Мистецько-освітянський вернісаж

Традиційно кінець травня – час підбиття підсумків у освіті та «півфінал» роботи у  культурі. На цей час припадає свято працівників культури та майстрів народної творчості. І вони створили для себе та присутніх таке свято. Безсумнівно, лідером за майстерністю, чистотою виконання музичних номерів є представники школи мистецтв. Юне диво співачка Даша Демчук, заколисаний мелодіями флейтист Влад Соболевський, настроєвий, світлосяючий баяніст Ярослав Шаповал, викладачі вокалу Наталія Горбова, Олександр Гурєєв, гітаристи, скрипалі, бандуристи школи піднесли дійство відзначення кращих культпрацівників Нетішина до висоти справжнього свята.

А названо того дня було чимало особистостей, які внесли у культурний простір міста високий талант, яскравий настрій. Серед них керівники закладів культури Іванна Сиваківська, Оксана Кононюк, Світлана Кириленко, Інна Степаненко, Марія Омельчук, Каміла Пельванова-Геворкян, Вадим Свідерський, Руслана Погорєлова, митці Оксана Кацан та Оксана Зінов’єва, Ольга Дьячина, Оксана Воропанова, Володимир Борінов і Наталія Горбова.

Окремо вітали працівників місь­кого краєзнавчого музею, зокрема заступника директора з наукової роботи Тараса Вихованця, художника Валерія Походонька, керівника колективу Оксану Кононюк та всіх причетних до формування історичної спадщини Нетішина у зв’зку з Міжнародним днем музейного працівника.

А наступними днями культпраці­вники влаштували низку звітів перед мешканцями міста. Зокрема Будинок дитячої творчості представив концертну програму, в якій демонстрували навички і таланти учасники зразкового вокального ансамблю «Вернісаж», зразкового театру пісні «Криниченька», фольклорного колективу «Світанок», зразкового ансамблю танцю «Шарм», ансамблю народного танцю «Любисток». Гуртківці БДТ представили у фойє Палацу культури вироби з бісеру, вишивку, м’які іграшки, плетені прикраси тощо.

Окремим концертом «вистрілив» театр пісні «Криниченька». Великий колектив  з представників  молодшої, середньої та старшої груп дав повноцінний концерт української пісні, помережаної фольклорними мотивами, хороводами, виступами солістів.

Звичайно ж, сцена Палацу культури завжди відкрита для творчих колективів інших культурних закладів міста. Не можемо обійти увагою той факт, що Палац культури має власний творчий потенціал, що об’єднує 13 творчих колективів та 25 любительських об’єднань. Хор ветеранів війни та праці «Журавка» має тридцятилітню історію і користується повагою та популярністю серед громади. Саме він відкривав концерт цього закладу. А підхопили естафету наймолодші – учасники хореографічної студії бального танцю. Далі співали вихованці Ольги Дьячиної, ансамблю-студії естрадної пісні «Синєвір», народних колективів «Горлиця» та «Зорепад», рок-гурту «Ультрафіолет». Танцювальні композиції виконали представниці зразкових колективів «Лайф» та «Серпантин».

Цього дня двадцять представниць колективів Палацу культури стали випускниками закладу.

Звичайно, зала Палацу культури відкрита і для освітян міста. Десять років поспіль сіятелі знань і добра з легкої руки начальника відділу осві­ти виконавчого комітету Нетішинської міської ради Марії Моцик проводять захід «Маю честь представити». Цьогоріч він мав десять розділів, що чітко окреслюють діяльність освітян. Можна без перебільшень зазначити, що практично всі сторони житття вихованців та їх наставників були представлені протягом цієї душевної і багатогранної вистави, адже Марія Адамівна знайшла необхідні слова для ветеранів школи і молодої порослі, з допомогою учнів та педагогів розповіла про традиції і новації, якими живуть освітні заклади міста. Дошкільнята і випускники, менеджери педагогічної ниви і турботливі батьки, спонсори і друзі стали героями заходу.

Важко перерахувати прізвища тих, кому дістались оплески і слова подяки, кого відзначали того вечора. Звичайно ж, не оминули прізвищ керівників шкіл і дитячих садків, Будинку дитячої творчості тощо. Переглянувши відеосторінки шкільного навчального року, що минув, присутні переконались, що методична, виховна, наукова, дослідницька, оздоровча та решта інших складових педагогічного процесу знайшли своє відображення в діяльності відділу освіти. Зросла кількість учасників обласних і республіканських олімпіад, є поступ у науковій роботі. Приміром, дійсний член Малої академії наук учень НВК №3 Роман Статкевич виборов перше місце в секції «Технічних наук», категорії «Науково-технічної творчості та винахідництва».

Гарні пісні та танці прозвучали у виконанні ансамблю «Вернісаж», прекрасна хореографічна композиція «Школо, я сумую» та «Галактика» у виконанні «Шарму» додали шарму плетиву заходу, вірш про Нетішин поетеси Н.Кухоцької прочитав Святослав Хотюк, а «Молитву за Україну» виконав хор дітей та вчителів. Вклонімось нашим наставникам і всім, хто несе знання і культуру, за тепло, за затишок, за любов!

Віктор Гусаров

Фото  автора