Фізичний захист забезпечують професіонали

Історія служби фізичного захисту бере свій початок з січня 1999 року, відповідний  наказ за №28 про реорганізацію Першого відділу та створення відділу фізичного захисту підписав тодішній генеральний директор станції М.П.Дудченко. Це сталося в новоріччя за старим стилем, отож різдвяні свята для персоналу служби збігаються, так би мовити, з річницею народження нинішнього підрозді­лу. На відділ фізичного захисту покладалися ряд завдань державного значення із забезпечення фізичного захисту Хмельницької АЕС.

У 2004 році відбулася чергова реорганізація внаслідок чого відділ фізичного захисту переріс у службу фізичного захисту і спеці­альних робіт.

З 2006 року, в зв'язку з виокремленням режимно-секретного відділу у самостійну структурну одиницю, служба фізичного захисту зосередилась на виконанні завдань із управління та підтримання безперервної експлуатації інженерно-технічних засобів фізичного захисту та забезпечення внутрішньооб’єктового і пропускного режимів.

Остаточного вигляду підрозділ набув у 2013 році у відповідності до вимог чинного законодавства щодо структури та персоналу служби фізичного захисту.

Протягом всього свого існування служба фізичного захисту тісно співпрацює з підрозділом з охорони Хмельницької АЕС– в/ч 3043.

У 2000 році почалась реалізація масштабного проекту з створення сучасного комплексу інженерно-технічних засобів фізичного захисту.

Хмельницька АЕС стала першою атомною станцією України, оснащеною таким комплексом. Відрадно, що початкову підготовку з управління сучасним комплексом персонал всіх АЕС України проходив саме на Хмельницькій АЕС.

Досвід з впровадження комплексу став у нагоді у 2004 році, коли  виконувалися заходи з створення аналогічного, але ще більш сучасного, комплексу для енергоблока №2 ХАЕС. Реалізація цих заходів була обов’язковою умовою отримання Хмельницькою АЕС ліцензії на експлуатацію нового енергоблока. У пуску в експлуатацію енергоблока №2 є заслуга і працівників СФЗ, що організовували та забезпечували у період добудови контрольований доступ на територію Хмельницької АЕС персоналу будівельно-монтажних організацій та  надійне збереження товарно-матеріальних цінностей.

Зроблено і робиться багато. Реконструкція постійного периметру ХАЕС  в 2012 році дозволила оснастити підрозділ охорони не тільки сучасними засобами виявлення, а і комп’ютеризованою системою відображення спроб проникнення на територію об’єкта. До кінця 2013 року планується завершити реконструкцію та ввести в дію КПП-3, що дозволить додатково організувати доступ персоналу і автотранспорту на територію ХАЕС. Завершуються проектні роботи з модернізації комплексу інженерно-технічних засобів фізичного захисту реакторного і турбінного відділень та резервних дизель-електростанцій енергоблока №1. Також на завершальному етапі знаходиться проектування центрального пульту фізичного захисту ХАЕС.

Персонал служби фізичного захисту виконує цілий спектр завдань із забезпечення фізичного захисту Хмельницької АЕС, серед яких  органі­зація та забезпечення санкціонованого доступу персоналу ХАЕС і сторонніх організацій на територію об’єкта та до контрольованих комплексом інженерно-технічних засобів системи фізичного захисту особливо важливих зон. А також підготовка та оформлення необхідних документів для надання фізичним особам допуску до особливих робіт, розробка, спільно з командуванням військової частини та правоохоронними органами, планів протидії протиправним намірам та інші заходи,  направлені на реалізацію державної політики в сфері фізичного захисту.

Служба фізичного захисту Хмельницької АЕС – це колектив справжніх     професіоналів своєї справи, який з впевненістю дивиться у майбутнє. Її керівник І.В.Круглов у розмові з журналістами зазначив, що досягнутому рівню роботи потрібно завдячувати людям, котрі стояли біля витоків підрозділу. Таких було шестеро: керівник відділу ФЗ І.Л.Василюк, інженери І.В.Бех, П.І.Чехов, Н.А.П’янкова, А.Л.Дьомін, технік І.І.Ремнякова. Прикро, що не всі сьогодні поміж нас, коротке життя відміряла доля двом із цієї когорти.

За роки, що пройшли від моменту створення ВФЗ, відбулося чимало змін, додалося обов’язків, а відтак і збільшилася кількість персоналу. За словами Ігоря Володимировича, сьогодні в службі фізичного захисту працює п’ятдесят осіб. Кожен з працівників вносить свою частку в загальну справу, домагаючись плідної ефективної роботи. Слова подяки заслуговує наступник І.Л.Василюка на посаді начальника відділу фізичного захисту Ю.І.Кучмій, заступники нашого співрозмовника Г.О.Шатохін, В.О.Розум, начальники відділів В.П.Жак, І.В.Бех, О.І.Васильєв. Досягати поставлених завдань допомагає особовий склад та командування військової частини з охорони Хмельницької АЕС на чолі з командиром полковником П.В.Босим.

З нагоди п’ятнадцятиріччя служби фізичного захисту І.В.Круглов побажав всьому колективу добра, сімейного благополуччя, взаєморозуміння, міцного здоровя на довгі-довгі роки.

Підготувала Ольга Сокол

У вересні минулого року на Хмельницькій АЕС проходила 11-а Українська конференція з фізичного захисту, обліку та контролю ядерного матеріалу. На пленарних засіданнях учасники конференції обмінювалися досвідом роботи з обговорюваних питань. Представник ХАЕС Павло Цикальчук  (на знімку) виступив з доповіддю «Досвід роботи з формування та втілення культури захищеності на Хмельницькій АЕС». Вона визнана кращою в Україні, свідченням чому став виданий доповідачу сертифікат.