Під обкладинкою –  історія міста і людей

«Вісник Нетішинського краєзнавчого музею» за №5 побачив світ. Це наукове видання засвідчує на 180 сторінках значні історичні події, тісно пов’язані з нашим краєм. Навіть далекій від краєзнавства людині цікаво дізнатись, як Нетішин ледь не став Островським, за яких обставин у місті з’явились, потім зникли вулиці Будьонного та Кірова, якими висотами знаменувались 25 років нетішинського спорту, хто автор герба, що прикрашає прапор міста і таке інше.

Над творенням вісника працювали наукові працівники музею Василь та Тарас Вихованці, Оксана Іванець, Валерій Походонько, Віктор Войковський, Зоя Тунцева, Наталія Горячова, Олександр Романчук, директор закладу Оксана Кононюк, кандидати історичних наук Микола Близняк, Ігор Тесленко,  доценти Східноєвропейського національного університету ім. Л.Українки Світлана Локайчук та  Георгій Охріменко,  відомі  краєзнавці Волині Олександр Бондарчук, Микола Манько, журналісти та письменники Віктор Гусаров, Олександр Шустерук, Микола Руцький...

Представляючи «Вісник...»,  науковий та літературний редактор видання Тарас Вихованець наголосив, що у шести розділах подано багату палітру досліджень. Насамперед «Історія Нетішина» розглядає штрихи до давнини однойменного села, топоніми Нетішина та села Солов’є, розповідає про державців Нетішина  другої половини XVII століття, етапи становлення спорту та галузі культури, процес надання місту статусу обласного підпорядкування, історію встановлення національного прапора, відзначення Нетішина у національному проекті «Книга рекордів України». Підхопивши останню тезу, автор статті  про рекорди Олександр Шустерук розпо­вів, що Хмельницька АЕС є неодноразовим рекорд­сменом, зафіксованим на шпальтах проекту, бо ж саме працівники станції створили найбільший автограф довжиною у один кілометр 170 метрів. Станційники разом з городянами виклали 2008 року монетами різного номіналу найбільший державний герб загальною довжиною 46 метрів 30 сантиметрів. Зібрані 6 тисяч 620 гривень 64 копійки були передані в якості благодійності дитині, що потребувала гроші на лікування.

Працівник Хмельницької АЕС Микола Федорчук виростив найбільший в Україні соняшник висотою чотири метри 80 сантиметрів. Зрештою саме стараннями О.Шустерука було доведено, що перша в світі вулиця з ім’ям відомого барда та актора Володимира Висоцького з’явилась у Нетішині. Так Хмельницька АЕС пропагується не лише на економічному напрямку, але й у інших сферах життя.

Автор герба міста Нетішин Валерій Походонько поділився спогадами про підготовчу роботу, яку довелось провести під час втілення задуму у життя, «суперників» по творенню герба, продемонстрував зразки і варіанти, запропоновані на конкурс. Він констатував, що газету  «Нетішинський вісник» із надрукованими ескізами поки що знайти не вдалось.

У розділі «Мистецтво» досліджено  творчі здобутки працівниці музею вишивальниці  Галини Вікторівни Савчук та  місцевого художника, учителя і філософа Михайла Георгійовича Якубовича. На жаль, останній буквально  напередодні нового 2015 року пішов із життя, залишивши у спадок свої чудові твори, прекрасну пам’ять.

Саме розділ «IN MEMORIAM» все частіше доводиться вплітати в канву «Вісника...». Ще не минуло року, як пішов у вічність перший директор Хмельницької АЕС Олексій Іванович Троценко. Найсвітліші спогади про нього лишились у городян, всіх, з ким спілкувався «почесний громадянин міста №1», відомий енергетик і прекрасна людина. У виданні знаходимо біографічні розповіді про колишніх генеральних директорів станції Олександра Євгеновича Смишляєва, Віктора Григоровича Сапронова, начальника УБ ХАЕС Ігоря Михайловича Шевцова, колегу видавців збірника – археолога, дослідника старовини Олександра Миколайовича Романчука. 

«Студії з історії регіону» – розділ, у якому досліджуються значно віддаленіші за ліком років події. Зокрема тшинецько-комарівську культуру в середньому Погоринні, її особливості оцінюють науковці із  Східноєвропейського національного університету ім. Л.Українки Світлана Локайчук і  Георгій Охріменко та студентка цого ж вузу Тетяна Стременюк.

Кандидат історичних наук з Острозького національного університету Микола Близняк розповідає про володі­ння російського генерала Івана Ферзена в Острозькому повіті наприкінці XVIII століття. А науковий працівник місцевого музею Василь Вихованець означив на сторінках «Вісника...» чесноти славутського роду князів Сангушків та їх свояків Потоцьких. Цікава розповідь про людей, які творили історію краю, зробили значний внесок у становлення економі­ки, культури, мистецтва, медицини тощо.

Працівники музею Тарас Вихованець та  Ірина Хамратович підібрали у розділі «Документи та матеріали» надзвичайно цікаву добірку виписок з архівів, що відслідковують шлях адміністративних перетворень Нетішина, історію появи і зникнення  певних вулиць міста.

Зрештою видання оглядає бібліографію щодо певних історичних подій в краї.

Під час презентації у обговоренні різних аспектів збереження історичної правди взяли участь начальник відділу культури міста Нетішин Іван Михасик, начальник відділу роботи з громадськістю і ЗМІ Хмельницької АЕС Тетяна Лиситчук, головний редактор газети «Перспектива» Віктор Гусаров, письменник Микола Руцький, кандидат історичних наук, доцент  кафедри  історії  Національного університету «Острозька академія» Микола Близняк.

Є велике сподівання, що наступні «Вісники...» не за горами.

Віктор Павлов

Фото Олександра Шустерука