Текстильний передзвiн

Кращої назви для виставки, яку минулого тижня відкрито у мистецькій галереї Нетішинського міського краєзнавчого музею, придумати складно. М’які, теплі, тремтячі кольори гобеленів та картин з батика, художнього ткацтва ніби перегукуються між собою, видзвонюють симфонію мистецького пог­ляду творців, що доклали ду­шевний трепет, майстерність у непересічні роботи. На виставці є кілька композиційних центрів, які між собою конкурують і доповнюють один одного. Гобелен «Протистояння» Вікторії Місюри в числі них. Вічний мотив боротьби дня і ночі, добра і зла відображено у приглушеній палітрі. А два твори Марії Сидорчук (батик) на тему африканських мотивів навпаки вражають яскравістю, під­кре­с­­леними червоно-жовтогарячими кольорами. Надзвичайно м’які і загадково-напівпрозорі «Іри­си» відтворила Вік­торія Трохимчук. З протилежного боку галереї на них спо­глядає сумна, задумлива «Сова» у виконанні Оль­ги Кошмак. Посеред залу застигли жіночі муляжі, одягнені у колоритні сукні. Напевно, їм добре почувається серед цього різнобарв’я, що спонукає дивитись на одну з найдавні­ших традицій нашого народу – ткацтво.

Саме традиції українського мистецтва намагаються зберегти, переосмислити і примножити творці виставки – викладачі та студенти Рівненського державного гуманітарного університету. Про це під час відкриття «Текстильного передзвону» говорила науковий працівник нетішинського краєзнавчого музею Оксана Іванець. З часу відкриття у цьому вузі на початку  90-х рр. XX століття спеціальності «Образотворче та декоративно-прикладне мистецтво» викладачі і студенти плідно утверджують збереження, розвиток народних традицій і здійснюють вагомий внесок у скарбницю сучасного текстилю, надихаючись невмирущими джерелами народного традиційного українського мистецтва. Мистецька кафедра готує нову генерацію фахівців-художників, педагогів, дослідників у галузі образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва.

- Це в числі пріоритетів кафедри і її викладачів, - запевнив у виступі очільник кафедри кандидат педагогічних наук, доцент, живописець Олександр Андрійович Сташук. - Серед викладачів вузу, що передають досвід молодому поколінню заслужений діяч мистецтв України, профес­ор, завідувач кафедри образотворчого та декоративно-прикладн­ого мистецтва (2010-          2013 рр.) Марта Василівна Токар; кандидат педагогічних наук, доцент Ольга Василівна Чернюшок; старший викладач, член Національної спілки художників України Іванна Василівна Токар; старший викладач Ірина Миколаївна Локшук.

Розроблені викладачами закладу програми з дисциплін: «Основи композиції», «Спеціальна композиція», «Робота в матеріалі», «Технологія і матеріалознавство», «Пластика» передбачають вивчення особливостей різних видів художнього ткацтва, батика, кращих зразків народного мистецтва, їх  трансформацію в сучасні композиційні вирішення. Головним завданням педагогів є прагнення навчити студентів орієнтуватися у великому потоці історичної мистецької інформації, відбираючи для вивчення лише ті зразки, які мають художню вартість. Викладачі прагнуть ознайомити студентів з принципами творення художньої форми, допомагають збагнути її сут­ність, осягнути пластичні прийоми, методи побудови композиції, способи інтерпретації та технологічні особливості роботи з матеріалом.

Саме представлена виставка і стала зразком втілених у матеріалі теоретичних та практичних знань, умінь і навичок, отриманих студентами під час навчання. «Текстильний передзвін» - це студентські курсові та дипломні роботи, виконані під керівництвом члена Національної спілки художників України І.В.Токар, старшого викладача І.М.Локшук, кандидата педагогічних наук, доцента О.В.Чернюшок.

Викладачі вузу висловили споді­вання на продовження плідної співпраці і впевненість, що випускники місцевої школи мистецтв збагачуватимуть у майбутньому свої знання у стінах Рівненського держав­ного гуманітарного університету.

Віктор Гусаров

Фото автора