Школа мистецтв відзначила тридцятиліття

Мистецтво вічне, доказом цього є функціонування в місті музичної школи, яка з’явилась рані­ше Палацу культури, багатьох державних структур, зрештою і енергоблок Хмельницької АЕС запрацював через чотири роки після того, як зазвучали перші баяни, флейти і бандури у стінах  цього закладу. Потреба у музиці давня, як світ, і потрібна у хвилину піднесення, чи суму, звеличення, чи тривоги. Тридцять років тому відкрила двері школа мистецтв.

На початку трудової діяльності контингент її учнів складав 122 особи, працювало чотири відділи: фортепіанний, оркестровий, народний та теоретичний. Педколектив становив 15 викладачів, серед яких знані дотепер Л.Маначинська, Л.Деркач, І.Сиваківська, В.Нагорнюк, Г.Троцюк, Г.Нестерук, Т.Федорчук.

А нова хвиля викладачів привнесла свіжі нотки в звучання зведеного оркестру музичного закладу, придала свіжі барви хорам і солістам, ансамблям і  дуетам.

Сьогодні імена Н.Горбової, І.Козачка, О.Зінов’євої, О.Кацан, Г.Ларчикової, І.Борінової, О.Гурєєва  і ряду інших звучать як символ високої відповідальності за підготовку юних талантів. Це вкотре довів концерт з нагоди  ювілею, на якому були присутні високопосадовці міста та області. Зокрема голова Хмельницької облдержадміністрації В.Ядуха, який прибув у цей день, аби відкрити міський ЦНАП і вручити міській школі мистецтв сучасний рояль  вартістю 254 тисячі гривень, зазначив, що в області збережені і функціонують 57 початкових спеціалізованих мистецьких навчальних заклади. Контингент учнів мистецьких шкіл області становить 15 тисяч дітей. «Приємно відзначити, що у 1692 гуртках та колективах при клубних закладах займається 17 тисяч дітей. У вашій школі за 30 років свого існування створено фаховий кадровий колектив, педагоги тут усі віддають частинку свого серця дітям, передають свій талант та досвід, навчають через мистецтво любити свій край. Переконаний, традиції закладу продовжуватимуться і надалі», - сказав Василь Ядуха. Цього ж дня оновлена школа отримала два баяни, два монітори, комплекти концертних костюмів, інші подарунки.

Генеральний директор Хмельницької АЕС Микола Панащенко, привітавши ювілярів, висловив жаль, що не може бути присутній на зустрічі перший кері­вник ХАЕС Олексій Троценко – очевидець та учасник будівництва і введення тоді іще музичної школи в експлуатацію. «Ви отримали новий статус, проте для працівників станції ваш заклад завжди асоціюватиметься, як музична школа, що набула висот у прищепленні музичної культури молодому поколінню», - зазначив він.

У школі мистецтв нині працює 41 педагог, діє 18 творчих колективів, з них 3 учнівських колективи носять звання «зразковий». Учні школи щорічно беруть активну участь у Міжнародних та Всеукраїнських конкурсах та виборюють призові місця. Саме цими днями під час Всеукраїнського конкурсу «Бурштинові нотки» завойовано нові передові позиції у мистецькому герці: хор школи став кращим, треті місця здобули ансамбль бандуристів та скрипалів, співачка Софія Янович, фольклористка Анастасія Давидюк, дипломантами стали Анжеліка Самойлова і Софія Желязко тощо. Заслужений працівник культури, директор школи мистецтв Іванна Сиваківська у приватній бесіді висловила слова глибокої поваги і вдячності за допомогу і сприяння у всіх справах депутатам міськради Андрію Новаку, Валерію Преподобному, Вадиму Харченку, Оксані Кононюк, Валерію Походоньку, завідуючій міськвідділом освіти Марії Моцик, усім причетним до оновлення будівлі, батькам, чиї діти підносять славу закладу, зокрема Катерині Янович, Віктору Онофрійчуку і кожній юній мистецькій зірочці, що додають сяяння у гірлянду яскравості закладу.

Про виступ артистів треба розповідати окремо. Насамперед першим у концертній програмі спробував на звучання нове фортепіано лауреат обласних, Всеукраїнських та міжнародних конкурсів Максим Борінов, який виконав етюд №6 С.Рахманінова. Далі напруга концерту все підвищувалась і ставала все яскравішою. Адже колектив дитячої опери під керівництвом Н.Горбової звучав урочисто та піднесено. До народних джерел повернув присутніх дует сопілкарів у складі Михайла  та Віталія Басарабів. Фольклорний ансамбль «Білоданчик»  вписався у тло концерту гарними голосами, потужною енергетикою українськості. Як завжди точно, філігранно доносив політ джмеля Римського-Корсакова  вже багато разів титулований юний флейтист Владислав Соболевський. Цього разу сім’я Борінових демонструвала досконалість володіння гри на  баяні, трубі, фортепіано. Прямо таки могутньо звучала пісня С.Лелях на музику викладача школи Г.Айсі­ної «Україно моя». А коли зведений хор виконав «Многая літа», зал підхопився у загальному піднесенні, аби подякувати всім учасникам за майстерність, високе розуміння музики.

Цього ж дня у вечірній програмі була розширена версія концерту, де присутніх порадували виступами не лише нинішні учні школи, але й випускники.

У моїх архівах збереглась програмка звітного концерту двадцятиріччя школи. Знаходжу в числі тих, хто десять років тому надавав пафосного звучання концерту, імена Юлії Троценко, випускниці Київського музичного училища ім.Глієра, Каміли Пельванової, нині керівника міського муніципального хору, дипломанта обласного фестивалю Дениса Смірнова, а нині соліста президентського оркестру, Надії Подколзі­ної, нині викладача Острозької музичної школи і багато інших непересічних митців. Нехай поширюється і далі мистецький гарт вихованців цього прекрасного виховного закладу!

Віктор Гусаров

Фото автора