На… «машинi часу»

У дошкільному навчальному закладі (ясла-садок) №9 «Пролісок» під проводом методичного кабінету міського відділу освіти відбулось методичне об’єднання музичних керівників дошкільних дитячих закладів Нетішина, на якому було презентовано розвагу «Ми – нащадки козаків». Автор сценарію - музичний керівник цього закладу Віталій Хрустінський.

Усе починається з малого… Ця фраза тривалий час була заідеоло­гізована у першій дитячій навчальній книзі – «Букварі». Але вона передає суть виховання під­ростаючого поко­ління, яке, без сум­ніву, має опиратися на кращі традиції у педагогічному процесі, у якому за основу взято традиції нашого народу та його історична минувшина. Зокрема період козаччини, коли нашим попередникам доводилось боронити свою землю від різних поневолювачів. Той період породив значний пласт культурних традицій, які передано нам в усній та письмовій формах.

Щоб налаштувати вихованців старшої групи ясла-садочку на відтворення театралізованого дійства, музичний керівник Віталій Хрустінський вдався до прийому «машина часу»: діти заплющили очі та опинились на рідній землі півтисячолітньої давнини.

Україна періоду козацтва…Хатинка під стріхою, плетений паркан і безліч соняхів. На цьому етногра­фічному тлі лунають пісні, без яких не міг повно­цінно існувати жоден українець. Вони линуть від душі і серця. Але ненависний ворог не дозволяє милуватись рідною природою, відтак козак­ змушений попрощатись із матір’ю, сестрою, коханою, щоб подарувати їм мир та надію на краще життя. Саме цей сюжет став основою сценарію забави Віталія Хрустінського. Відтворити його  допомогли юні актори дошкільного навчального закладу. Свої ролі вони виконували з великою відповідальністю і хвилюванням. Їх гра не залишила байдужими глядачів, роль яких виконали музичні керівники дошкільних закладів Нетішина.

- Патріотчному вихованню дітей у дошкільних закладах міста приділяється особлива увага, - розповідає методист Нетішинського міського відділу освіти Любов Самчук,- воно плекається за різними напрямками. Зараз ми познайомились із досвідом дошкільного навчального закладу ясла-садок №9 «Пролісок». Є багато цікавих моментів, на які слід звернути увагу нашим музичним керівникам. Важливо, що Віталію Хрустінському вдалося задіяти у дійстві всю старшу групу дітей. А вони неймовірно талановиті. Особисто я отримала чимало позитивних емоцій від виступу юних акторів.

У презентації театралізованого дійства «Ми – нащадки козаків» активну участь взяли музичний керівник Альона Рудюк та методист Оксана Страхонюк.

Олександр Шустерук

Фото автора