Нетішинська колиска традицій, культури та освіти

Гадаєте, музей – це темні кімнати, куди вряди-годи зайде стомлений гість міста? Ні.

Кращі музеї – це колиска місцевих родинних традицій, культури та нетрадиційної освіти.

Музеї намагаються йти в ногу з часом, пропонуючи містянам, крім традиційних оглядових екскурсій, нові різноманітні форми роботи.

За відвідувачів потрібно боротися, отож, працівники музеїв впроваджують  спеціалізовані програми, що дають можливість привабити до закладу якомога більшу кількість відвідувачів.

Сьогодні працівниками Нетішинського міського краєзнавчого музею взято курс на створення спеці­альних тематичних виставок та проведення інтерактивних екскурсій, які є прекрасною основою для активного залучення відвідувачів до процесу пізнання. Про окремі виставки, зорієнтовані як на дорослу, так і дитячу аудиторії, піде мова далі.

Одноденні експозиції

Починаючи з 2003 року, спільно з Музеєм книги та друкарства Державного історико-культурного заповідника м. Острога, щорічно, у Міжнародний день книги, відбуваються «Одноденні книжкові виставки» - різноманітні за жанром міні-експозиції книг з фондів цього закладу. Кожна виставка супроводжується проведенням екскурсій для школярів м.Нетішин. Важливо, що зазвичай є один або два експонати на виставці, які можна взяти до рук, роздивитися та погортати.

Упродовж багатьох років роботи в цьому напрямку було організовано та проведено  виставки: «З історії книг-мініатюр», «Букварі України та світу», «Книги, обпалені війною», «Біблія - книга книг», «Українська книга на зламі тисячоліть», «З історії книги та книгодрукування», «Західноєвропейські стародруки», «Євангелії»,  «З історії книги-мініатюри», «Кириличні стародруки», «Добірка факсимільних видань». Цьогоріч відбулась виставка церковно-богослужбових книг з нагоди 1025-річчя хрещення Київської Русі.

Чайна церемонія

Навесні 2012 року відвідувачі поспішали в музей на виставку самоварів та чайного посуду - «Загадковий світ чаю».

На виставці були представлені самовари з колекції музею, чайний посуд від керамічного до пластикового, чаї, трав’яні збори та ягоди, з яких традиційно в нашому краї готували цілющий напій.

Під час екскурсійної розповіді гостей поїли смачним чаєм із солодощами. Завдяки чаюванню, до виставки вдалося привабити чималу кількість учнів.

Крім іншого, школярі середніх класів зачитували однокласникам коротенькі повідомлення про чайну екзотику під заголовком «Чи знаєте ви, що…». Молодші класи слухали казку Корнія Чуковського «Муха-Цокотуха», називаючи речі, які в ній згадуються, та, водночас, наявні на виставці. Особливе захоплення у дітей викликав чобіт, що був частиною експозиції, за допомогою якого в давнину доводили до кипіння самовар.

Дізнавшись про історію чаю, самоварів, чайні звичаї різних народів, школярі куштували запашний трав’яний напій та фотографувалися на фоні експозиції.

Кілька років тому в музеї уже пригощали чаєм – був схожий проект під назвою «Зелена аптека». Тоді відвідувачам розповідали про властивості лікарських рослин нашого краю. Особливу увагу приділили лікувальним властивостям трав’яного чаю, яким і пригощали гостей.

Веселка творчих доробків

Традиційно у стінах музею та мистецької галереї «Арт-ПЛАСТ», яка знаходиться у його підпорядкуванні, проходять звітні виставки та конкурси творчих робіт школярів міста та регіону. Зокрема: «Всіма барвами веселки» – щорічна звітна виставка учнів Нетішинської художньої школи; «Зустріч із творчістю», - де представляються роботи, виготовлені учнями шкіл на уроках трудового навчання; «Атомна енергетика і ми» – виставка-конкурс, яку щороку організовує інформаційний центр ХАЕС.

Для найменших

Особливо привабливою для найменших відвідувачів виявилась виставка «Світ дитячої іграшки». Серед експонатів - народна іграшка (глиняні свищики, іграшки з дерева, соломи, тканини, льону тощо), іграшки радянського періоду (неваляшки, буратіно, пупси, ведмедики на ключику) та сучасні.

Також зацікавила виставка глиняних свищиків з колекції директора Музею книги та друкарства м. Острога Світлани  Позіховської. Кожна «дитяча» екскурсія  супроводжувалась ігровими моментами, можливістю побачити, почути чи навіть спробувати «на зуб» той чи інший «інструмент».

Зрештою, завдяки застосуванню нових підходів у роботі з дитячою аудиторією, музей дійсно стає важливим партнером загальноосвітніх шкіл міста. Завдяки реалізації згаданих проектів заклад налагодив тісну співпрацю із педагогами, відтак формується його позитивний імідж серед школярів та їх батьків.

Для вибагливих

та знаменитих

У музеї відбуваються планові щорічні виставки, приурочені до пам’ятних дат, традиційних свят, річниць тощо. Однією з таких стала фотовиставка «Перший» – з нагоди 75-річчя від дня народження почесного громадянина міста, першого директора Хмельницької АЕС Олексія Івановича Троценка. Фотографії 20-30-річної давнини (робочі будні будівельників та працівників АЕС, фото куточків міста та об’єктів атомної електростанції тощо) проілюстрували процес зростання Нетішина і  станції, а також людей, які все це звершували.

Цікавою виявилась і нумізматична виставка «Час, закарбований в металі», де були представлені монети з фондів музею та приватних колекцій нетішинців. Зокрема, колекційні монети, присвячені Євро 2012,  монети зарубіжжя, російські старовинні монети царського періоду, муляжі гривень періоду Київської Русі тощо.

Стартовий майданчик

в майбуття

Виставкова зала музею стала своєрідним стартовим майданчиком для багатьох творчих людей краю. Наприклад, навесні, у виставковій залі, з творчих робіт місцевих майстринь склалась барвиста «Весняна мозаїка». На зустрічі з майстринями можна було почути секрети творчості та дізнатися, з чого і як виготовляються вироби.

Дещо раніше крапковий розпис на склі презентувала нетішинка Наталія Женкова. Відбувались й інші сімейні та родинні виставки декоративно-прикладного мистецтва, колекцій тощо.

І байкери не гребують мистецтвом

Мистецьке життя постійно вирує у стінах згаданої галереї «Арт-ПЛАСТ».

У 2012 році відбувалась виставка  зразків знаменитого петриківського розпису, що стала чудовим ілюстративним і надихаючим матеріалом.

Митці Хмельниччини, Рівненщини, інших куточків України  неодноразово презентували  творчі доробки у галереї.

Приміром, «Графічні формули Володимира Карвасарного» (м. Хмельницький). Мовою плакатів митець змусив глядача по-новому подивитись на звичні речі, адже автор у символічній формі підіймає соці­ально-політичні, історичні теми, болючі питання збереження культурної спадщини, тощо.

Автор фото та живописних робіт із м. Кузнецовська, який іменує себе як Паша Шама, відкривав виставковий сезон 2012 року, представивши «Арт-зону Полісся».

Насиченою виявилась виставка робіт членів Рівненської обласної організації Національної спілки художників України – «Барви Погориння».

Особливе захоплення відвідувачів викликала фотовиставка байкера Валерія Кришені (м. Київ), який на мотоциклі об’їздив півсвіту і зафіксував обличчя людей різних континентів.

Експонати на стінах,

подіумах та стелі

Періодично у галереї «Арт-ПЛАСТ» відбуваються дивні метаморфози: то вона повністю вкутана рушниками, то переповнена соломою, то українським традиційним жіночим одягом… 2013 рік розпочався тут із дивовижної солом’яної виставки «Сонячний оберіг». Роботи представили майстри з різних куточків України. Зустріч з майстринями дала нагоду більше довідатися про тонкощі цього виду мистецтва.

«Традиційний український жіночий одяг» заполонив стіни, подіуми, і навіть стелю галереї. Таке багатство «витягли» із фондів Нетішинського краєзнавчого музею та Острозького державного історико-культурного заповідника. Виставка проходила з ініціативи та активної участі директора Нетішинського музею Оксани Кононюк та Острозького музею книги Світлани Позіховської в рамках проекту «Осанна жінці».

 А ще у стінах музею функціонує «Літературна кав’ярня», де нетішинці слухають твори місцевих поетів, проводяться майстер-класи з декоративно-прикладного мистецтва для бажаючих, зокрема у писанкарстві та техніки декупажу. Музей наближено до бажань відвідувачів.

Надія Ходак

Фото з архіву музею