На гостини до нескореної Лесі

Представники Нетішина взяли участь у міжнародному святі літератури і мистецтв «Лесині джерела» з нагоди 100-річчя від дня смерті Лесі Українки.

Двадцять сьомий рік поспіль мешканці Новограда-Волинського та гості міста вшановували пам’ять всесвітньовідомої поетеси. У «Лесиних джерелах» взяли участь представники владних структур столиці України та Житомирщини, професійні та аматорські творчі колективи, письменники, поети, вчені з інших областей України, ближнього і далекого зарубіжжя, офіційні делегації з Росії, Грузії, Білорусі, Хорватії, Польщі, Німеччини. Цьогоріч свято було приурочене до двох пам’ятних дат - 100-річчя з дня смерті Лесі Українки та 50-річчя створення музею Лесі Українки.

Перед проведенням міжнародного свята «Лесині джерела» запрошення стати його учасником отримала наша землячка, художник та скульптор Світлана Лелях. У її творчому доробку  портрети багатьох відомих особистостей, зокрема­ і Лесі Українки. Для демонстрації персональної виставки С.Лелях була надана виставкова зала Новоград-Волинського літературно-меморіального музею Лесі Українки. Художні роботи Світлани Мефодіївни були представлені під гаслом: «Фантазіє! Ти – сила чарівна!».

На презентацію виставки завітали учасники міжнародного свята, представники влади Новоград-Волинського, Корця, художники, літератори. У вступному слові директор літературно-меморіального музею Лесі Українки Віра Римська сказала, що роботи Світлани Лелях потрапили сюди не випадково. Мистецтвознавці попередньо вивчили її творчий доробок, відтак  було прийнято рішення про представлення його широкому загалу у стінах виставкової зали. Свої думки про виставку висловив голова оргкомітету, заступник міського голови Новоград-Волинського В.Костюк. В урочистій обстановці він вручив Подяку, у якій зазначено, що вона видана Світлані Лелях «за укорінення та розвиток могутніх традицій української культури».

Під час презентації вистаки від імені колективу нетішинських атомників виступила заступник генерального директора з економіки та фінансів Хмельницької АЕС Альвіна Шестак. Вона зачитала вітальну адресу від генерального директора Миколи Панащенка, в якій зазначається, що роботи Світлани Лелях завжди притягують погляд гамою фарб, позитивною енергетикою, дивовижною здатністю впливати на настрій людини, покращувати його.

Щирі слова ві­тан­ня з нагоди відкриття персональної виставки Світлани Мефодіївни прозвучали з уст представників влади міста Корець, добрих друзів з різних міст Хме­ль­ниччини та Рів­нен­щини. Про творчий шлях Світлани Лелях розповіла літератор та педагог зі Славути Марія Караван.

Після завершення урочистої частини учасники презентації мали змогу познайомитись із творами нашої землячки. Вони виконані у різних техніках – крапкова графіка на металі та папері, акварелі, композиції з кольорового скла. Експозиція відкривається портретом Лесі Українки, який Світлана Лелях створила­ кілька років тому. У сво­є­рідній техніці виконання художниця представила образи і сучасників, зокрема і нетішинців, - заступника генерального директора з економіки та фінансів Хмельницької АЕС Альвіни Шестак, головного редактора газети «Перспектива» Віктора Гусарова.  В експозиції також представлено портрети Тараса Шевченка, Олександра Пушкіна, відомого співака та композитора Назарія Яремчука.

Свою оцінку творчості Світлани Лелях дала мистецтвознавець з Новоград-Волинського Людмила Свідерська. За її словами, серед жанрів образотворчого мистецтва найскладнішим є портрет. Авторці персональної виставки різними художніми засобами вдалося передати внутрішній світ своїх героїв. Роботи Світлани Мефодіївни несуть в собі багато позитиву, піднімають настрій.

Директор Новоград-Волинського літературно-меморіального музею Лесі Українки Віра Римська  запропонувала гостям оглянути експозицію, в якій розповідається про життя родини Косачів – батьків Лесі Українки, а також про творчий шлях відомої поетеси. Музейники гордяться багатьма цінними експонатами – книгами, рукописами, світлинами, речами домашнього вжитку цієї знаної родини.

Учасники Міжнародного свята літератури і мистецтв «Лесині джерела» мали нагоду у міському палаці культури ім. Лесі Українки стати свідками урочистого відкриття свята та театрального дійства - постановки драми-феєрії «Лісова пісня» у виконанні акторів Львівського драматичного театру імені Лесі Українки.

З нагоди свята центральними вулицями міста пройшла урочиста хода, відбулися всеукраїнські конкурси читців та співу, за участю кращих аматорських колективів України. Народне ужиткове мистецтво було презентоване у містечку майстрів, літературно-художньому вернісажі. Гості свята побували на творчій акції «Поліська вишивка» з елементами демонстрації українського весілля, а також  на народному театралізованому дійстві - «Деревлянська Хата - дивами багата» та на інших цікавих заходах.

Під час святкування персональну виставку творчих робіт Світлани Лелях «Фантазіє! Ти – сила чарівна!» відвідали заступник міністра культури України Віктор Балюрко, колишній голова Верховної Ради України народний депутат Володимир Литвин, представники іноземних делегацій.

Після завершення виставки у Новоград-Волинському роботи Світлани Лелях будуть представлені у Корці, Шепетівці, Каневі, а також у Республіці Білорусь.

Олександр Шустерук

Фото  автора