Рiдкiсна флора i фауна парку

В 30-ти кілометрову зону спостереження ВП ХАЕС входить час­тина території Національного природного парку «Мале Поліс­ся», що ставить перед підприємством певні завдання з недопущення шкідливого впливу господарської діяльності підприємства на навколишнє середо­вище.

Територія парку охоплює лісові масиви Ізяславського і Славутського районів, які вирізняються багатим біорізноманіттям. Включає в себе кілька озер і болотних масивів, а також частини долин річок Горинь, Вілія, Гнилий Ріг. Безпосередньо р.Гнилий Ріг та р. Горинь є основними джерелами постачання води для технологічних потреб виробництва, що є стратегічно важливим питанням для ВП ХАЕС.

Відомо що, на території парку зростає 15 видів рослин, занесених до Червоної книги України, а також 35 видів, що підлягають особливій охороні на території області (регіонально рідкісні) та 5 видів, які є рідкісними на території досліджень. З цих видів рослин, що занесені до Червоної книги України, декілька зростають на території біля Неті­шина.

Коручка  болотна  на Хмель­ниччині є дуже рідкісною. Єдине  відоме­ сучасне місцезростання виду в заболоченому зниженні на терасі р.Горинь в урочищі Сільце неподалік Нетішина.

Коручка  морозниковидна – виявлена в де­кількох місцях , - в дубово-грабовому  лісі біля Нетішина, у сосново-грабовому лісі Кривинського лісництва та у чагарникових заростях біля русла р.Горинь.

Коручка темно-червона – на території парку є рідкісним видом. Зустрічається лише на ділянці старого дубового лісу неподалік Нетішина.

Єдине відоме місцезростання лікоподіелли заплавної знаходиться неподалік від Неті­шина у Кривинському лісництві в заболоченій улоговині тераси р. Горинь.

Пальчатокорінник  м’ясочервоний - ця лучно-болотна орхідея є однією з найбільш поширених рослин цього роду, але, як і всі орхідні, страждає від осушення лук та боліт.

Великі популяції пальчатокорін­ника м’ясочервоного зустрічаються на торф’янистий  луці, що утворилась в притерасній смузі біля вільшняка в околицях м. Нетішин.

Достатньо висока частка рід­кіс­них видів у складі флори нашої території є показником збереженості природних екосистем. Досить значним виявився список регіонально рідкісних видів, характерною особливістю яких є значна частка видів, насамперед болотних екосистем – журавлина болотна, осока пухнасто­плодна та інші. Певний інтерес викликає поширення на терасі Горині такого виду, як ожина шорстка, який в Україні поширений в Карпатах та прилеглих територіях. Із рідкісних видів відмічена лілія лісова, занесена до Червоної книги України.

Цінна ділянка старого дубово-грабово­го лісу збереглась в околицях м. Нетішина­. В складі деревостану збереглись окремі дуби віком до 200 років, є й старі граби.

У ставку-охолоджувачі Хмельницької АЕС виявлені екземпляри рогозу Лаксмана, поширені в південній частині України. Поширення рогозу Лаксмана на північ вчені пов’язують з будівництвом гідроспоруд.

Відомо, що на території парку зустрічаються 4 види тварин із Європейського Червоного списку (бистрянка російська, карась золотий, орлан-білохвіст, шуліка чорний), а також 101 вид із додатку 2 Бернської конвенції, 11 видів тварин, занесених до Червоної книги України, серед них: борсук звичайний, журавель сірий, видра річкова.

Більшість з представників даної фауни присутні і поряд зі ставком-охолоджувачем ВП ХАЕС. Це свідчення того, що в санітарно-захисній зоні та зоні спостереження до сьогоднішнього дня збережені природні екосистеми.

Наталія Горпишин,

в.о. заст. начальника ВОНС-начальника ЕХЛ

Фото  Віктора  Бондарця