У Європі шаблі наші знані

Фінальний день чемпіонату Європи з фехтування в Загребі завершився для України бронзою шаблістів. Відзначимо, що крім киянина Андрія Ягодки,  до складу шаблістської дружини увійшли три нетішинці - Дмитро Пундик, Дмитро Бойко та Олег Штурбабін. У1/8 фіналу українці без проблем здобули перемогу над Великобританією 45:31, а от подальші зустрічі вимагали вживання заспокі­йливого.

У чвертьфіналі українці протистояли збірній Росії. Андрій Ягодка виходив на останній бій за рахунку 36:40 на користь суперників. Він зміг зрівняти рахунок і завдав 45-й удар так, щоб у судді не було жодних сумнівів, на чию ж користь віддати очко. У півфіналі зі збірною Угорщини хлопці відмінно відфехтувалі дві третини зустрічі, однак в останніх двох боях втратили перевагу і  поступилися з рахунком 37:45.

Напруженою була і перша третина «бронзового двобою» зі збірною Румунії, але в четвертому бою Дмитро Пундик з рахунком 9:4 здобув перемогу над Мадалином Букуром і вивів свою команду вперед - 20:19. З того часу хлопці більш не випускали ініціативу і здобули перемогу з рахунком 36:45.

Ще більшого успіху досягли дівчата, у складі  Ольги Харлан (Миколаїв), Олени Вороніної (Київ), Галини Пундик та  Аліни Комащук (двоє останніх – представниці Нетішина).   Вони завоювали  срібло чемпіонату Європи. До фінального поєдинку у дівчат все складалося без особливих проблем. Наша команда починала боротьбу відразу в чвертьфіналі зі збірною Азербайджану. Без проблем розправившись із східними суперницями, українки в півфіналі перемогли збірну Польщі і вийшли у фінал.

Тут українок чекала збірна Росії, якій, як не прикро, ми програвали європейське золото в 2011 і 2012 роках. Як українська збірна, де на місце травмованої Олімпійської  чемпіонки Ольги Жовнір  та іншої збірниці  Олени Хомрової, яка проходить відновлювальний період, прийшли Аліна Комащук та Олена Вороніна, росіянки виступали без срібної призерки Олімпійських ігор у Лондоні 2012 Софії Великої, взявши на її місце Яну Єгорян.

Першими на доріжку вийшли Ольга Харлан і Діна Галіакбарова. Тут ініціатива була на боці Харлан, і по закінченню поєдинку українки вели в рахунку 5:3. Проте вже наступний бій докорінно змінив розстановку сил - Катерина Дьяченко змогла завдати Галині Пудик 7 ударів, не отримавши при цьому жодного, і рахунок став вже 10:5 на користь росіянок. Два наступні поєдинки наші дівчата так само програли - 2:5 і 3:5, тому на п’ятий бій Ольга Харлан виходила, відстаючи в рахунку від Юлії Гаврилової на 10 ударів - 10:20, що не завадило їй завершити бій з рахунком 23:25, скоротивши, таким чином, розрив з 10 до 2 ударів. Шостий поєдинок Дьяченко-Комащук спортсменки відфехтували в «нічию» - 5:5, а в сьомому обидві команди одночасно зробили заміни - Україна замінила Пундик на Вороніну, а Росія - Гаврилову на Єгорян. Останній вдалося нанести на два удари більше ніж її суперниці і, збільшити відрив Росії від України до 4 очок - 35:31. Але вже в наступному поєдинку з Галіакбаровою Аліні Комащук вдалося вдруге за зустріч вивести українську збірну вперед - 40:39

Долю підсумкового дев’ятого поєдинку вирішували Катерина Дьяченко та Ольга Харлан. Спочатку ініціатива була на боці Дьяченко, і вона повела в рахунку 44:42. Але Харлан вдалося зрівняти рахунок - 44:44, і по правді кажучи, нанести п’ятий удар їй завадила прикра помилка.

Отже, за підсумками чемпіонату Європи з фехтування в Загребі, Україна посіла п’яте загальнокомандне місце.

Всього наші спортсмени привезли на батькі­вщину чотири нагороди Європейської першості - одну особисту і три командних.

Золото в індивідуальних змаганнях завоювала шаблістка Ольга Харлан, срібло взяла збірна з жіночої шаблі в складі Ольги Харлан, Галини Пундик, Олени Вороніної та Аліни Комащук, і дві бронзові нагороди в активі чоловічих команд: шпаги - Богдан Нікішин, Віталій Медведєв, Анатолій Герей, Дмитро Карюченко і шаблі - Андрій Ягодка, Дмитро Пундик, Олег Штурбабін, Дмитро Бойко.

На перше місце загальнокомандного заліку вийшла Італія, друге місце у Німеччини, третє - у Румунії. Четверті - росіяни, і п’яте загальнокомандне місце забронювала збірна України.

На знімку: одна з триумфаторок змагань Алі­на Комащук.

Власна інформація