Краща матерiальна база -  кращi результати

Хмельницька АЕС, на відміну від інших атомних станцій України, не має власних санато­ріїв-профілакторіїв, але володіє іншою інфраструктурою, що найкращим чином сприяє оздоровленню і допомагає атомникам бути в гарній фізичній формі – Спорткомплексом. Це стадіон з трибунами і підтрибунними приміщеннями, спортзал, плавальний басейн тощо. Зауважимо, басейнів на Хмельниччині лише три. Наш в числі кращих, бо обслуговується за новітніми стандартами. Зокрема останнім часом в якості реагента для очищення води застосовується гіпохлорид натрію. А це найкращим чином позначається на здоров’ї плавців, відвідувачів басейну. Останнім часом за насолоду поплавати у будь-яку пору року доводиться платити. За словами начальника СК ВП ХАЕС Миколи Андрійовича Поліщука, були великі побоювання, що кількість відвідувачів зменшиться, збільшиться збитковість споруди. Навпаки, за останній рік майже подвоїлись у грошовому еквіваленті кошти за користування басейном – 508 тисяч гривень проти 256 тисяч у поперед­ньому році. Однак це покриває лише п’ять відсотків витрат на утримання споруди. Беремо лише прямі витрати: вода, яку підігрівають, очищають, періодично замінюють, знезаражують реагентами; утримання приміщення, яке знаходиться у доволі агресивному середовищі; плата за землю, електроенергія, штат працівників, що опікується електричним, тепловим та гідрообладнанням, вентиляційне обладнання, лаборанти, адміністративний персонал тощо. Микола Андрійович зауважує, що плату за воду також вдалось скоротити за рахунок ... встановлення лічильників. Якщо у попередні роки, як мовиться, з кондачка, доводилось платити за 12 тисяч кубів води в рік, то після встановлення лічильників виявилось, що її використовується утричі менше. Не кожен знає, що перед потраплянням у басейн, воду фільтрують – пропускають через великі резервуари, наповнені піском. Минулоріч вперше за пері­од експлуатації фільтрів було за­мінено пісок. А це також впливає на стан води. Лаборант хімана­лізу Неля Нікітчук, яка працює в Спорткомплексі з початку від­криття басейну, запевнила, що якість води значно покращилась. А застосування гіпохлориду натрію дало можливість значно меншою кількістю реагенту, ніж хлор, очищувати воду від бактерій, які мають властивість при температурі заповнення чаши басейну близькій до 30 граду­сів, активно розмножуватись.  До того ж хлор – вибухонебезпечна речовина. Серед нововведень – тепла підлога у приміщенні басейну. Відтак, після пере­бування у воді, спортсмен виходить на підігріту підлогу, не відчуває дискомфорту, має менше шансів за­хворіти.

Стадіон – місце численних змагань та проведення масових заходів. У газеті «Энергостроитель» за 1986 рік читаємо: «14 листопада комісія прийняла від будівельників стадіон на 5600 глядачів. Він відповідає усім вимогам, на футбольному полі виконана навіть дренажна система. Для тренувань є запасне поле. У спорткомплекс входять і тенісні корти, волейбольні та городошні майданчики. Ними вже зараз можуть користуватись любителі спорту міста. Але будівництво всього комплексу ще не завершено. До свята 1 Травня  буде завершене будівництво плавального басейну, відчинить двері Палац спорту».

Наш співрозмовник, начальник СК ВП ХАЕС Микола Андрійович Поліщук зазначає, що утримання великого спортивного господарства цілком знаходиться на балансі Хмельницької АЕС. Це великі кошти, складна система підтримання будівель та споруд  у нормальному стані, велика відповідальність за санітарний стан, пожежну безпеку тощо.  Адміністрація станції і спорткомплексу, зокрема, докладає великих зусиль, аби все це господарство служило працівникам атомної електро­стан­ції, громаді міста з повною віддачею.

А щодо віддачі, то вона наочна.  На базі спорткомплексу тренується і виступає у вищій аматорській лізі волейбольна команда НАЕК «Енергетик», також вищолігова гандбольна команда знана на теренах держави. Вона є базовою командою області і гідно захищає Хмельниччину на змаганнях високого рангу. Команди баскетболістів, футболістів спорткомплексу ХАЕС мають гучну славу серед подібних колективів галузі. Легкоатлети, пауерліфтингери, гирьовики, тенісисти, плавці також гідно представляють колекти­в атомників.

Комплексна дитячо-юнацька спортивна школа, під яку віддано значну частину приміщень СК ВП ХАЕС, виховала одинадцять заслужених майстрів спорту,-  у п’ять разів більше, ніж серед­ усіх колективів Атом­проф­спілки. Понад шіст­де­сят спортсменів отрима­ли звання майстра спорту України з таких видів спорту, як фехтування, боротьба самбо і дзюдо, бокс, пауерліфтинг. Тут виплекані дві Олімпійські чемпіонки – заслужені майстри спорту Ольга Жовнір та Галин­а Пундик, учасники Олімпіа­д Дарія Недашков­ська, Олег Штурба­бін та Дмитро­ Бойко.

Понад 900 підлітків, переважно дітей праці­вників Хмельницької АЕС, оздоровлюються та гартуються в секціях самбо і дзюдо, фехтування, плаванн­я, пауерліфтингу, боксу, волейболу, баскетболу та футболу. Внесок усього тренерсько-викладацького складу у справу виховання здорового покоління підтверджений у 2011 році першим місцем КДЮСШ профспілкового комітету ХАЕС серед спортивних шкіл України.

Успіхи були б значно скромніші, якби не наявна спортивна база, якою опікується колектив на чолі з начальником СК ВП ХАЕС  М.А.Поліщуком. Нині він ювіляр. Редакція газети, колектив Спорткомплексу, знайомі вітають Миколу Андрі­йовича з 60-річчям і зичать йому здоров’я та добра.

На знімках: начальник СК ВП ХАЕС М.Поліщук; монтажник сантехнічної системи В.Янча; лаборант хіманалізу Н. Нікітчук;  майстер спорткомплексу В. Войтко та оператор хлораторної установки О.Ващук.

Віктор Гусаров

Фото автора