Час рiкою пливе

Цеху господарського забезпечення – 35 рокiв!

Літа і справді збігли швидко, наче тала вода. І не так багато сьогодні в цеху людей, з котрих усе починалося, хто може розповісти що стало відправною точкою для створення структур, об’єднаних сьогодні у цех господарського забезпечення. А відправною точкою стало, як би це дивакувато не звучало, прийняття  1978 року на роботу у відділ робітничого постачання споруджуваної Хмельницької атомної електростанції кухаря 5 розряду на прізвище Точка. Нині Ніна Іванівна обіймає посаду завідувача їдальні №10 відділу лікувально-профілактичного харчування. Ветеранів з таким стажем роботи в цеху одиниці, і не назвати їх негоже. У цій же їдальні дотепер працює кухарем Ярослава Іванівна Будяківська, котра прийшла на ХАЕС буквально через кілька місяців після працевлаштування Н.І.Точки. Саме їм в числі інших у вже далекі семидесяті-восьмидесяті випало харчувати велику армію будівельників і монтажників, що трудилися на могутній новобудові.

Фактично одночасно зі створенням відділу робітничого постачання з’явилося на молодому підпри­ємстві, яке на ту пору було в зародковому стані, ще одне структурне новоутворення, покликане слідкувати за порядком і належним веденням документації – господарський відділ. У серпні того ж таки 1978 року завідуючою господарством споруджуваної в Нетішині атомної електростанції стала Людмила Василівна Іванова.

В обох підрозділах штат був невеликий, чого не скажеш про навантаження. З кожним роком вони зростали, відповідно зростала потреба в кадрах, технічному забезпе­ченні. Звідусіль потягнулися люди, готові взяти на себе нелегку ношу тих, кому належало забезпечувати комфортні умови будівельникам, а згодом і експлуатаційникам.

Уся хронологія створення цеху господарського забезпечення у йо­го сучасному вигляді доволі об’єм­на, список людей, причетних до його формування також. Назвемо хоча б основні віхи з біографії підрозділу. У 1992 році відділ робітничого постачання був перейменований у відділ громадського харчування і торгівлі, через сім років йому знову було повернуто попередню назву. А вже з 2004 року і понині це відділ лікувально-профілактичного харчування ЦГЗ. У різні часи його очолювали В.Г.Пилипенко, Н.Ю.Іванова, В.В. Островський. У 1999 році кері­вником став нинішній начальник цеху господарського забезпечення І.М.Мельничук.

Своїх реформацій зазнав і господарський відділ. У 1992 році він був перейменований у адміністративно-господарський відділ, зараз це дільниця з утримання приміщень і території, очолювана  Ж.В.Смір­новою. Її попередниками на цьому посту були, окрім Л.В.Іва­нової, Л.В.Воєнкіна і Т.П. Чміль. Наприкінці 2004 року обидва під­розділи уві­йшли до складу ЦГЗ, ще однією його складовою стала  дільниця оперативного друку – до того  відділ друку і розмножувальних процесів управління справами ХАЕС. Такий сталий вигляд цех зберіг дотепер.

За час, що минув, змінилося багато, господарники мають чимало досягнень у своїй роботі. Зручні умови роботи у харчовиків, комфортно у цих закладах почуваються відвідувачі. Милують око ошатні території і затишні приміщення, якісну друковану продукцію замовникам надають поліграфісти. Але не було б всього цього, якби не люди, котрі роками плекають своє дітище, вони – найбільша гордість колективу.

У відділі лікувально-профілактичного харчування, який очолює фахівець зі стажем О.І.Семенова, немало авторитетних і шанованих працівників. У багатьох із них за плечима кількадесятилітній досвід роботи на станції, висока кваліфікація і досвід. Як от у завідуючої виробництвом їдальні №10 Л.М.Янчишиної, її колеги з їдальні №9 С.М.Олійник. У цьому закладі ветеранів виробництва чимало, серед них калькулятор Г.А.Бевзюк, кухарі Г.І.Касянчук, М.Г.Шевчук, В.В.Душнюк, М.І.Бульботко, кондитер Н.Є. Галицька, продавець З.І.Рибачек, касир О.Ф.Грабовська, машиніст мийних машин І.А.Нечипорук.

Без малого тридцять років працюють на ХАЕС головний бухгалтер відділу лікувально-профілактичного харчування О.М.Кузьменкова, економіст першої категорії Л.Б.Іванюк. Після виходу на пенсію завідувача рибокоптильнею М.О.Зизи фахово взявся за цю справу К.В.Нікітчук, станційний стаж якого перейшов тридцятилітній рубіж. У ресторані «Явір» серед «старожилів» виробництва керуюча Л.М.Коваль, завідуюча виробництвом Т.А.Шульгун, кухар 6 розряду Л.С.Михайлишина, мийник посуду Л.П.Дідушок. Естафету завідувача готельного комплексу Центру ділових зустрічей підхопила у Н.Д.Яковчук (вийшла на заслужений від­починок) молода та енергійна І.Ю.Пітель, котра з перших днів роботи демонструє якості талановитого і здібного керівника нового покоління. Серед тих, на кого вона може покластися, адміністратор Т.А.Войтова. У послужному списку цієї жінки також без малого тридцять років роботи на ХАЕС.

А всі тридцять, чи й більше, мають майстер дільниці матеріально­-технічного забезпечення В.І. Муштук, інженер цеху з охорони праці Г.І.Новак, технік Н.Б.Мосійчук, майстер дільниці з утримання приміщень і території Л.В.Головатюк. Тривалий час працюють також майстри цієї ж дільниці В.І.Чувпенюк, Г.В.Вайнаровська, комірник діль­ниці МТЗ Н.П.Павлюк, прибиральниці Т.М.Ноздратенко, Г.М. Іваннікова, Г.І.Кузьменчук, Ю.В.Почекета, С.П.Подлесна, Р.В.Васильчук, Г.С.Вишквар. Але па­льма першості все-таки у Л.І.Миронюк, вона працює прибиральницею з моменту утворення на ХАЕС господарського від­ділу.

Мають своїх ветеранів у дільниці оперативного друку, яку у всі часи під різними вивісками ось уже понад 20 років очолює А.М. Переятенець. Нещодавно наші партнери від­значали своє профе­сійне свято і ми більш детально розповідали про цей колектив – наймолодший підрозділ у цеху господарського забезпечення. Але 35-річчя підрозділу – то і їхнє свято, адже станційні поліграфісти є часточкою великого колективу, який об’єднує в своїх рядах 269 працівників. Нехай буде це свято яскравим, життя успішним, робота плідною, здоров’я дужим на довгі-довгі роки.

Ольга Сокол

Фото  з  архіву