Чорний біль української землі

27 років тому чорний біль огорнув українську землю – сталась трагедія в Чорнобилі. Своїми юними тілами захистили планету від пекельного вогню пожежники Микола Правик, Віктор Кібенок, Микола Ващук та їх полум’яні друзі, що навічно увійшли в історію героїзму.

Були серед приборкувачів розпашілого реактора і нетішинці. Про деяких з них ми згадаємо у рубриці «ностальгія».

Чорним крилом біди накрило у 1986 році 159 населених пунктів в Україні, мешканців 76 було відселено. В результаті вибуху на ЧАЕС серед населення збільшився рівень захворюваності верхніх дихальних шляхів, системи кровообігу, травлення тощо.

Чорнобильська трагедія піднесла гіркий повчальний урок і поставила питання про шлях розвитку людства. Ми усвідомили, що до природи, до техніки не можна ставитись зверхньо, - вони відомстять.

До постраждалих від Чорнобильської катастрофи віднесені 2,1 млн осіб. На їх соціальний захист у 2013 році бюджетом передбачено понад 11 млрд грн, що на 4,5 млрд грн більше, ніж у 2009 році, - повідомила міністр соціальної політики Наталія Королевська.

Заступник голови Пенсійного фонду Валентина Никитенко зазначила: пенсія чорнобильців щорічно збільшується. У 2011 році її розмір становив 1803 грн, в 2012-му - 3539 грн, а в 2013-му - 4081 грн. Середня пенсія по інвалідності становить 2547 грн, а максимальна - 8940 грн. Водночас багатьом ліквідаторам доводиться доводити в судах, що їх внесок у приборкування трагедії також слід доплюсувати до масової героїки.

У Нетішині мешкають ліквідатори трагедії і переселенці. Декому потрібна посилена увага, адже наслідки впливу на здоров’я з роками все більше даються взнаки. Будьмо уважними до них.

Петро Шелепало,

начальник управління

з питань цивільного захисту населення виконавчого комітету Нетішинської міськради

Фото з архіву редакції