Про стан доріг і безпеку руху у Нетішині

На виконання вимог Президента України, МВС УДАІ УМВС України, та програми про підвищення безпеки дорожнього руху, відповідно до рішення 37 сесії Нетішинської міської ради №6 від 9 грудня 2008 року основні зусилля особового складу ВДАІ Нетішинського МВ спрямовуються на підвищення ефективності заходів протидії аварійності на вулично-шляховій мережі міста, захисту прав учасників дорожнього руху, вдосконалення організації дорожнього руху, зміцнення дисципліни та законності серед особового складу.

Станом на 01.09.2013 року на вулично-шляховій мережі м Нетішин скоєно 27 ДТП з матері­альним збитком, в тому числі 5 ДТП з постраждалими. Кількість дорожньо-транспортних пригод у порівнянні з минулим роком збільшилась з 20 до 27 (на 7 пригод), з постраждалими - з 4 до 5 (на 1 пригоду), травмованих зменшилось з 7 до 5 ( на 2 особи), ДТП з загиблими -1 (у минулому році за аналогічний період таких не було).

З метою посилення контролю за безпекою дорожнього руху, зменшення рівня аварійності на території обслуговування м. Нетішин, здійснення нагляду за мережами автомобільних доріг, профілактики дорожньо-транспортного травматизму, безпеки перевезень пасажирів автомобільним транспортом, перевезення небезпечних вантажів - працівниками ВДАІ за вісім місяців поточного року було виявлено 764 порушення Правил дорожнього руху. В тому числі: 100 водіїв, які керували в стані алкогольного сп'яніння, 2 випадки створення аварійної ситуації, 11 порушень правил обгону, 5 порушень проїзду перехресть, 63 порушення ПДР пішоходами, 9 - проїзд пішохідних переходів, 57  випадків перевищення швидкості руху та інші порушення.

Здійснюючи контроль за діяльністю автогосподарств щодо попередження ДТП та утримання транспортних засобів у технічно-справному стані, працівники відділення ДАІ за даний період здійснили: перевірок автогосподарств – 51, обстежень – 25,   цільових перевірок  - 3,   контрольних перевірок – 222.  Видано приписів – 26, отримано відповідей – 22, не виконано приписів за звітний період - 13.                                                                                                                                                                                                                                                          

У відповідності до вимог нормативних документів, оцінка діяльності технічного нагляду відділення ДАІ Нетішинського МВ УМВС визначається, виходячи зі стану аварійності та дисципліни на транспорті автогосподарств.

За звітний період поточного року ДТП за участю та з вини водіїв автогосподарств на території м. Нетішин не скоєно.

Під час нагляду за рухом пасажирського транспорту та проведення комплексу профілактичних заходів було виявлено та задокументовано 102 порушення ПДР допущених водіями пасажирського транспорту.

З метою усунення недоліків і порушень в експлуатаційному утриманні вулично-дорожньої мережі, приведення її параметрів у відповідність до вимог нормативних документів за вказаний період було перевірено 253 км доріг, 693 км вулиць, 16 залізничних переїздів. Під час їх перевірки було притягнуто до адміністративної відповідальності 31 посадову особу. З них - невиконання припису ДАІ - 13 , забруднення та пошкодження проїжджої частини - 10, незадовільне утримання вулично-шляхової мережі та порушення порядку встановлення рекламоносіїв -18.

Під час проведення профілактичних заходів з недопущення ДТП працівники ВДАІ Нетішинського МВ за 8 місяців 2013 року провели 69 бесід в трудових колективах, 75  бесід в автогосподарствах, 25  бесід в навчальних закладах, 19  виступів по телебаченню, 17  виступів у пресі, надали допомогу 935 учасникам дорожнього руху.

Основною  проблемою  на території м.  Нетішин  є недоліки  в утри­манні вулично-шляхової мережі міста.

В поточному році було проведено ряд обстежень вулично-шляхової мережі міста, в тому числі вулиць приватного сектора, де було виявлено ряд значних недоліків в її утриманні. Так, наприклад, проїзна частина вулиць приватного сектору потребує проведення ямкового ремонту (вулиці Снігурі, Космонавтів, Підгірна). Крім того, на перехресті по вулиці Млинова та провулку Зелений взагалі відсутнє будь - яке тверде покриття.

На вказаних вулицях встановлено лише декі­лька дорожніх знаків групи „Пріоритету» , інші дорожні знаки, які відповідають дислокації, взагалі відсутні.

По всіх вулицях міста відсутні знаки маршрутного орієнтування та назви вулиць, що значно ускладнює рух транзитного транспорту. Також потребують заміни, або встановлення, значна кількість дорожніх знаків (2.1 „Дати дорогу ", 5.35.1 - 5.35.2 „Пішохідний перехід ", 3.3 „Рух вантажних автомобілів заборонено ", 3.11 „Рух гужових возів(саней) заборонено " та ряд інших дорожніх знаків.

На перехрестях з круговим рухом - Незалежності - Старонетішинська - Снігурі та Будівельників - Лісова організовано рух за принципом кругового руху, де водій надає перевагу в русі транспортному засобу, що наближається праворуч, хоча на всій території України на таких перехрестях головною дорогою являється круг, де відповідним чином розміщено дорожні знаки. Аналогічна ситуація склалась на перехресті по автодорозі №1 біля ВП «ХАЕС».

Значна   кількість   пішохідних       огороджень по  проспекту Неза­леж­ності,  вулицях Набережна, Шевченка та Будівельників відсутня, що дає можливість пішоходам безперешкодно порушувати правила дорожнього руху.

Одним зі значних недоліків в утриманні вулично-шляхової мережі є те, що ділянка автошляху №1 від ПК -24 до ПК - 28 не обслуговується жодною з дорожніх організацій, у тому числі в зимовий період. Це вкрай негативно впливає на безпеку руху, так як по ній рухаються всі транспортні засоби до міста та до ВП «Хмельницька АЕС».

Василь Ляшков,

т.в.о. начальника ВДАІ Нетішинського МВУМВС України в Хмельницькій області