31 грудня за традицією підбивались підсумки року, що відраховував останні години, та озвучувались плани на рік прийдешній. Генеральний директор Хмельницької АЕС Микола Сергійович Панащенко констатував, що у 2013-му досягнуто другого за всю історію роботи станції показника виробітку електроенергії – 14 міль­ярдів 571 мільйон кВт-годин і скоригований план виконано на 100,2 відсотка.  Вищий показник був лише 2007 року і дорівнював 14758 млн. кВт-год. Коефіцієнт використання встановленої потужності на два блоки дорівнює 83,2%, і це кращий показник по атомній галузі. Не допущено жодного порушення у роботі енергоблоків з вини персоналу, хоча суттєво змінити кількість аномальних подій на обладнанні не вдалось, за рік їх було вісім. РАЕС та ЮУАЕС мали менший процент відмов у роботі обладнання.

Микола Сергійович відзначив, що 2014 рік буде характеризуватись тривалішими ремонтними кампаніями, ніж це було у 2013 році, насам­перед через те, що на енергоблоці №2 здійснюватиметься капітальний ремонт строком у 65 діб та на першому 72-денний середній ремонт із заміною лопаток 5 ступеня ТГ-1.

Генеральний директор з приємністю констатував, що держава не забуває про енергетиків і вручив Подяку Прем’єр-міністра України «За вагомий особистий внесок у забезпечення розвитку електроенергетичної галузі, сумлінну працю, високий професіоналізм» начальнику зміни станції Віктору Андрійчуку, а заступнику начальника з експлуатації електричного цеху Юрію Головеньку нагрудний знак до  звання «Заслужений енергетик України». Відзнакою командуючого внутрішніх військ України «За доблесну службу» нагороджено самого генерального директора Миколу Панащенка.

Відзначимо, що упродовж 2013 року на Хмельницькій АЕС проведено ряд місій технічної підтримки ВАО АЕС. Міжнародні експерти здійснили перевірку виробничої діяльності Хме­льницької АЕС за 9 напрямками: експлуат­ація та досвід експлуатації, ремонт, радіаційний захист, пожежна безпека, підготовка персоналу, інженерна підтримка, органі­зація і адміністрація, хімія. Перевірками визнано, що експлуатація ХАЕС здійснюється за світовими стандартами безпеки.

На засіданні комітету ALARA підведено підсумки 2013 року щодо радіаційного захисту та виконання заходів з підвищення рівня радіаційної безпеки, і зазначено, що за багатьма показниками Хмельницька АЕС є не тільки  кращою в енергетичній галузі держави, а й досягла рівня кращих світових показників.

Головне управління Пенсійного фонду Україн­и в Хмельни­цькій області визнало Хме­льницьку АЕС кращим платником єдиного внеску в області. 76 відсотків від усіх податків до бю­джету міста Нетішин складають надходження від  ВП ХАЕС.

Позиціонуючи себе як соціально орієнтоване підприємство, ВП ХАЕС бере участь в економічному розвиткові регіону. Третій рік поспіль населені пункти зони спостереження ХАЕС отримую­ть компенсаційні субвенції. Вони нараховуються в розмірі 1% від обсягу реалізації електроенергії АЕС. Відрахування за ризик проживання в зоні спостереження Хмельницької атомної станції надходять до бюджетів семи районів і трьох міст регіону. Їх обсяг у 2013 році  склав приблизно 30 млн. грн.

Сьогодні Хмельницька АЕС – це найпотужніше підприємство регіону, від успішної роботи якого залежить економічна стабільність, безпе­ка­ і енергетична незалежність держави в цілому­.

Зі святом! Нових здобутків і успіхів у реалізації всіх планів!