Територіальні громади об’єднуються

Нетішинська міська рада VI скликання надала згоду на добровільне об’єднання територіальних громад сіл Комарівка, Колом'є, Полянь, Хоровиця Полянської сільської ради,  Старого і Нового Кривина Старокривинської сіль­ської ради,  Дідової Гори, Лисичого, Потереби Лисиченської сільської ради,  Головлів та  Нижніх Головлів Головлівської сільської ради, Білотина, Коминів, Півневої Гори Білотинської сільської ради, міста Нетішин Нетішинської міської ради в територіальну громаду з центром у місті Нетішині. За це проголосували 27 депутатів під час позачергового засідання сесії.

Передувало прийняттю реформаторського рішення громадське обговорення на тему «Про добровільне об’єднання територіальних громад», що відбулося  в Палаці культури.

На час проведення громадського обговорення до Нетішина як адміністративно-територіального центру виявили бажання приєднатися 5 сільських рад: Полянська, Старокривинська, Лисиченська, Головлівська та Білотинська. Разом з Нетішином об’єднана територіальна громада налічуватиме одну міську та 14 сільських громад. Таким чином до кількості населення міста енергетиків наразі додаються іще майже 3600 осіб.

Нетішинський міський голова О.Супрунюк зазначив, що для об’єднання громад час визначено обмежений, вистачає «білих плям» у законодавстві, тож і проблем, які доведеться спільно вирішувати, вистачатиме.

Після нинішнього громадського обговорення відбудеться ще ряд слухань, потрібно буде прийняти та затвердити статут об’єднаної територіальної громади.

Очікується, що процес об’є­­днання громад має завершитися до середини липня нинішнього року.

Міський голова Олександр Супрунюк повідомив, що з сільських рад, які мають бажання об’єднатися, Старокривинська, Полянська та Білотинська сільські ради є прибутковими, Лисиченська та Головлівська сільські ради – дотаційні. Також він зауважив, що об’єднання надасть можливість вирішити житлову та інші проблеми. З приєднанням сільських громад зменшаться і вилучення з міського бюджету. Водночас, об’єднавшись, і сільські ради зможуть отримати користь задля вирішення власних проблем, до того ж отримає розвиток сільське господарство, а, можливо,  буде створене сільське виробництво замкнутого циклу. «Ці села нам не чужі. Вони є місцем народження багатьох нетішинців, в них проживають наші батьки, там багато хто має дачі. Також багато мешканців цих сіл працює в Нетішині і щодня добирається на роботу. І тому ми всі розумі­ємо, що потрібно між селами і Нетішином зробити нормальне автобусне сполучення, а таких маршрутів ми нині не можемо відкрити, бо це села Славутського району. Після об’єднання  такий процес стане можливим. Можливим стане і прокладання до­ріг з твердим покриттям до всіх населених пунктів об’є­днаної громади».

Нетішинський міський голова говорив також про проблеми освіти, культури та медицини, які потрібно буде вирішувати разом.

Сільські голови прийшли не тільки, щоб почути нетішинців, а й щоб повідати про «себе» та про те, чому є бажання об’єднатися з Нетішином.

Зокрема, Василь Малинюк, Старокривинський сіль­ський голова, зазначив, що нинішній бюджет сільської ради становить один мільйон гривень, та вимоги до якості й доступності публічних послуг після об’єднання, відповідно до закону, є непосильними для їхньої сільської ради. Тому громада Старокривинської сільської ради логічним бачить об’єднання з центром у Нетішині.

Григорій Ковальчук, Лисиченський сільський голова, повідомив, що 98 відсотків сільських рад у Україні є дотаційними. Водночас він зазначив, що у володінні сільської ради 200 га комунального лісу, 50 га плодових садів, 12 га земель під забудову, тобто села не будуть тягарем для Нетішина.

Валентина Мазур, секретар Полянської сільської ради, зауважила, що багато жителів сіл, які входять до сільської ради, є нетішинцями. Саме останніми створено багато дачних кооперативів.

Олександр Смолій, Головлівський сільський голова, зазначив, що очолювана ним сільська рада є дотаційною. Є НВК і садочок, сільськогосподарське підприємство, де працює 51 людина, лікарська амбулаторія, 163 га земель лісу – комунального господарства, підведена мережа газифікації. Недоліком є погане дорожнє покриття, що сполучає Головлівську сільську раду та Нетішин. Також він зазначив, що 10 км дорож­нього покриття, яке на балансі сільської ради, в хорошому стані, а ремонт доріг за межами – не у їхній компетенції.

Рішення Нетішинської міської ради не заставило себе довго чекати, про що й повідомляється на початку матеріалу. Згідно з ним, міський голова Олександр Супрунюк звертається до Старокривинської, Полянської, Лисиченської, Головлівської, Білотинської сільських рад з пропозицією про добровільне об’єднання територіальних громад та делегування представників сільських рад до спільної робочої групи з підготовки проектів рішень щодо добровільного об’єднання територіальних громад.

Богдан Фединчук