Найстарша школа не старіє

Зош №1 – «найстарший» навчальний заклад міста, йому 34 роки. Для багатьох педагогів міста це була кузня удосконалення їх майстерності. У поточному навчальному році в школі навчалось 936 учнів. Останній дзвоник пролунав для  32 юних особистостей закладу, які навчались у фізико-математичному  класі. Серед них два медалісти. Відділ освіти міськвиконкому та обласної державної адміністрації відзначив понад 140 учнів за успіхи у навчанні, різного роду змаганнях, олімпіадах тощо. Школа працює за напрямком культури здоров’я і креативної складової, має власне обличчя, значний перелік досягнень. Відтак «перша» відстоює право вважатись першою у низці дисциплін.

Хвилюючі слова подяки вчителям були сказані під час урочистої лінійки перед останнім дзвоником. Директор закладу Таміла Анатоліївна Соболик, гості, представники влади і керівники освіти міста сказали напутні слова випускникам, побажали тим, хто продовжує навчальний цикл у школі, нових успіхів та здійснення мрій.

Лідер навчально-виховного процесу


НВК №3 багато років поспіль утримує лідерство серед шкільних закладів Нетішина, а подеколи і області, у навчально-виховному процесі, підготовці інтелектуальної елі­ти. Заслуга у цьому всього педагогічного колективу на чолі із керівником закладу Олександром Агейовичем Роюком, прекрасним організатором і чудовим фахівцем. Про це на урочистій лінійці з нагоди останнього дзвоника 2015 року говорив заступник генерального директора ХАЕС з кадрів і соціального розвитку Віктор Демидюк. Він відзначив, що випускники НВК гідно торують дорогу в життя. В колективі атомників немало колишніх учнів закладу, які є прикладом для інших. Промовець побажав колективу і учням та випускникам добра і успіху.

 2015 рік став для НВК «Загальноосвітня школа І-ІІ ступенів та ліцей» черговим поступом уперед у статусі одного із кращих навчальних закладів не тільки міста, але й області, по роботі з обдарованими учнями. За навчальним закладом цьогоріч абсолютне лідерство у міських предметних олімпіадах з навчальних дисциплін, більше двох десятків призових місць в обласних предметних олімпіадах, ряд перемог в обласному етапі конкурсу-захисту робіт МАН.   А ще - перемоги на Всеукраїнському рівні.

Найвищу сходинку в тре­тьо­му – Всеукраїнському етапі конкурсу–захисту МАН посів ліцеїст фізико-математичного профілю Сергій Яцук, захистивши перед авторитетним журі власну наукову роботу «Вестибулярний апарат для корабельної гелікоптерної платформи».  Підготував вихованця  Юрій Леонідович Юр’єв, найрезультативніше працюючий вчитель-фізик нашого міста, який вміє сконцентрувати учня на актуальних проблемах прикладної фізики, осучаснити проблему і допомогти її вирішити.

Оксана Корнійчук дісталась трійки призерів  у Всеукраїнському етапі конкурсу-захисту МАН за результатами представлення власного наукового доробку на тему: «Феномен референтних груп». Під керівництвом практичного психолога школи-ліцею Ольги Миколаївни Веселовської Оксана працювала в секції «психологія». У науковій роботі ліцеїстки було зроблено акцент на існування референтних груп – кола осіб, думки яких значимі для особистості і її саморозвитку… Досягнутий результат засвідчив, що Оксані Корнійчук вдалося розкрити означені нею питання, які хвилюють молодь, особливо в теперішній час.

У сезоні 2013 – 2014 року  НВК значився  в трійці лідерів Хмельницької області,  випускниця закладу  під час ЗНО отримала абсолютний результат - 200 балів з історії. Прекрасно готують у НВК знавців хімії,  української мови, біології,  математики,  історії України,  фізики,  географії, англі­йської мови.

За названими перемогами випускників праця їх безпосередніх наставників, роботи всього педагогічного колективу навчального закладу, в якому системно і постійно культивуються професіоналізм, розум, порядність, патріотизм, доброзичливість, реалізується принцип спів­праці вчителя і учня.

Під час останнього дзвоника великій групі школярів були вручені Похвальні листи за відмінне навчання, грамоти за успіхи у окремих дисциплінах. Традиційний вальс танцювали випускники, були непрохані сльози…

Розвивальним шляхом до нових здобуткiв

Зош №4 вступає у ювілейний рік – у жовтні 1995-го гостинно відчинила двері нова школа. Особливістю закладу у ці роки було розвивальне навчання. І хоча ця програма нині згорнута, наслідки від запровадження саме такого методу навчання є. Цьогоріч вперше продуковано таку кількість переможців предметних олі­мпіад, яка дала можливість  переміститися на другу позицію у місті за цим показником. За результатами ЗНО три медалісти підтвердили своє реноме кращих випускників.  Для 50 учнів школи прозвучав справжній останній дзвоник. А директор закладу Людмила Олександрівна Добровольська вже живе новим циклом завдань, адже 78 першокласників прийдуть до школи, аби продовжити колооберт навчального процесу.

Віктор Гусаров

Фото автора

Пролетіли роки, наче птахи

Невід’ємною традицією урочистих лінійок у другій загальноосвітній школі  стало покладання квітів до меморіальної дошки колишньому учню Сергію Карпенку, який загинув у зоні АТО. Під час святкування останнього шкільного дзвоника цю почесну місію виконали випускники Аліна Шпак та Андрій Коваль. Школа гордиться тим, що виплекала героя, котрий у надскладний для країни час став на захист рубежів і віддав життя за її незалежність і цілісність. Як гордяться своїми близькими багато школярів по всій Україні за те, що не посоромили  доброго імені і не зганьбили подвигу мільйонів предків, а так само героїчно стали на захист Вітчизни. Серед тисяч кадрових військових, мобілізованих, добровольців і тато учня 5-В класу ЗОШ №2 Владислава Вергелеса Сергій Дмитрович. Він у числі перших нацгвардійців, котрі охороняють Хмельницьку АЕС, побував у тривалому відрядже­нні на Донбасі і сповна відчув на собі увесь тягар нинішньої нехай і неоголошеної війни. Вітальні слова випускникам з його вуст звучали по особливому щемливо.

Напутні слова одинадцятикласникам виголошували також кері­вник відділу освіти Ольга Бобіна, ветеран другої світової війни Дмитро Мельник, на­чаль­ник служби відомчого нагляду і пожежної безпеки Хмельницької АЕС Василь Лановенко, директор закладу Василь Мисько, мама випускника, вона ж вчитель другої школи, Світлана Бондарук. Випускники, їх цьогоріч 52, з теплотою і любов’ю згадували своїх перших вчителів О.П.Бобіну, Ю.М.Вербову, О.П.Шевчук, дякували класним керівникам К.О.Кондратюк, С.Ф.Жигадло.

Як зазвичай водиться, звучали на урочистій лінійці проникливі поетичні рядки, якими винуватців торжества привітали п’ятикласниця Ольга Кирилюк і семикласник Владислав Челишев. А випускниці Вікторія Кардаш, Ірина Ятковська, Яна Бережанська та Марія Попсуйко задушевно виконали пісню про улюблену школу. Прощальну мелодію шкільного дзвоника подарували присутнім одинадцятикласники Яна Бережанська і Владислав Бондарук. А найщемливішим моментом стало батьківське благословення своїх доньок і синів в добру путь піднятими над їх головами вишитими руш­никами. Не по одному обличчі в цю мить скотилася непрохана сльоза. І лиш випущені у чисте небо повітряні кульки, грайливо погойдуючись над шкі­льним стадіоном, трохи розвіяли смуток.

Усю церемонію свята майстерно провели досвідчені ведучі  десятикласники Вікторія Олійник та Ігор Шустирук.

Ольга Сокол