Легка поезiя фарб

Наприкінці минулого року в житті молодого педагога Нетішинської художньої школи Віти Ляхно відбулась знаменна подія – презентація у стінах рідної школи першої персональної виставки. До творчого успіху Віта Юріївна йшла непрост­ими життєвими шляхами: на­в­чала­сь у Мир­горо­ді, що на Полтавщині у державному керамічному технікумі ім. М.Гоголя, після чого вступила у Національний універсистет водного господарства та природокористування, що у Рівному. Відтак зробила зигзаг у бік стійких знань: працювала інженреом відділу постачання та щбуту ЗАТ УКБМ ВІТ Хмельницької АЕС. Далі трудилась бухгалтером в Кправлінні праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Нетішинської міськради. І коли доля представила можливість повернутись до творчої роботи – була щаслива і схвильована.

У Нетішинській міській художній школі вона викладає скульптуру. Просторове уявлення, сладний матеріал (пластилин, глина), процес випалювання, інші тонкощі праці скульптора осягають під її наглядом хлопчики і дівчатка.

А вона потягнулась душею до живопису. Саме батик і акварель прийшлись до вподобать. Розпис по тканині вимагає великої акуратності і розуміння природи матеріалу. Як і акварель, батик м’який, наповнений повітрям і прозорістю. І Віта Юріївна опанувала тонкощами закрі­плення фарби у необхідних абрисах, зуміла передати почуттєвість матеріалу, пластику зображених квітів, пейзажів, натюрмортів і навіть сюжетних картин. Настрій виставки святковий, прозорий, напівповітряний, легкий. І потрачені на виставку одинадцять місяців праці принесли художниці лише задоволення і натхнення.

Про  говорили під час відкриття виставки колеги Віти Ляхно, колишні наставники, учні педагога тощо.

Віктор Павлов

Фото  автора