Родина заробляє завдяки власній сонячній електростанції

Сонячна електростанція дозволяє жителю Шепетівки Ігорю Сочинському не лише забезпечувати власне домогосподарство електроенергією, а й заробляти на продажі екокіловат державі, повідомляє khm.depo.ua.

Перейти на альтернативне джерело енергії та започаткувати «зелений» бізнес раціоналізатор з Хмельниччини вирішив на початку 2015 року. Чимало часу було витрачено на вивчення усіх «за» і «проти», пошуки та закупку необхідного обладнання і програмного забезпечення, розповідає Ігор Сочинський, додаючи, що, на щастя, будинок, який сім років тому пройшов реконструкцію, відповідав усім технічним вимогам щодо встановлення сонячних батарей.

У лютому Сочинським вдалося запустити першу чергу сонячної електростанції, яка включає 44 панелі по 250 Вт. Приємне здивування, згадує подружжя раціоналізаторів, викликала співпраця з енергетиками-монополістами, які не лише не заважали, а ще й активно допомогали порадами та консультаціями.

Як результат, сьогодні Сочинські експлуатують «зелене» виробництво у 10 кіловат. Вироблену енергію віддають у загальну мережу, а собі беруть уже із загальної. Таким чином, подружжя забезпечує електроенергією власне домогосподарство і вп’ятеро більше продає державі.

Відтепер прибутки та життя родини залежать від сонця, яке влітку дає змогу отримати вчетверо більше електроенергії, ніж взимку.

У «зеленому» бізнесі швидких прибутків очікувати не варто, наголошує дружина раціоналізатора, додаючи, що за умови втілення решти задуманого СЕС окупиться за п’ять років. Так, найближчим часом подружжя планує змонтувати другу чергу сонячної електростанції. Згідно з розробленою схемою, сонячні батареї встановлять на паркані під точно визначеним кутом.

У хмельницькому відкрили  найбільший зал важкої атлетики

Спортивний комплекс площею близько 1000 кв. м має найбільший в Україні зал з важкої атлетики. Він налічує шістнадцять стаціонарних та один загальний поміст. У новому спортивному клубі є два спеціально обладнаних тренажерних зали, тенісні корти, кімнати для відпочинку, кафетерій, конференц-зал і системи індивідуальних комуні­кацій. Новий директор спортклубу «Епіцентр» Ігор Мацьоха каже: нині клуб відповідає європейському рівню.

Урочисто відкриття спортклубу відбулось під патронатом президента Федерації важкої атлетики України Олександра Гереги, міністра молоді та спорту України Ігоря Жданова та Президента Національного Олімпійського Комітету України Сергія Бубки.

Наступним етапом, за словами Олександра Гереги, має бути зведення готелю та реабілітаційного центру. Тож, незабаром у спорткомплексі можна буде проводити навчально-тренувальні збори національного рівня.

Заручившись підтримкою однодумців, Олександр Герега планує збудувати ще не один спортивний клуб. На осінь компанія “Епіцентр” вже запланувала відкриття аналогічного спорткомплексу у Кам’янці-Подільському.

Фільм, в якому знялися  хлопці з Шепетівки, вразив американців

У США в малий кінопрокат вийшла стрічка «Плем’я» Мирослава Слабошпицького, у якій знялися шепетівчани Яро­слав Білецький та Іван Тишко. До участі в зйомках української соціально-психологічної драми «про «неформальне» життя в закладі для дітей, що погано чують, Ярослава та Івана заохотила їхня вчителька - сурдопедагог Шепетівської спеціалі­зованої школи-інтернат Лі­лія Калюжна.  

На Каннському кінофестивалі 2014 року фільм здобув три нагороди «Тижня критики» з чотирьох можливих: Гран-прі «Nespresso», премію «Одкровення» та грант від фундації «Gan». 14 вересня 2014 року на 19-му Мі­ланському міжнародному кі­но­фестивалі стрічку визнано найкращою художньою роботою 2014 року. 19 жовтня 2014 року фільм здобув приз «Сазерленд Трофі» Лондонського кінофестивалю. Перемогла картина й на польському кінофестивалі «Tofifest», отримавши гран-прі з формулюванням «Яскрава робота та крик у безсловесності проти нелюдського ставлення». У доробку «Плем’я» є ще декілька нагород міжнародних фестивалів.

Крадуть велику рогату худобу

У Славутському районі почастішали випадки крадіжки великої рогатої худоби. Про це повідомляє Славута NEWS.

«Маємо прикрі випадки в Славутському районі, та й у сусідніх, із крадіжкою коней і корів. Діє організована група з кількох осіб, які викрадають худобу з підсобних господарських приміщень, відводять за кілька кілометрів та ріжуть прямісінько під відкритим небом, у полі, залишаючи тільки копита та інші непотрібні рештки, - цитує інтернет-видання заступника начальника Славутського райвідділу міліції Олександра Паламарчука. - Картина жахлива, особливо для тих селян, у кого той кінь чи корова чи не єдиний засіб прогодувати сім’ю й заробити якусь копійку».

Браконьєри не вгамовуються

Інспектори управління охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства в Хмельницькій області з початку нерестового періоду 2015 року викрили 168 порушень правил рибальства. Серед них - 109 грубих, пов’язаних із використанням заборонених знарядь ловлі.

Як повідомляють в управлінні, було затримано 146 порушників, накладено штрафів на суму – 16556 гривень. Збитків, заподіяних рибному господарству України браконьєрським виловом, нараховано на загальну суму 114994 гривень.

Під час нерестового періоду вилучили 681,85 кг риби та 211 заборонених знарядь ловлі. Матеріали 105 справ направили у районні суди для вирішення питання про притягнення порушників до адміністративної відповідальності. Окрім того, 33 справи передали в правоохоронні органи для відкриття кримінального провадження.