На тiй вiйнi, що в пам’ятi навiки

Минуло сімдесят років після найбільшого лихоліття в історії людства. Охопивши близько 80 відсотків населення світу та 61 державу, війна нанесла колосальні збитки економікам, принесла горе і страждання мільйонам родин.

Військові витрати та збитки склали 4 трильйони дола­рів США. Матеріальні витрати досягли 60-70 % національного доходу учасників війни. Війна спричинила колосальні руйнування, знищення десят­ків тисяч міст і сіл, незліченні біди десятків мільйонів людей.

На території України німці спалили разом із мешканцями 250 сіл. У 230 концтаборах і гетто, а також в інших місцях масового знищення від рук нацистів загинуло 5,5 млн осіб. Близько 2,5 млн полягло на фронтах. З 2,8 млн осіб, яких гітлерівці вивезли до Німеччини з СРСР для роботи на промислових підприємствах і в сільському господарстві, близько 2,4 млн були з України.

З 4 липня 1941 року по 18 січня 1944-го хазяйнували у Нетішині фашисти.

Нетішин та Солов’є протягом 1941-1945 років відправи­ли на фронти 517 громадян, з яких не повернувся до мирного життя 321 житель. У лавах­ народних месників було 140 мешканців цих сіл. Знаменита­ стоянка біля «Лисячої гори», здається, до сьогодні пам’ятає відважних партизанів. 948 бойових та диверсійних операцій провели народні месни­ки Славутчини. Пущено під укіс 287 ворожих ешелонів, знищено чималу кількість техніки­ і живої сили супротивника…

Нині в місті проживають 15 інвалідів Великої Вітчизняної війни, які бра­ли безпосередню участь у фронтових операціях, та 10 осіб зі статусом прирівняних до учасників бойових дій.

Урочистості з нагоди 70-річчя Великої Перемоги у Неті­шині розпочались 6 травня, коли останнім з числа живих ветеранів були вручені грамоти, творчі колективи подарува­ли музичні вітання. До урочистої дати одноразову грошову допомогу з державного бю­джету отримали 550 чоловік на загальну суму 396,5 тис. гривень, з міського бю­джету – 94 особи з числа ветеранів війни на суму 18 тис. 800 гривень. Ще 30 ветеранів війни отримали продуктові набори на загальну суму 7 тис. 650 гривень.

9 травня за традицією колона нетішинців рушила до пам’ятника загиблим, аби вшанувати пам’ять героїв. Під час мітингу-реквієму з 70-ю річницею Перемоги присутніх вітали міський голова Олександр Супрунюк, гене­раль­­ний дире­ктор ВП «Хме­льни­ць­ка АЕС» Микола Панащенко, голов­а правління ПАТ «УБ ХАЕС» Дмитро Оцабрика, го­ло­в­а міської організації вете­ра­нів Петро Шелепало, фронтовик Дмитро Мельник.

Хвилиною мовчання вшанували односельців і усіх, хто кував перемогу. Прозвучав військовий салют. Фронтові пісні виконали учасники вокальної студії «Камелія».

Віддання заслуженої шани­ загиблим продовжилося покладанням квітів до па­м’ятної дошки Герою Радянського Союзу Дікалову Степану Івановичу, до могил воїнів, які полягли в боях, та жертв війни, а також до пам’ят­ника на місці партизанської стоянки «Лисяча гора».

Пам’ять нетлінна, герої завжди поруч з нами.

Фото Віктора Гусарова