Привези менi сонця

Так називається перша поетична збірка Ольги Прохорчук, яка щойно вийшла друком у літературній агенції Discursus.

На презентацію зібрались прихильники красного слова, члени літературної студії «Натхнення», що діє при міській бібіліотеці для дорослих, та постійні відвідувачі «Літературної кав`ярні», сво­го часу започаткованої краєзнавчим музеєм. Власне у затишній вітальні музею і проходила зустріч, а директор закладу Оксана Кононюк в якості господині і ведучої задала тон заходу. Вона нагадала, що у 2008 році в альманасі «Нетішинських талантів дивоцвіт»  з’явилась перша добірка віршів поетеси. Вже тоді можна було говорити про самобутність, самостійність у доборі образів, добре знання класики, широкий діапазон тем автора. Нині ж вона постала в якості сформованого митця слова, якого не гріх цитувати і на якого можна спиратись у літературних суперечках. Надзвичайно сміливі, розкуті думки і образи таких творів, як «Кастінг», «Присвята Джонні Деппу», «Stars fell on Alabama» заставляють посміхнутись, по-новому поглянути на буденні ситуації, замислитись над життєвими процесами. А вже ці чотири рядки так полемізують із цінностями, що їх нав’язує сучасний світ: «Була новина поспішною, Та висновок – радше втішив: Коханий, ти спав із іншою?! Ну, добре, що хоч не з іншим». Виклик, пульсуюча енергія рядка, самоіронія характерні для більшості її творів.

Ольга Прохорчук шукає власну палітру для оцінки подій, має багату уяву і тонкими семантичними штрихами владна передати істерію телевізійного мовлення, банальність сприйняття сучасною людиною відомих факторів, глибину переживань за коханим тощо.

Під час презентації поетеса  відкрилась і як гарний декламатор та співрозмовник, що має відповіді на різні запитання.

За плечима у Ольги багатий досвід навчання, адже здобувала знання у чотирьох університетах, два з яких – за кордоном, опанування трьох мов, музична школа, літературні студії. Крім цього – перебування в різних іпостасях (студентка, працівник іноземної фірми) у 20 країнах зарубіжжя. Її послугами користаються солідні журнали, адже Ольга спостережлива під час відвідин екзотичних для українця місць.

Найбільше у житті ціную рух, досвід і людей, - колись заявляла поетеса. А зараз ще й спокій Батьківщини та рідного краю зокрема.

Кандидат філологічних наук письменник Анатолій Криловець у рекомендації нашої героїні до Спілки письменників України зауважує, що  «Ольга Прохорчук представила зрілу добірку поезій, в якій спостерігається знання класики і пошук нового слова, сучасної рими і свіжого повороту теми».

«У творчому диханні поетеси немало класичного і парадоксального, драма і спокійний, непоказний, внутрішній гумор переплітаються з глибокими переживаннями і сильними почуттями. Виклик, пульсуюча енергія рядка характерні для більшості її творів. Ольга  Прохорчук шукає власну палітру для оцінки подій, має багату метафоричність, широкий світогляд, гарну літературну школу, мислить об’ємно і свіжо», - перегукується із колегою по перу старійшина літературного цеху нашого краю  заслужений працівник культури України Василь Кравчук.

Усправедливості сказаного не важко переконатись. Під час презентації звучали вірші з різних «епох», а точніше розділів книги – «Романтика», «Дитячі травми», «На лінії фронту», «Безсоння у ритмі самби», «Вірші не для протоколу», «Найсвітлішим».  У кожному характерні акценти,  настрої, тематичні лінії, емоційне забарвлення. У розділі «Найсвітлішим» поетеса знайшла багато нових барв, аби висловити любов до батьків. Дуже зворушливо звучали слова найближчої людини поетеси - Алли Іванівни Прохорчук: за фахом – філолога, за покликом – мами, за статусом – подруги і наставниці, яка щасливо визнала, що найвища поезія для неї – любов доньки.

«А мені біля тебе, як завжди, і тепло, і ясно.//Усміхнись! До букету додай ще один промінець!//Ти моє хатнє сонце, що, вірю, ніколи не згасне,//Над тобою з добра хай не німб, так принаймні вінець», - це слова у відповідь, що просякнуті повагою, шанобливим ставленням до рідної людини. Решта віршів також визолочені гарячою вдячністю, тонкими сентенціями.

Під час презентації емо­цій­ні переливи коливались від глибокого смутку і сліз до щирого сміху, адже в книзі саме за таким балансом виструнчились вірші: іронічні, тужливі, глибокодумні, грайливо-райдужні.

Учасники заходу визнали, що запалено нову яскраву зірочку, яка самостійно випромінює сонце. Подібні презентації відбулись у столичній книгарні «Є», Острозькій академії, мистецьких закладах Львова та Івано-Франківська.

На знімках: Ольга Прохорчук з мамою, Аллою Іванівною; під час презентації у Київській книгарні «Є».

Віктор Гусаров

Фото Ольги Мороз