Тримiрне моделювання – новий напрям у пiдготовцi ремонтного персоналу

У навчально-тренувальному центрі ХАЕС успішно використовуються сучасні методики з підготовки оперативного та ремонтного персоналу. На сьогодні прогресивним є тримірне­ моделювання, яке успішно застосовують інструктори групи тепломеханічного обладнання відділу підготовки ремонтного персоналу Русланом Степанюком  та Олександром Шпачуком (на знімку).

Інструктор другої категорії навчально-тренувального центру Руслан­ Степанюк займається під­готовкою ремонтного персоналу з лагодження трубопровідної арматури. Свою трудову біографію на ХАЕС розпочав тринадцять років тому:  влаштувався слюсарем четвертого розряду дільниці трубопроводів та арматури цеху централізованого ремонту. Через три роки його було переведено на посаду майстра. У 2009 році  одержав пропозицію перейти на посаду інструктора навчально-тренувального центру.

Під час роботи у енергоремонтному під­розділі Руслану Миколайовичу доводилось працювати над створенням ескізів агрегатів, ремонто­м та виготовленням яких займались його колеги у ремонтно-механічній майстерні. Згодом зацікавився сучасними  технологіями моделювання зображення різних технічних об’єктів. Більше проявити себе у цьому напрямку зміг під час роботи у навчально-тренувальному центрі. Тут Руслан Степанюк зайнявся створенням навчального візуального матеріалу з використанням тримірного моделювання (3D). Для ремонтного персоналу, який проходив навчання у навчально-тренувальному центрі, з’явилась можливість для більш детального ознайомлення з будовою арматури. Свої практичні навики у сучасному моделюванні Руслан передав для свого колеги, інструктора Олександра Шпачука, який займається підготовкою ремонтного персоналу з лагодження насосів.

- Тримірне моделювання, розповідає Руслан Степанюк, - дає можливість побачити арматуру у різних проекціях та у розрізі. Тут ставка робиться­ на зорову пам’ять ремонтників. Як показує досвід, новий напря­м у підготовці ремонтного персоналу допомагає більш якісно за­своювати навчальний матеріал.

У великій ефективності тримірного моделювання на комп’ютері пересві­дчився й інструктор Олександр Шпачук.

- Я вдячний своєму колезі Руслану Миколайовичу за допомогу в освоєнні сучасних технологій моделювання зображення, каже Олександр Сергійович, - тепер під час навчання ремонтники з великою точністю можуть оглядати різні типи насосів.

Раніше працівникам навчально-тренувального центру вдалося створити тримірну модель шліфувальної машини.

Олександр Шустерук

Фото  автора