ПЕРЕМОЗI СПРИЯЛА ТАКТИКА

На водосховищі Хмельницької АЕС відбулися змагання зі спортивної риболовлі на фідерну вудку.

Багато рибалок усвідомлюють, що є програма «мінімум», суть якої напрочуд проста – не проспати риболовлю. Життєвий досвід засвідчує, що і таке буває. А цього разу дуже відповідальний момент – спортивні змагання під егідою «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС».

Ватага прихильників риболовлі за будь-якої погоди завчасно прибула до спортивного комплексу «Енергетик», щоб станційним автобусом відправитись до місця змагань. Без сумніву, кожен  учасник мимоволі пригадував, чи, бува, не забув нічого вдома, бо ж церемонія підготовки відбувалась ще минулого дня ввечері, коли один оновляв повідки, інший чаклував на кухні за приготуванням різних сумішей, рецептура яких невідома навіть бувалим кухарям...

Нарешті відкривається панорама краєвидів ставка-охолоджувача Хмельницької АЕС. Над водою ледь-ледь здіймається поволока сизого туману. Подібне можна побачити лише восени, коли в природі утворюється перепад температур між водоймою і повітрям. Погода похмура. Деінде видніються пасма чорних хмар, які можуть спричинити дощ, що його напророчили синоптики на другу половину дня. Та хіба рибалок злякаєш примхами природи! Не випадково у кожного в запасі одяг, що може захистити від небесної вологи.

Автобус зупинився. Невдовзі на березі водосховища розгорнуто імпровізований «штаб» координацією спортивних змагань. Відповідальна мить – жеребкування. Папірець із номером сектора стає надією на вдале клювання. Судей­ська колегія, до складу якої за­лучені досвідчені рибалки, дала добро на підготовку до початку змагань­.

Фідерна вудка не є складним механізмом. Вона подібна до своїх традиційних «донних родичів», але зроблена з більш якісних матеріалів і має дуже чутливу кінцівку, яка реагує на будь-який доторк риби до гачка. Є ще відмінність у оснащенні. Саме слово «фідер» у перекладі з англійської мови означає «годувати». Наявність невеликого контейнера для закладання корму і є основним принципом фідерної риболовлі.

Через мить берег водосховища перетворюється на імпровізований гіпермаркет. Тут крім основних рибальських атрибутів – вудок, підсаків, зручних крісел – можна побачити різні види корму,  виставленого у пластикових коробках та відрах.

Справжні рибалки завжди  експериментатори. Не дивно, що учасники змагань припасли не тільки традиційні, як для фідерної риболовлі, інгредієнти, а й різні смакові добавки. Рецептура­ для широкого загалу, як правило, засекречена.

Перші закидання вудок відбуваються із певною інтенсивністю, бо потрібно на дні водойми створити так звані харчові «плями», до яких має навідатись риба.

Пройшла перша година спортивних змагань, а риби, як мовиться, не густо.

- Якщо і є риба в наших секторах, то вона не проявляє активності. Причиною стало різке зниження атмосферного тиску, – прокоментував ситуацію один із рибалок.

Кажуть, надія помирає останньою. Більшість учасників змагань перебуває в очікуванні, що клювання розпочнеться. Нарешті з’явилися перші улови. Не карась, не короп, не лящ, а …уклея. У Федора Булька у сачку вже тріпоче кілька рибин.  Коли уважніше придивитися, то можна зрозуміти, що він кардинально змінив тактику риболовлі: зорієнтувався не на донних плавникових, а на рибі, яка є активною у поверхневих шарах водойми. Для цього навіть вибрано значно довший поводок із гачком.

Майже аналогічно поступив гість із Хмельницького, голова обласної федерації риболовного спорту Василь Федорощак, який зі своїми колегами прибув на змагання, щоб познайомитись із роботою «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС». У нього щораз почала клюва­ти уклея. Рибалка не скупиться на постійне закидання корму на обрану ним ділянку водойми.

Втомившись від постійного очікування клювання до зміни тактики риболовлі вдалися й інші учасники змагань, серед яких  Юрій Савченко, Михайло Савич. Але більшість все є таки ще плекає надію на підхід більш «пристойних екземплярів», бо, як мовиться, одне вдале клювання – і ти чемпіон...

Час, відведений для спортивної риболовлі, збіг швидко, прозвучав сигнал про її закінчення. Береговою лінією попрямували представники судейської колегії, щоб зафіксувати «творчий доробок» рибалок. Остаточний вердикт за головою «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС» Сергієм Онищуком, який налаштував електронну вагу.

Як і очікувалось, найкращий результат у Федора Булька – 1 кілограм 795 грамів виловленої риби. Другим став улов Юрія Савченка - 521 грам. Третє місце несподівано для себе здобув Михайло Савич. Як з’ясувалось, 106 грамів також можна вважати хорошим результатом, коли більшість колег залишились з «нулями».

Кожен переможець одержав свої заповітні кубки та медалі. До церемонії нагородження долучились і представники Хмельницької обласної федерації риболовного спорту Василь та Степан Федорощаки. Вони від імені спонсора (магазину «Фіш-Спорт») подарували фідерні вудки та набори рибного корму. Традиційно свою лепту вніс і нетішинський підприємець Ігор Борійчук. Його призи також стануть корисними під час будь-якої риболовлі.

- Вперше у наших змаганнях взяли участь організатори Хмельницької обласної федерації риболовного спорту, - розповідає Сергій Онищук­, - чотири їх представника поза конкурсо­м змагались у секторах. На­ші­ гості показали пристойні результа­ти. Принаймні Василь Федорощак досяг результату у  2 кілограми 50 грамів, а його брат Степан вирвався уперед­ на 550 грамів. Це можна вважати­ майстер-класом від досвідчених рибалок. Непогані результати також у Андрія Пиріжка та Максима Бондаренка.

Обмін досвідом завжди на користь, -  констатують гості.

- Безперечно, зауважує Сергій Онищук.- Кожен рибалка повинен постійно вдосконалюватись. Я можу із впевненістю сказати, що деякі члени нашого клубу вже можуть скласти конкуренцію рибалкам-спортсменам на обласних та загальнодержавних спортивних змаганнях. Щоб виходити на такі горизонти, потрібно бути членом обласної федерації. Не виключаю, що дехто з нетішинських рибалок згодом поповнить ряди офіційної рибальської організації.

Під час церемонії нагородження переможців представники Хмельницької обласної федерації риболовного спорту в подарунок одержали друковану продукцію із розповідями про діяльність Хмельницької АЕС.

Олександр Шустерук

Фото автора