Панує дух змагальний,  безкомпромісний

Стартувала ХХІІІ Спартакіада фізкультурних організацій Атом­профспілки України. Відкриття першого туру форуму  відбулось у най­спортивнішому місті атомного сектора – Нетішині. Право так називатись  Нетішин виборов гучними перемогами місцевих спортсменів на найпрестижніших змаганнях. Принаймні імена фехтувальниць Галини Пундик та Ольги  Жовнір записані на скрижалях історії олімпійського руху – наші фехтувальниці піднялись на найвищу сходинку ХХII Олімпійських ігор.Одинад- цять з дванадцяти заслужених майстрів спорту  Атомпрофспілки виховано саме в Нетішині. Фехтувальна, самбістська та пауерліфтингерська секції комплексної ДЮСШ ППО Хмельницької АЕС знані далеко за межами України, бо підготували понад 60 майстрів спорту, з-поміж яких чемпіони та рекордсмени світу, Європейських першостей та Все­світніх ігор єдиноборств. Минулого року список збільшився на три особи. До складу національних збірних України входить шість нетішинських вихованців, один кандидат у збірну та сім резервних спортсменів. Понад сорок змагань в рік проводиться лише на спортивній базі Хмельницької АЕС. Руслан Задворний, Олег Штурбабін, Дмитро Бойко, Дмитро Бабійчук, Юрій Пилипчук, Олена Дмитрук, Іван Василь­чук, Аркадій Бухтійчук, Олександр Торчук, Ігор Музи­ка, Дарія Недаш­ковська, Аліна Кома­щ­ук ... – імена з велики­м послужним списком перемог.

Саме про це говорив під час  відкриття змагань голова Центрального фізкультурно-спортивного клубу «Атом України», голова профспілкової ор­ганізації Хмельницької АЕС Михайло Гук. Він запевнив, що змагання будуть орга­нізовані, як завжди, на найвищому рівні, бо опікуються цією справою справжні фахівці, зокрема директор спорткомплексу Хмельницької АЕС, заслужений працівник фізичної культури і спорту України Ста­ніс­лав Балаян, великий ентузіаст фізкультурного руху, голова спортмасової комісії  профкому ХАЕС Степан Пенчук, когорта надзвичайно відповідальних працівників спорткомплексу станції.

Зауважимо, що гарна матеріальна база – не останній компонент у організації: басейн на вісім доріжок, тенісні корти, стадіон, поля для великого і міні-футболу. У спортивному комплексі «Енергетик», навчально-тренувальному центрі          ВП ХАЕС та спор­тивно-тренувальному комплексі 3 ДПРЗ – Управління Цивільного захисту України у Хме­льницькій області створені гарні умови для відпочинку, проведення професійно – прикладних та профілактичних занять фізкультурно-спортивного спрямування.

При спорткомплексі «Енергетик» первинної профспілкової організації ХАЕС діють секції з волейболу, гандболу, футболу, фітзалу, плавання, тенісу, насті­ль­ного   тенісу, пауерліфтингу, армреслінгу, шахів, шашок, оздоровчі групи. Праців­ники спортивного комплексу пості­йно організовують та проводять спортивно-масові та фізкультурно-оздоровчі заходи для працівників ВП ХАЕС, членів їх сімей та жителів міста.

Про гарні традиції спортивно-оздоровчого спрямування говорив і провідний спеціаліст Атомпроф­спілки зі спорту Микола Меркушев. Промовці побажали учасникам вдалих виступів, наснаги, перемог та миру в державі.

Відтак змагання набрали обер­тів. Протягом трьох днів команди змагались у п’яти видах спорту, виявляю­чи найсильніших та най­спритніших в турнірах з  волейболу, футзалу, насті­льного тенісу, а також в змаганнях з плавання та шахів.

В дуелі між командами Рів­ненської АЕС та Хмельницької АЕС, команда господарів виборола перемогу. В свою чергу, спортсмени із  Южноукраїнська здолали команду Запорі­зької АЕС. Далі розгорнулась запекла боротьба за право нази­ватись кращою волейбольною дружиною. У очній боротьбі з командою Южно-Української АЕС перемог­у святкували волейболісти  Хмельницької АЕС. До трійки лідерів, посівши друге місце, увій­шла і команда Східної об’єднаної організації профспілки (СООП).

Не менш захоплюючим виявився і турнір із футзалу, який також приніс у скарбничку нетішинської команди золоту нагороду. На другій сходинці команда ЗАЕС, третіми стали футболісти із Южноукра­їн­ська.

Найвищу нагороду отримали господарі змагань і в турнірі з настільного тенісу, де  другою стала команда СООП, третє місце у атомників ЗАЕС. В особистому заліку серед чоловіків перше та друге місце посіли працівники Хмельницької АЕС Богдан Мороз та Олексій Глазков. Найкращою сереж жінок в особистому заліку стала представниця із міста Жовті Води, нетішинка Галина Розварська піднялась на  другу сходинку п’єдесталу пошани.

У змаганнях із шахів кращою була команда Запорізької АЕС, друге місце у  інтелектуалів  Хмельницької АЕС, третю сходинку посіла команда СООП. У бліц-турнірі з шахів кращими в команді господарів змагань були Яків Луговий та Олександр Стадник, які посіли друге та третє місця відповідно.

Найшвидшими серед плавців стали спортсмени Рівненської АЕС, представники ЗАЕС на другій сходинці, команда Східної об’єднаної організації профспілки посіла третє місце. У  нетішинських плавців від­значився Владислав Єфремов, який виборов першість на дистанції 50 метрів стилем баттерфляй та Андрій Доробан, який був кращим брасистом  на 50-метрівці. Золоту нагороду здобула чоловіча дружина Хмельницької АЕС і в естафеті з комбінованого плавання.

За підсумками п’яти видів спорту, турнірну таблицю очолюють господарі, представники ХАЕС, друге місце у команди СООП, на третій сходинці спортсмени Запорізької АЕС.

Наступний етап ХХІІІ Спартакіади фізкультурних ор­ганізацій Атом­профспілки України заплановано провести у жовтні поточного року. За нагороди змагатимуться жіночі команди з волейболу, ветерани футзалу, а також виявлятимуть найсильніших з армспорту та гирьового спорту.

Відзначимо, що команда Хме­льницької АЕС неодноразово виборювала першість у Спартакіа­ді «Атом України».  В числі  досягнень нетішинців друге загальнокомандне місце серед колективів фізкультури промислових підприємств України у 15-й юві­лейній Спартакіаді Центральної ради ФСТ “Україна”.

Гандбольна команда станції виступає у вищій лізі чемпіонату країни, у вищій аматорській лізі непогані результати демонструють волейболісти, які двічі ставали срібними призерами.

– Поступатись у першості ми не збираємось – запевняє директор спорткомплексу Хмельницької АЕС, заслужений працівник фізичної культури і спорту України Стані­слав Балаян. – Ми маємо прекрасні колективи у видах спорту, які заявлені на другий тур змагань. Сподіваюсь, ніякі  перешкоди не завадять нам боротись за головну відзнаку Спартакіади – кубок переможця.

Віктор Гусаров

Фото Олени Веселової