Усi з уловом

На водосховищі в районі річки Гнилий Ріг  зібралось два десятки любителів зимової риболовлі, аби провести чемпіонат ВП ХАЕС серед  рибалок-аматорів,  присвячений Дню енергетика.

Проведення змагань було обумовлено заздалегідь і була надія, що стовпчик термометра стабільно буде триматись на позначках нижче нуля. Але природа виявилась примхливою: після нетривалих морозів прийшла відлига. Це змусило дещо похвилюватись запеклих рибалок, бо доля заходу насамперед залежить від товщини льоду.

Напередодні змагань на водосховище в районі річки Гнилий Ріг навідалась комісія, яку очолив голова «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС» Сергій Онищук. Вони зробили контрольні ополонки і виявили, що товщина льоду становить 14 сантиметрів. Це відповідає нормам безпечного поводження на кризі.

У суботу вранці було дано старт змаганням. Рибалки зразу ж взялись за  вишукування місць з імовірним скупченням риби. Для цього кожен учасник  зробив не менше десятка лунок. А потім, як мовиться, - досвід, стратегія та фортуна. Кожну лунку рибалки взялися перевірити специфічною «грою» «мормишки», до якої додається натуральна наживка: личинки комара – мотилі.

Перші хвилини очікування не принесли позитивних результатів. Це закономірне явище, бо риба ще не призвичаїлась до масового буріння лунок. Як тільки стих шум, почалося перше клювання. Комусь на гачок потрапив невеличкий окунь, а дехто порадів йоршику розміром із мізинець.

Бувалі рибалки знають, що хороший результат може бути лише за рахунок контролю значної території, на якій дозволено проведення змагань. Треба не лінуватись робити все нові і нові лунки. Коли на одній з них кілька хвилин не помічено клювання, потрібно переміщуватись на нову. Серед активних «мігрантів» відзначаємо Оклесандра Єсіна, Володимира Завадського, Сергія Ільющенкова, Юрія Савчека, Кадима Каржау.

Рибалки так захопилися «ревізією» лунок, що не помітили як збігли три години змагань. Судійська колегія ретельно зафіксувала всі улови.

Найвправнішим рибалкою став Юрій Савченко, упіймавши 2 кілограми 386 грамів риби. Скромніший результат виявився у Сергія Вадеця – 1 кілограм 580 грамів. Третю сходинку п’єдесталу посів Іван Горлачук, якому вдалося на лід підняти 1 кілограм 356 грамів риби. Судді постаралися, щоб зафіксувати найбільшу рибину. Власником окуня вагою 65 грамів став Валентин Апарін. Всі переможці одержали нагороди від профкому ВП ХАЕС.

- Задоволений проведенням змагань, - коментує Сергій Онищук, - хорошому настрою рибалок сприяла гарна погода. Найголовніше, що жоден з рибалок не залишився з «нулем».

Коли зима знову подарує міцну григу, рибалки-аматори не знехтують можливістю ще раз позмагатись між собою.

Олександр Шустерук