«Турбоатом» пiдтвердив готовнiсть добудовувати енергоблоки ХАЕС

19 січня 2015 року делегація ДП «НАЕК «Енергоатом» на чолі з президентом Юрієм Недашковським відвідала ВАТ «Турбоатом» (м. Харків).

Під час візиту відбулися переговори, на яких сторони обговорили співробітництво у галузі атомної енергетики України. Конкретно йшлося про виготовлення нержаві­ючого конденсатора для блока №2 Южно-Української АЕС, 5-ти рядів лопаток для Хмельницької АЕС, а також обговорювалися питання роботи на перспективу.

Підбиваючи підсумки переговорів, Юрій Недашковський високо оцінив готовність «Турбоатома» виготовити необхідну для вітчизняних АЕС лінійку обладнання та комплектуючих для нового будівництва та працюючих енергоблоків.

Він зазначив, що між сторонами було досягнуто домовленостей щодо імпортозаміщення обладнання для АЕС: «Виготовлення робочих лопаток для швидкохідних турбін зможе виконати для нас «Турбоатом». А також ми прийшли до висновку, що корпуси великовагового обладнання для судин пер­шого контуру ядерної установки можут­ь бути виготовлені на «Турбоатомі».

Говорячи про добудову енергоблоків №3 та №4 Хмельницької АЕС, президент НАЕК «Енергоатом» сказав: «Наші харківські колеги-турбобудівники підтвердили свою готовність взяти на себе всі зобов’язання з постачання турбінного обладнання острова атомних станцій України».

У свою чергу генеральний директор ВАТ «Турбоатом» Віктор Субботін подякував гостям за візит і зазначив, що підприємство готове до виконання повного обсягу виробництва всього необхідного обладнання.

Гості «Турбоатома» відвідали лопатковий (№55), паротурбінний (№53), гідротурбінний (№83), ливарний (№50), ковальський (№63), складально-випробувальний (№73) цехи та цех механообробного і зварювального виробництва (№72), ознайомилися з виробничою базою і роботою підприємства.

До складу делегації увійшли: ди­ректор з виробництва ДП «НАЕК «Енергоатом» Юрій Шейко, директор з ремонту ДП «НАЕК «Енерго­атом» Віктор Урбанський, керуючий директор ВП «Атомкомплект» Валерій Васильков, начальник турбінного цеху №2 Рівненської АЕС Василь Шепітчак, начальник тур­бінного цеху Хмельницької АЕС Анатолій Куценко, в.о. заступника генерального директора з забезпе­чення виробництва Южно-Україн­ської АЕС Станіслав Нікітін, заступник начальника турбінного цеху з ремонту Южно-Української АЕС Юрій Свинаренко, керівник служби­ президента Сергій Санніков, радник президента Георгій Балакан.