Служба в посиленому режимi

У загоні відомчої воєнізованої охорони Хмельницької АЕС вона триває вже протягом року, що викликано складною ситуацією в країні через трагічні події на Донбасі. Як ланцюгова реакція – терористичні акти і різного роду диверсійні прояви чи не в усіх областях України, де під прицілом злочинців стають стратегічні об’єкти. Атомні електро­станції тут чи не на першому місці, отож служби які опікуються їх охороною, спрацювали на випере­дження, як того вимагають обставини і документи, що регламентують діяльність відповідних підрозділів.

Основне завдання загону відомчої воєнізованої охорони – охорона зовнішніх об’єктів станції, як, наприклад, ВРП330/750, транспортний цех, ВП «Складське господарство», гідротехнічний та інші цехи. В зоні особливої уваги сьогодні гідротехнічні споруди, від яких залежить нормальна безперебійна робота атомної електростанції. Пильно стежать за водосховищем, яке завжди залишається спокусливим місцем для браконьєрів. В принципі, ласі до забороненого вилову риби на ставку-охолоджувачі обачні, адже добре обізнані з системою охорони водойми, технічним оснащенням людей, які несуть тут службу, їх можливістю виявити і затримати порушників. Для цього є всі необхідні засоби, в тому числі моторні човни для можливого переслідування зловмисників. От і в минулому році придбали ще один «мотор», який стане доброю підмогою у несенні служби і забезпеченні порядку на водоймах.

Добре оснащений персонал ЗВВО і на інших постах, маючи у своєму розпорядженні не тільки найпростіші засоби, як то свисток, гучномовець, бінокль. У разі необхідності можуть скористатися сигна­лізацією, застосувати гумові кийки, одягнути наручники на зухвальців, затримати і передати їх право­охоронцям. Суттєвою підмогою в охороні ввірених об’єктів стала електроніка, в навчально-тренувальному центрі, наприклад, встановлені відеокамери, які фіксують все, що відбувається на контрольованій території, відтак за подіями легко слідкувати в реальному часі.

За словами начальника загону ВВО М.Д.Нечипорука, порушників порядку, зокрема крадіїв, зменшилося в рази. Уже на що був привабливим для них такий об’єкт, як теплотраса від міста до ХАЕС, і тут, як кажуть, обламалося. Найпіковішим в плані крадіжок металевої обшивки був 1998 рік, тоді зафіксували аж 28 таких фактів, було порушено 22 кримінальні справи. Така нахаб­ність злодюг виходила за рамки, об’єкт взяли під охорону, зараз тут у постійному режимі несуть охорону двоє постових, які мають у своєму розпорядженні для ефективного несення служби відповідне оснащення. І теплотрасу перестали оголювати.

- Повинен сказати, що в останні роки люди стали більше дисциплінованими, - відзначає Микола Дмитрович. – Чи то дорожать своєю роботою, чи бояться відповідальності. Вона сумірна скоєному порушенню і буває як адміністративна, так і кримінальна. Років 8-10 тому у ЗВВО складали до 100 адмінпротоколів на порушників у рік, зараз 10-15.

Із найсвіжіших фактів, який потягнув на кримінал, стало бажання одного з любителів легкої наживи викрасти мідний кабель. Для цього злодій забрався на козловий кран, що на території ремонтно-будівельного управління. Його злим намірам завадили, затримали і передали правоохоронцям.

Свою роботу у ЗВВО координують з службою фізичного захисту, нацгвардійцями, котрі охороняють ХАЕС, можна сказати, спільно працюють на результат – запобігання зовнішнім посяганням та дотримання внутріоб’єктової дисципліни. На щастя, протягом року, відколи у ЗВВО несуть службу в посиленому режимі, випадків, які підпадають під класифікацію диверсія чи теракт, не було. Отож постовим не доводилося застосовувати ні гумових кийків, ні наручників, ні зброї. До речі, в зв’язку з подіями на сході країни, як повідомив М.Д.Нечипорук, протягом останнього року в загоні розширили кількість постів, які охороняються зі зброєю.

- Якщо раніше таких було всього два – ВРП330/750 і, власне, наша будівля, то тепер додалося, наприклад, складське господарство, майданчик важковагових вантажів, станція знезалізнення води у комунальному господарстві, - каже він. – Це об’єкти зі своїми периметрами, відповідною огорожею, сигналі­зацією, тобто з умовами, прийнятними для створення таких постів. Наші люди проходять спеціальні навчання щодо поводження зі зброєю, її застосуванням, мають відповідні посвідчення. Це додає відповідальності, у тому числі в контролі за дотриманням правил і норм, передбачених відомчою документацією. У нас все під контролем, будьте певні.

- Де набувають ваші люди практичних навиків стрільби?

- Зовсім нещодавно ось кожен мав можливість відстрілятися в орендованому станцією тирі, що на території професійного ліцею. Оскіль­ки маємо зброю кількох видів, то кожен вправлявся з тією, що за ним закріплена. Думаю, що на службі її нам застосовувати не доведеться.

Ольга Сокол

Фото Вадима Мацюка