«Золоте сяйво калити» у центральнiй мiськiй бiблiотецi

Серед осінньо-зимових свят найбільшою поетичністю і неповторністю виділяється свято Андрія. Воно вважається парубоцьким святом, позаяк дівчата відзначають свою покровительку Катерину. Це є продовженням молодіжних вечорниць, де хлопці й дівчата обирали своїх суджених.

Узимку, коли закінчувалася робота у полі, частішали парубочо-дівочі гуляння. У різних місцевостях їх відзначали по-різному, а ще з цим святом пов’язана значна кількість різноманітних звичаїв, обрядів і повір’їв, також проповідування майбутньої  долі, ворожіння, ритуальне кусання калити. Від нього віє чарівною язичницькою стихією.

Згадали та провели свято Андрія і працівники центральної міської бібліотеки. Бібліотека, впроваджуючи нові інноваційні форми роботи, продовжує  зберігати традиції нашого народу.

Приємно, що в читальній залі центральної бібліотеки зібралося чимало гостей та учасників дійства, які все-таки цікавляться колоритними українськими традиціями.

В Андріївських вечорницях  взяли участь  вокально-фольклорний ансамбль «Роксолана» Палацу культури та «Солов’їна пісня» міського Будинку культури. Ведучі Руслана Богданівна Погорелова та бібліотекар міської бібліотеки №3 Ніна Дмитрівна Сівак знайомили присутніх із народними традиціями та звичаями, які на жаль, сьогодні відійшли на задній план ­нашого буття. Про них молоді по­коління довідуються лише з книг, фільмів і все рідше від учасників цих цікавих і незабутніх дійств.

Дівчата та юнаки дізналися що таке калита, ворожіння та вечорниці на свято Андрія. Всіх присутніх бібліотечні господині почастували смачними варениками.