільна паперова стрічка довжиною 1 кілометр 155 метрів. Досягнення представників Острозької академії мало позитивний резонанс як в Україні, так за її межами. Принаймні позитивні відгуки прозвучали в україномовних часописах Америки та Канади.

У ході встановлення нового рекорду в Острозі ректор Ігор Пасічник урочисто оголосив, що за рейтингом оцінки навчального процесу класичних вузів Національний університет «Острозька академія» увійшов до п’ятірки, випередивши навіть Львівський Національний університет ім. Івана Франка. Це велике досягнення вишу, який повноцінно існує лише 19 років. Тепер Ігор Демидович надихає своїх студентів 20-річний ювілей альма-матер відзначити під егідою Книги Гіннеса.

Олександр Шустерук