Найбільша рибина – ще не перемога

Про що мріють рибалки, вирушаючи на водойму? Як мовиться,  підказки не треба, кожен читач дасть ствердну відповідь – про рибу, яка тріпочеться у садку. А коли мова йде про спортивну риболовлю, то однозначно, що заповітною мрією є перемога у змаганні.

Минулої суботи майже сімдесят  рибалок-аматорів вийшли на берегову лінію ставка-охолоджувача електростанції, яка знаходиться в районі річки Гнилий Ріг, щоб продемонструвати майстерність у змаганнях на першість ВП ХАЕС зі спортивної риболовлі. Масовий вихід  присвячувався Дню рибалки.

У кожних змагань зі спортивної риболовлі є свій офіційний ритуал. Для нетішинських рибалок він незмінний принаймні вже десяток років: все розпочинається з  інструктажу про поводження на водоймі. Далі - традиційне жеребкування. Досвідчені рибалки добре знають, що у будь-якому секторі потрібно буде поборотись за «контакт» з рибою. Тому  ніяк не обійтися без початкового принадження риби. У кожного рибалки власні секрети приготування корму. Але основними компонентами його традиційно є продукти рослинного походження та різні ароматичні добавки. Про щедрість учасників змагань можна було здогадатись за хвилями, які утворювались від закидання у воду всіляких принад.

Очікування клювання. Це певною мірою магічне дійство. Погляд сконцентрований на яскравому поплавку. Кому ж поталанить стати власником першого улову? Довго очікувати не довелось – суддівська бригада зафіксувала впійману Віктором Звонцевим рибину. Потім інші учасники спортивної риболовлі на поплавкову вудочку пораділи карасям. Згодом виявилось, що риба не надто надовго запливла у певні сектори змагань. Більшість рибалок просто  нудьгували. Зовсім інша ситуація була у секторах, в яких рибалили Олександр Єсін, Кадим Каржау, Володимир Завадський, Юрій Савченко. Вони з самого початку взяли орієнтир на полювання за верховодкою. Часто можна було побачити помахи їх вудлищ.

Чотири години, що були відведені на змагання зі спортивної риболовлі, збігли швидко. Судді Віктор Жебель, Олександр Косік, Микола Новіков, Анатолій Бєлокобильський, Павло Наумук, Ігор Прокопенко оголосили по секторах про початок зважування уловів. Дивлячись на «творчий здобуток» деяких рибалок, стало зрозуміло, що певна інтрига все ж таки присутня. Голова «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС» Сергій Онищук зі своїми помічниками за допомогою електронної ваги почали фіксувати улови кожного учасника. Рибальська фортуна посміхнулась не всім: деякі рибалки зуміли впіймати по кілька карасів, їх улови вимірювались сотнями гра­мів. Але знайшлись і ті, хто впевнено подолав рубіж одного кілограма. Серед них Юрій Савченко, Кадим Каржау, Володимир Єфремов, Олег Гей, Ігор Борі­йчук. Було оголошено власника найбі­льшої рибини – бі­лого амура масою 1 кілограм 584 грами. Такий вдалий улов продемонстрував Сергій Малишенко. Проте йому не вдалося потрапити до трійки призерів, бо Віктор Звонцев виловив риби загальною вагою 1 кілограм 788 грам.

Під час зважування учасники змагань звернули увагу на два целофанові пакети,  вщерть наповнені рибою. Всім стало зрозуміло, що один з них належить переможцю першості. Володимир Завадський зумів наловити найбільшу кількість риби – 2 кілограми 722 грами. Другий результат у Олександра Єсіна – 2 кілограми 566 грамів. Коли судді порахували кількість упійманих рибин, то найбільша кількість – 143 екземпляри – належала саме йому. На чотири рибини менше виявилось у Володимира Завадського, але це не завадило йому стати чемпіоном.

У досягненнях Володимира Завадського та Олександра Єсіна особливих секретів немає. Вони свідомо обрали тактику ловлі малої риби – верховодки, - яка клювала частіше, ніж карась. Саме такий підхід до спортивної риболовлі і раніше допомагав Володимиру Завадському бути серед переможців першості  рибалок-аматорів. Це той випадок, коли кількість переходить в якість.

Під час церемонії нагородження, у якій взяв участь голова профкому ВП ХАЕС Михайло Гук, було оголошено наймолодшого учасника першості – Ігоря Яшана. Переможці та номінанти одержали кубки та грамоти. Традиційно підтримує ентузіазм нетішинських рибалок підприємець Ігор Борійчук. Від його імені всі переможці одержали рибальські набори.

Несподівано вітер поміняв напрямок, і берег водосховища наповнився ароматом смачних страв. Організатори спортивної риболовлі за­просили учасників на дегустацію рибальської юшки, яку приготували працівники ресторану «Явір» цеху господарського забезпечення – Юрій Довгалюк, Ніна Юзипчук та Тетяна Шульгун.

Свої кулінарні здібності продемонстрував і досвідчений рибалка Олександр Брайловський. Він почастував присутніх копченими окунями.

Рибальська трапеза є гарною нагодою поспілкуватись однодумцям, які часто залишають затишні квартири, щоб на лоні природи радіти вдалим уловам. А вони бувають тільки у наполегливих.

Олександр Шустерук

Фото автора