Об’єктивно сприймати стан речей і шукати оптимальне рішення

Записала Лілія Соколова

Атомник України, №7, ст.1,2

 ВИКОНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО ДОГОВОРУ ДП НАЕК «ЕНЕРГОАТОМ»: ЗБЕРЕГТИ РІВНОВАГУ ІНТЕРЕСІВ СТОРІН

 Як відомо, основний принцип колективно-договірного регулювання — неприпустимість погіршення соціально-трудових гарантій для працівників підприємства. Цей принцип є безумовним до виконання особливо на ядерних об’єктах, де 60 відсотків безпеки забезпечують працівники. На атомних станціях головним є так званий «людський фактор».

 Про побоювання і чутки

Протягом останніх кількох місяців тривали напружені перемовини про можливі зміни і доповнення до Колективного договору і ймовірні наслідки для атомників між представниками трудових колективів — профспілковим комітетом та адміністрацією ДП НАЕК «Енергоатом». Тим часом поширювалися різноманітні побоювання серед працівників Компанії стосовно негативних для них змін у Колективному договорі, «підігрівалися» такі чутки і в засобах масової інформації.

«У зв’язку з появою в ЗМІ інформації про те, що дирекції Компанії у 2014 році буде збільшено заробітну плату на 30 відсотків, одразу хотів би відзначити: для дирекції ДП НАЕК «Енергоатом» зарплату передбачено збільшити на 4,8 відсотка. Водночас, для працівників діючих атомних електростанцій підвищення в середньому становитиме 8 відсотків. Зарплатне підвищення стосуватиметься передусім тих, хто безпосередньо виробляє електричну енергію — промислово-виробничий персонал атомних електростанцій. У цілому, при формуванні нового тарифу на електричну енергію для НАЕК «Енергоатом» було закладено загальне підвищення заробітної плати для виробничо-промислового персоналу на 7 відсотків і збільшення адміністративних витрат — на 5 відсотків. Ми спільно з адміністрацією проаналізували ці цифри, а також необхідність підвищення за усіма напрямами фонду оплати праці, і вже підписано документ, який визначає безпосередній розподіл грошей у наших підрозділах», прокоментував голова профкому первинної профспілкової організації НАЕК «Енергоатом» — заступник Голови Атомпрофспілки України Олексій Лич.

Профспілковий лідер розповів також про можливі зміни у Колективному договорі та непростий хід колдоговірних переговорів, про складність формування загального тарифу, фонду оплати праці та відсутність коштів на соціальний розвиток.

Про труднощі формування загального тарифу

Складнощі зумовлені тим, що за різними видами спільної діяльності НАЕК «Енергоатом» стоять різні регулюючі органи, які формують різні тарифи: один тариф на тепло, інший — на електроенергію, що виробляється гідроелектростанціями, чи на електроенергію, що виробляється за допомогою вітряків, а в атомній енергетиці таке теж присутнє. Маневрові потужності, наприклад, Ташлицької гідроакумулюючої електростанції чи Донузлавської вітрової електростанції, використовуються для базових потужностей АЕС з метою вирівнювання частоти струму в енергосистемі впродовж доби. Для кожного виду енерговиробництва у цілому в Компанії своя система встановлення тарифів на електроенергію. Відповідно, різними є цифри щодо фонду оплати праці.

Раніше ми вирівнювали їх за рахунок того, що проводили практично перерозподіл коштів на оплату праці промислово-виробничого персоналу основного виробництва, тобто — атомних електростанцій. Цього року нам дано жорстку вказівку щодо приведення у відповідність з відповідними тарифами: на тепло, на електроенергію, що виробляється на гідроелектростанціях, тощо. Через що цього року й виникла складність формування загального для Компанії тарифу.

Разом з тим ми не можемо погодитися з пропозицію адміністрації про зниження заробітної плати для працівників наших підприємств вітрової та гідроенергетики. Поки що тривають перемовини і пошук оптимального рішення.

Показник для підвищення заробітної плати — збільшення випуску продукції та надання послуг

Непроста ситуація і в наших відокремлених підрозділах, що надають різноманітні послуги. Так, у ВП «Атоменергомаш» і ВП «Атомремонтсервіс» рівень оплати праці залежить від виробничої програми, яка набирається на поточний рік, де є у тому числі розділ заробітної плати, й відповідно до обсягу виконання зазначених робіт та трудовитрат виводиться величина фонду оплати праці.

На жаль, цього року у нас поки що не виходить підвищення тарифних ставок і посадових окладів на підприємстві «Атоменергомаш». У зв’язку з тим, що проект виробничої програми підприємства, який було представлено до розгляду, не дає змоги зробити таке збільшення. Та зазначу — поки що не виходить. Ми залишили резерв на той випадок, якщо у підрозділі протягом року з’являтимуться додаткові замовлення на роботи для АЕС. У такому разі з резерву будуть спрямовуватися кошти на збільшення фонду оплати праці для ВП «Атоменергомаш».

Щодо «Атомремонтсервісу», такі питання у підрозділу відсутні, тому що немає на сьогодні проблем з обсягом виконуваних робіт за виробничими програмами. З урахуванням того, що дуже багато робіт для «Атомремонтсервісу» планується у зв’язку з продовженням ресурсу атомних енергоблоків, ці замовлення повністю покриють усі витрати на зарплату для працівників підрозділу.

А от де є проблеми щодо оплати праці — це у працівників воєнізованої охорони АЕС. Сьогодні, за нормативними документами нашого Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, рівень заробітної плати наших працівників воєнізованої охорони є значно вищим за рівень заробітної плати працівників, які перебувають у воєнізованому загоні міністерства, які охороняють аналогічні енергетичні об’єкти. Він є вищим також від заробітної плати внутрішніх військ, які охороняють атомні станції. Але хотів би зауважити: незважаючи на те що є вимоги щодо необхідності приведення у відповідність з нормативними документами — галузевими та державними, ми наполягаємо на збереженні основного принципу Колективного договору — неприпустимості погіршення для працівника: жодна людина не повинна постраждати. Жодної копійки зниження заробітної плати не повинно статися.

Ми ведемо щодо цього переговори і сподіваємося, що наші аргументи будуть вагомими для збереження рівня заробітної плати цієї категорії працівників. На щастя, у попередні роки нам вдалося значно підвищити тарифну складову у фонді оплати праці. На сьогодні вона становить понад 53 відсотки у структурі оплати праці, в доходах наших працівників. А п’ять років тому це було трохи більше за 40 відсотків. За рахунок підвищення тарифних ставок і окладів у попередні роки, особливо у другій половині 2011 року і протягом 2012 року (на 2 відсотки щомісячно), нам вдалося з 1 січня 2012 року підвищити мінімальну тарифну ставку на 6,9 відсотка, і щомісячно збільшувати її, починаючи 1 квітня 2012 року, на 2 відсотки. Отже, ми досягли показників щодо мінімальної тарифної ставки для промислово-виробничого персоналу — 2,22, а для невиробничого персоналу — 1,66 від мінімальної зарплати, встановленої на державному рівні.

 

На соціальний розвиток кошторис тимчасовий

Що стосується фінансування положень Колективного договору, пов’язаних із соціальним розвитком, тут ще більш невизначена ситуація. І причин багато. Всі вони лежать у площині невизначеності фінансових можливостей Компанії для виконання завдань з безпечного виробництва електроенергії на АЕС та продовження ресурсу атомних енергоблоків.

Найскладніше завдання, яке стоїть сьогодні перед профспілковим комітетом, це «вкластися» у попередні суми кошторису соціального розвитку. Річ у тім, що у тарифі на електроенергію у нас передбачено лише 2/3 від необхідних коштів на соціальний розвиток. Це означає, третина, що залишилася, буде предметом пошуку додаткових джерел. Поки що такого джерела адміністрація запропонувати не може.

Протягом січня у нас не проводилося жодних витрат з кошторису соціального розвитку, звідси заборгованість з виплат заробітної плати деяким працівникам, наприклад, Дитячо-юнацької спортивної школи міста-супутника ХАЕС Нетішина, тренерам колективів фізкультури. З огляду на це, ми прийняли рішення — підписати тимчасовий кошторис на перший квартал 2014 року. Профспілковий комітет сподівається, що надалі ми зможемо підписати узгоджений соціальний кошторис, який забезпечить виконання Колективного договору у поточному році.

 

Одноразові виплати пенсіонерам — основний предмет перемовин

Досі профспілковий комітет успішно обстоював збереження усіх пільг та гарантій, що було передбачено у Колективному договорі. Однак невирішеним у нас залишається питання одноразових виплат пенсіонерам — працівникам, які виходять на пенсію. Справа у тому, що із загального обсягу передбачених у кошторисі соціального розвитку грошей більш як 30 відсотків мали б витрачатися на одноразову виплату нашим пенсіонерам. Цього року у тарифі на електроенергію цю статтю нашого Колективного договору, що називається, зовсім «обнулено». Необхідно шукати інші джерела, як заповнити цю фінансову прогалину. Поки що ми домовилися з адміністрацією про обов’язкове спрямування 16 млн. грн. на погашення зобов’язань за одноразовими виплатами нашим пенсіонерам, передбаченими Колективним договором, ще за 2013 рік. На жаль, щодо 2014 року адміністрація поки що не бачить можливостей, як у повному обсязі виконати Колективний договір у частині виплат пенсіонерам.

Адміністрацією було запропоновано виключити з положення про одноразові виплати — виплати пенсіонерам, які йдуть на пільгову пенсію за Списком № 1 та № 2, окрім тих, хто йде на інвалідність, і тих, хто за станом здоров’я не може далі працювати, а адміністрація не в змозі їм запропонувати відповідну до медичних показань роботу. Перемовини профспілкового комітету з адміністрацією на цю тему досі тривають. Сьогодні основний предмет наших переговорів з адміністрацією — встановлення розміру одноразових виплат для працівників, які виходять на пенсію. Відповідні пропозиції направлено у трудові колективи на обговорення.

Обраховуються всі можливі варіанти. Наприклад, адміністрацією запропоновано зменшити удвічі величину одноразової виплати. Точніше, аби одноразову виплату виплачувати згідно з окладом на момент виходу працівника на пенсію. Однак не у розмірі 20 визначених на поточний рік окладів, а у розмірі 10 окладів. Ця пропозиція залишається предметом переговорів.

Профспілковий комітет сьогодні звинувачують, що ми не розуміємо складної ситуації, проблем у виробничій діяльності, необхідності виконання основного завдання Компанії — продовження ресурсу атомних енергоблоків і недостатності фінансових ресурсів на виконання таких робіт. Та, незважаючи на усі ці закиди деяких керівників, що ми не хочемо «увійти в їхнє становище», ми, все-таки, не перестаємо наполягати на тому, що у забезпеченні надійної і безпечної експлуатації АЕС левову частку, а доведено — це 60 відсотків, становить «людський чинник», наявність здорового емоційно та фізично, кваліфікованого персоналу на наших атомних станціях є запорукою цьому. Тому «дебати» тривають.

Останню нараду спільної комісії представників адміністрації і профспілкового комітету з підготовки змін і доповнень до Колективного договору було проведено 22 січня. Адміністрація Компанії надала профспілковому комітету свої пропозиції з питань, що розглядалися на цьому і попередніх спільних засіданнях. Профком долучив до них свої аргументи, і документи тепер надані на розгляд у трудові колективи. Трудові колективи формуватимуть позицію профспілкової сторони на перемовинах. Виходячи з фінансових можливостей, які зараз нам представлені адміністрацією і з урахуванням додаткових коштів, які можна віднайти за рахунок інших видів діяльності, крім виробництва електроенергії. До розгляду долучено також уже підготовлений акт виконання колдоговору за 2013 рік. По закінченні місячного терміну від дня направлення документів до підрозділів та проведення конференцій безпосередньо в наших підрозділах ми визначимося і з датою остаточної конференції трудового колективу ДП НАЕК «Енергоатом» і поставимо крапку щодо Колективного договору.