Патрiотичний дрес-код

21 травня сотні нетішинців долучились до проведення за­гальнодержавної акції «День української вишиванки». Піс­ля закінчення робочого дня вони взяли участь у імпровізованому міському параді.

І хоча першість у популяри­зації українського націона­льного одягу представники мас-ме­діа приписують Чернів­цям, та все ж пальму першості у цьому процесі варто віддати Рівному. Автор цих рядків був свідком, як 3298 мешканців Рівненської області завітали 24 серпня 2006 року з нагоди 15-ї річниці Дня Незалежності на центральну площу обласного центру - майдан Незалежності. Всі вони були вбрані у святкові вишиванки. Така їх кількість допомогла встановити новий рекорд, який і було офіційно зареєстровано представником національного проекту “Книга рекордів України” Ігорем Підчібієм у номінації “Свята, масові видовища”, а сам рекорд отримав назву - “Най­більша кількість людей, одночасно зібраних в одному місці у вишиванках”. До цієї акції долуч­ились і жителі Нетішина, Славути, Хмельницького.

У місті енергетиків на вулицях нікого не здивуєш вишитими сорочкою чи блузою. Тут також дотримуються своєрідного національного дрес-коду. Є й майстрині, які здатні відтворити неповторні візерунки на полотні, якими буде прикрашене вбрання.

В  параді вишиванок своє оригінальне вбрання продемонстрували системні програмісти служби інформаційних технологій Хмельницької АЕС Наталія Новикова та Світлана Гребенюк, праців­ники міської ради Богдан Фединчук, Микола Руцький і Віктор Бондарець. Під­тримали акцію працівники Неті­шинського відділення Пра­векс-Банку. А інженер-дефектос­копіст Андрій Друк у вишитій сорочці прибув на велосипеді.

- Це творіння майстрині з Волинської області.

- Як потрапила до вас?

- Із родиною побував на одному із заходів пам’яті Берестецької битви біля села Пляшева, що на межі Рів­ненської та Волинської областей. Там нашу увагу привернула молода жінка у блузі,  оздобленій складною технікою вишивання. Довідались, що таке мистецьке диво створила її бабуся із міста Горохів. Записали адресу. А згодом її витвори стали надбанням нашої родини.

Нетішинські заходи з нагоди «Дня української вишиванки» завершились концертом колективів Палацу культури.

Олександр Шустерук

Фото автора