ТРИВАЄ МОБІЛІЗАЦІЯ

У нашій державі розпочалася часткова мобілізація, пов`язана з антитерористичною операцією на сході країни та плановим звільненням військовослужбовців строкової служби, які призвані рік-півтора тому, в запас. Попередньо про це на засіданні Ради національної безпеки та оборони заявив президент Петро Порошенко.

«Плануючи мобілізацію, ми, безумовно, маємо врахувати всі помилки, які були під час попередніх мобілізацій. В жодному разі не можна допустити, щоб хворі, психологічно непридатні люди потрапляли до лав Збройний сил», - сказав президент. Аби з’ясувати особливості нинішньої мобілізації відбулась зустріч представників місцевих ЗМІ із виконуючим обов’язки військового комісара Славутського міського об’єднаного військового комісаріату підполковником Володимиром Мастюком (на знімку).

За словами військовослужбовця, цьогоріч планується провести в країні призов 40 тисяч громадян на строкову військову службу. Але в зону проведення антитерористичної операції жоден строковик не направлятиметься. Новобранці із Славутського району та, зокрема, з Нетішина, Славути проходять підготовку в п'яти навчальних центрах Збройних Сил України, зокрема у  селищі Десна Чернігівської області, Старичах Львівської області, Новій Любомирці на Рівненському навчальному полігоні, після чого повністю замінять військовослужбовців строкової служби в пунктах постійної дислокації військових частин поза зоною АТО. Нова хвиля мобілізації Збройних Сил України та інших військових формувань буде проводитися рівномірно по всій території України.

Перший етап нинішньої часткової мобілізації розпочався 20 січня і триватиме 90 днів. Другий і третій етапи розпочнуться, відповідно, у квітні і червні і триватимуть 60 днів.

Під чергову хвилю мобілізації підпадатимуть військовозобов'язані запасу у віці від 25 до 60 років, які мають військово-облікові спеці­альності сухопутних військ, а саме: танкісти, артилеристи, десантники, піхотинці, зв'язківці, ремонтники, водії, механіки різних систем озброєння, фахівці з питань логістики, радіоелектронної боротьби, радіаційного, хімічного, біологічного захисту тощо. Завчасне проведення мобілізації дозволить провести ґрунтовне навчання війсь­ковослужбов­ців веденню сучасних бойових дій. Мобілізовані пройдуть обов'язкову 25-денну підготовку на базі навчальних центрів Збройних Сил України, де з ними будуть займатися штатні інструктори, які брали участь у бойових діях в зоні АТО.  Тільки після закінчення навчання,  забезпечення всім необхідним спорядженням, зброєю і військовою технікою, мобілізовані будуть направлені для виконання завдань.

Підполковник Володимир Мастюк також сказав, що цьогоріч   будуть призвані в армію юнаки віком від 20 до 27 років. Тут також є певні особливості. Зокрема, наші громадяни будуть служити півтора року. Виняток буде для тих, хто має вищу освіту. Їх строкова служба триватиме лише рік. Щодо особливостей мобілізації, Володимир Мастюк висловив особисте бачення. Він вважає, що юнаків все ж таки треба призивати з 18 років, бо після закінчення школи, якщо вони не вступили до вишів,  часто вештаються невідомо де.

Під час розмови із представниками мас-медіа військовослужбовець розповів про будні військкомату. Зараз тут працює медична комісія, яка до обідньої перерви перевіряє тих, хто проходить приписку до призивної дільниці, по обіді – мобілізованих. Лікарям доводиться напружено працювати. Велике навантаження відчувають і військовослужбовці, які працюють у структурі військкомату. Його штат укомплектований лише на п’ятдесят відсотків, а низка завдань та функцій суттєво збільшилась. Щодо плану мобілізації в Славутському районі, то він високий.

Користуючись нагодою зустрічі з військовим комісаром, начальник управління з питань аварійної готовності та реагування Хмельницької АЕС Сергій Дубина поцікавився особливостями мобі­лізації працівників енергетичного підпри­ємства. На це підполковник відпо­вів лаконічно: «Працівники електростанції мають броню і не підлягають мобілізації». Така процедура передбачена Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» зокрема, у ст.25 «Організація і порядок бронювання військовозобо­в’я­заних».

Володимир Мастюк окреслив також інші проблеми, які проявляються під час мобілізації. Він вважає, що суспільству вдасться побороти негаразди завдяки свідомій позиції людей. «України, крім нас, немає кому боронити…»

Олександр Шустерук

Фото автора