На  енергоблоці  №2  ХАЕС  розпочато  проведення  дослідної експлуатації  добового  регулювання  потужності

З 20 квітня на 2-му енергоблоці Хмельницької АЕС розпочато про­ведення дослідної експлуатації  режиму добового регулювання потужності, пого­дженої Держатомрегулювання.

Реалізація режиму добового регулювання потужності передбачає можливість протягом перших 200 ефективних діб паливної кампанії енергоблока АЕС щодоби змінювати електричну потужність в діапазоні від 750 до 1000 МВт.

Варто зауважити, що під час добового регулювання потужності буде знижуватися теплова потужність на 20%, електрична – на 25% від номі­нальної. Даний режим дозволить зменшити постачання електроенергії в енергосистему, кількість якої має надлишок в години мінімального її споживання.

Під час дослідної експлуатації даного режиму здійснюватиметься аналіз виробничої та експлуатаційної документації; щоденний аналіз відповідних розрахунків зміни потужності; супрово­дження (в режимі on-line) та аналіз параметрів перехідних процесів пов’язаних із зниженням та підняттям потужності; а також виконуватиметься під­готовка рекомендацій з коректування ведення даного процесу.

Випробування такого режиму вже проводилися у 2006 році на 2-му енергоблоці Хмельницької АЕС, які пройшли успі­шно. Цьогорічні випробування планується здійснити з 20 квітня по 12 травня.