Проблеми СМСЧ № 4: очікування на їх розв’язання

У п’ятницю, 24 липня, в актовій залі ДЗ «СМСЧ № 4 МОЗ України» міський голова Олександр Супрунюк провів чергову зустріч з працівниками медзакладу, аби донести найсвіжішу інформацію про ситуацію, заручниками якої стали міська влада та медики.

Не секрет, що на сьогодні медсанчастина перебуває на стадії переходу з державної власності у комунальну. Але для працівників, котрі вже два місяці не отримують заробітну плату, важливо інше: коли вона їм буде виплачена.

В останній день квітня депутати міської ради надали згоду на передачу у комунальну власність територіальної громади міста Нетішина цілісного майнового комплексу ДЗ «СМСЧ-4 МОЗ України», що належить до державної форми власності. Так як на сьогодні сесійне рішення до Міністерства охорони здоров’я не направлене, юридично медсанчастина залишається у його віданні. Міський голова висловив побоювання, що держава поспішить передати СМСЧ-4 місту без додаткового фінансування. Зрештою, і в самому профільному міністерстві не все так однозначно. За словами Олександра Супрунюка, один заступник міністра наполягає на передачі нетішинського медзакладу до місцевого управління, інший – радить зачекати та домогтися прийняття законопроекту, згідно з яким СМСЧ-4 залишиться у державній власності. Не викликає сумнівів тільки те, що заклад має залишитися «спеціалізованим», щоб мати додаткове фінансування.

Проблеми, що виникли з фінансуванням медсанчастини й, внаслідок цього, заборгова­н­і­­­стю із заробітної плати, працівники закладу вкотре вирішили викласти у колективному зверненні та направити Міністру охорони здоров’я України та голові Хмельницької обласної державної адміністрації. Неті­шин­ський міський голова їх у цьому підтримав, нагадавши, що численними були також звернення від імені міської влади до найвищих інстанцій в Україні.

Спеціалістами департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації та фінансового управління виконавчого комітету міської ради був розроблений розрахунок поточних фінансових потреб СМСЧ-4 до кінця 2015 року. З’явилася надія, що 22 млн 585 грн таки надійдуть для фінансування медзакладу, починаючи з серпня. Підставою для оптимізму є те, що пройшовши попередні інстанції, 14 липня законопроект, який передбачає отримання медичної субвенції, потрапив до Кабінету Міністрів України. Розв’язання питання очікується у цю середу, 29 липня.

А доки питання не вирішене, працівники медсанчастини звертаються із позовними заявами до суду з вимогою виплати заробітної плати та запланували вийти на акцію непокори у рідному місті.

Богдан Фединчук