Крапля нікотину вбиває коня

Щорічно з 1987 року 31 травня відзначається, як Все­світній  день боротьби з тютюнопалінням. Всесвітня орган­і­зація охорони здоров’я цією акцією застерігає населення планети від згубної звички, однієї з найпоширеніших епідемій за всю історію існування людства. Існує вираз, що «крапля нікотину вбиває коня». Але ж таки справді вбиває! Деякі вчені вважають, що ця крапля здатна вбити не одного, а трьох коней. Щодо людей, то смертельна доза нікотину для людини 50 -100 мг. (1 мг на кіло­грам маси тіла). Відомо, що кількість нікотину, який надходить із тютюнового диму в організм, становить приблизно 1/25 його вмісту в тютюні. Шкідлива дія тютюну не обмежується нікотином. До складу тютюнового диму входить близько 30 отруйних речовин: аміак, синильна кислота, чадний газ, бензпірен, феноли тощо. Тютюновий дим – це вид забруднення повітря, що в сотні тисяч разів перевищує забруднення будь-якого металургійного чи хімічного комбінату, проте люди свідомо вдихають таке повітря.

Все більше фактів говорить про тютюн, як про “наймасові­шого вбивцю” у світі. На сьогод­нішній день, за даними звіту ВООЗ, від хвороб, пов’язаних із вживанням тютюну щороку помирає понад 5 мільйонів людей, очікується, що до 2030 року ця цифра зросте до 8 мільйонів смертей щорічно. Основними причинами смертей, пов’язаних із тютюнопа­лінням є серцево-судинні захворювання, захворювання органів дихання, рак легенів, інші види раку. Близько 70% смертей, пов’язаних з тютюном, сталися з людьми віком від 35 до 69 років.

Позбутися шкідливої звички непросто. На щастя, є чимало випробуваних способів кинути палити і почати здоровий спосіб життя. Єдине «але» – немає універсального методу, котрий підійшов би всім і кожному. Тому потрібно вибрати для себе спосіб чи поєднання способів, які будуть дієвими саме для вас.

Деякі поради для тих, хто вирішив позбутися тютюнопаління.

1. Визначте точну дату. Як­що ви твердо вирішили роз­прощатися з цигарками, визначте дату, коли кинете курити­. Інакше, ви будете відкладати цей день без кінця.

2. Будьте готові до синдрому абстиненції. Абстинентний синдром – явище неминуче. Але слід пам’ятати, що всі труднощі тимчасові і їх можна перебороти. Будьте готові до порушень сну, кашлю, роздра­тованості й інших малоприємних проявів абстиненції.

3. Пийте багато води. П’ючи воду, ви допоможете організму швидше вивести нікотин і зменшити ефект абстиненції. Приймайте віта­мін С  - він сприяє розрідженню мокротиння у ваших легенях і допомагає позбутися кашлю курця.

4. Змініть розпорядок дня. Якщо ви звикли палити під час перерви на каву чи на обід, то доведеться заповнювати цей час чимось іншим. Вам також слід проводити менше часу в «курилці» з друзями, які все ще палять.

5. Відвідуйте заходи, спрямовані проти паління. Пошукайте мотиваційні семінари проти паління, почитайте сайти і поспілкуйтеся на форумах із однодумцями, запитайте поради у знайомих, яким вдалося кинути курити.

6. Альтернативна терапія. Гіпноз і голковколювання – лише деякі з альтернативних методів, які можуть допомогти у боротьбі проти шкідливої звички.

7. Ніколи не здавайтесь. Переваги для здоров’я, що їх ви отримуєте, зав’язавши з цигарками, величезні. Якщо ви зірвалися, зберіть волю в кулак і починайте все спочатку.

Позбутися залежності важко, але завдяки наполегливості ви зможете стати сильнішим за цигарку.

Євгенія  Фаб’янчук,

начальник відділу            охорони здоров’я ХАЕС