Третє місце – не межа

Урамках Тижня охоронипраці на Хмельницькій АЕС відбувся конкурс рефератів відповідної тематики. Перше місце у ньому виборола лаборант хімічного аналізу хімцеху Ірина Шишун за глибоке розкриття теми «Приєднуйтесь до формування превентивної культури охорони праці».

Друге призове місце у слюсаря  цеху з ремонту вентиляці­йних систем і кондиціювання ЕРП Олексія Сорокатого, який опрацьовував тему «Система управління охороною праці. ХАЕС і досвід зарубіжних країн». 

Завідувач складом комунального господарства Галина Стефаньчик (на знімку), оз­на­­йо­мившись з переліком запропонованих тем для рефератів, без вагань обрала «Психофізіологічні показники працівників у безпечній праці». Вибір видався успішним, її реферат справив хороше враження на комісію, яка віддала Галині третє місце у конкурсі. Щоправда, цю позицію зайняли відразу двоє конкурсантів, оскільки дослідження «Показники умов праці» інженера з охорони праці ТрЦ Наталії Дмитришиної також було гідне призового місця.

Галина Стефаньчик працювала над рефератом два тижні: читала відповідну літературу, штудіювала Інтернет, консультувалася з провідним інженером комунального господарства з охорони праці Любов’ю Кисельовою, яка, власне, була її основним керівником і мотиватором у розкритті обраної теми. Тема була для молодої авторки реферату цікавою і близькою, адже вона, економіст за освітою, завжди захоплювалася філософією і психологією. Каже, під час навчання у вузі їй навіть пропонували писати наукову роботу з філософії, але в останній момент не склалося. Тепер, ніби в якійсь мірі наверстуючи упущене, вона серйозно заглибилася в тему. Аналізувала прочитане, співставляла з виробництвом, робила свої висновки. Саме власна точка зору на той чи інший процес цього разу, за її словами, отримувала найбільш високу оцінку. Вона намагалася з’ясувати як та чи інша ситуація, обставини, в якій опинилася людина, впливають на її увагу, зосере­дженість, швидку і правильну реакцію, що є запорукою безпечної роботи.

Серед когорти бажаючих проявити себе у конкурсі було троє представників комунального господарства, до призів добралася тільки Галина. Вона вперше писала подібний реферат, але якщо наступного року знову буде таке науково-творче суперництво, обов’язково знову спробує свої сили, щоб досягти ще кращих результатів. Якщо ж є таке природне бажання, віриться, що увінчається воно хорошим результатом.

Ольга Сокол