Спеціалісти Словаччини підтвердили надійність обладнання

На ХАЕС завершилась перевірка технологічних характеристик систем вихорострумового контролю теплообміних трубок парогенераторів, які п’ять років тому були поставлені словацькою фірмою VUJE. У процедурах тестування взяли участь представники заводу-виробника та відділу контролю металу електростанції.

За словами начальника лабораторії автоматизованих систем контролю Костянтина Кривоконя, співпраця із словацькими спеціалі­стами розпочалась ще п’ять років тому. Попередньо був проведений тендер, на основі якого обрано постачальника системи вихорострумового контролю теплообмінних трубок парогенераторів, металу перемичок колекторів та ремонту теплообмінних трубок методом зварювання фірми VUJE. На технологічній базі VUJE, яка є постачальником високотехнологічної продукції для європейських споживачів, у тому числі й українських АЕС,  відбулись заводські випробування, які засвідчили високу якість обладнання, що згодом надійшло на ХАЕС. На основі атестації  отримано атестаційне свідоцтво, в ДКЯРУ  узгоджено  результати  атестації.

-  До 2004 року на АЕС України для заглушування теплообмінних трубок, - розповідає начальник лабораторії автоматизованих систем контролю відділу контролю металу К.Ю.Кривоконь, - використовувався ручний аргонодуговий метод зварювання. Державним комітетом ядерного регулювання України (ДКЯРУ) було прийнято рішення про заборону його використання. Тому для проведення аналогічних операцій почали використовувати сучасну, як на ту пору, систему заглушування теплообмінних трубок, випробувану на Рівненській АЕС. Одночасно проводились роботи з придбання для потреб енергоремонтного підрозділу ХАЕС аналогічного обладнання. Згодом системи наді­й­шли на Хмельницьку АЕС, розпочалась підготовка до першого їх застосування під час планової ремонтної кампанії. Заглушування теплообмінних трубок пройшло успішно. За технологічними операціями персоналу служби зварювання ЕРП спостерігали представники фірми VUJE Адріан Ковалик та Петер Урбан.

Перше застосування словацького обладнання з ВСК ТОТ ПГ відбулось у 2010 році на другому енергоблоці ХАЕС. Працівники відділу контролю металу у відповідності з графіками ремонтної кампанії провели вихорострумовий контроль парогенераторів. Всі операції проходили під наглядом представників словацької фірми VUJE, які надали відповідні консультації та технічну допомогу.

Під час проведення перевірки технологічних характеристик систем вихорострумового контролю теплообмінних трубок парогенераторів представниками словацької фірми було засвідчено надійність обладнання і можливість його подальшої експлуатації у ході планово-попереджувальних ремонтів енергоблоків ХАЕС. За успішно виконану роботу вони висловили подяку начальнику лабораторії автоматизованих систем контролю Костянтину Кривоконю, інженерам Віктору Кулінічу, Миколі Павлову, Олексію Юзефовичу, Роману Циплакову, Роману Ільчишину, Юрію Сережку, Сергію Школьнюку та персоналу служби зварювання енергоремонтного підрозділу.

Олександр Шустерук

Фото Віталія Ляшука